Sjukdomar, ohyror & skador

Sår och pälsproblem

2020-02-05 20:41 #0 av: Netterbi

Hej!

Vi har två hanar som är 2,5 år (Humle) respektive ett halvår (Lill-Japp). Lill-Japp har bitit Humle ibland eftersom Humle försöker ha sex med honom, fast det har bara varit enstaka sår.

Nu har Humle fått ett stort antal sår och pälsen är kortare eller borta på vissa ställen.  Han pigg, äter och mår bra i övrigt. Tror ni att Lill-Japp plötsligt börjat bita honom ännu mer eller är såren orsakade av någon parasit el.dyl.? Kan inte hitta någon ohyra i pälsen.

Tack på förhand!

Anmäl
2020-02-06 05:34 #1 av: Ljungåsen

Det kan vara svamp. Brukar vara svårt att se på marsvin med vit päls och ljus pälsbotten. Om man försiktigt drar i pälsen på det utsatta området så kan pälsen lossa som i tussar (se bild i länken nedan).

http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/halsa/ohyra/svamp.html

Det kan också vara marsvinsskabb, eller en kombination av skabb och svamp. Marsvinsskabb är både plågsamt och dödligt om det inte behandlas, så jag rekommenderar ett veterinärbesök så snart som möjligt. Skabb kräver receptbelagd medicin för att bli bra, så där kan man inte göra någonting hemma själv.

Både svamp och skabb är obehagligt för marsvinet, och kan mycket väl vara orsaken till att han bråkar med och försöker sätta på kompisen. Sitter såren på ryggslutet så kan han mycket väl ha gjort dem själv, med tänderna, för att det kliar.

Ta honom till veterinären.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.