Sjukdomar, ohyror & skador

Ska vi sära på dem?

2020-05-20 23:44 #0 av: Kkakkan

Hej,

Mitt första inlägg här. Vi har köpt två marsvin till våran son. Vi köpte två hanar... Det har gått sådär tyvärr...

Båda lika envisa o ska bestämma.. De älskar varandra och hatar varandra.. Den ena lite mer utåt och den andra mer inåt..

Vi bestämde oss för att kastrera den ena och samtidigt dränera örat då det svullnat upp... 4ml tappade veterinären ut.. förra veckan..

Till en början verkade det gå mycket bättre men idag hittar vi detta (se bild nedan) ser inte ut som ett bett eller något utan skav...

Fråga 1: ska vi separera dem?
Fråga 2: kan de vara något mer än ett skav/bråk dem emellan?

Tacksam för svar
Cecilia

Anmäl
2020-05-21 06:49 #1 av: Ljungåsen

Aj. Det där ser inte alls trevligt ut. Stackars liten.

Hanar kan tjafsa en hel del när de är i puberteten, speciellt om de är jämngamla och bor på en, i deras tycke, för liten yta. Jag drar gränsen vid sår. Bråkas det så mycket att den ena eller båda går sönder, då ska de inte vara tillsammans. Så ja, jag skulle separera dem. Och ja, jag tror att såret är orsakat av kompisen.

Bitsår blir lätt infekterade, så det gäller att hålla det rent och se till att det läker inifrån och ut, så att det inte bildas en varböld.

Så kortsiktigt är lösningen att separera dem, och låta såret läka, men det är ingen långsiktig lösning. Marsvin får inte hållas ensamma utan en kompis i samma bur.

För att kunna rekommendera bästa vägen framåt behöver jag veta lite mer om dina pojkar. Hur gamla är de? Hur länge har de bott tillsammans? Var kommer de ifrån (zooaffär eller uppfödare)? Hur stor är deras bur, och vad finns det för inredning i den?


Anmäl
2020-05-21 10:08 #2 av: Kkakkan

#1 Hej tack för svar!

De är födda i slutet av juni och den andre i slutet av juli och kommer från djuraffär och han som inte har såret har levt med kanin där och han är lite mer inåt.. Men ser inte han (Elvis) som den som kan göra detta på Tusse. Dock är han inte kastrerad utan vi tog den andre.. Tusse bodde tillsammans med andra marsvin i butiken han är minst och yngst när vi köpte dem...

De bor i en standard kanin bur. Lite mindre än dem som finns på arken zoo. Vi har beställt en som är 162cm lång.. Antingen att vi delar av buren en på varje sida?

Vi köpte dem i september/oktober förra året så dem bott tillsammans sedan dess..

I buren finns de två hus, 2 matställen, 2 matskålar, 2 vatten ett hjul att gå i..

Hoppas jag kunde svara på lite av dina svar

Med vänlig hälsning,
Kkakkan

Anmäl
2020-05-21 10:32 #3 av: Ljungåsen

#2 Ok. En standard kaninbur (gissar att du menar 120*60) är alldeles för liten för två tonårsmarsvin. Till och med största gallerburen på marknaden kan vara för liten, speciellt om de börjat bråka. Och rent generellt så brukar marsvin från zooaffär ha mer problem med hormoner, det var därför jag undrade var de kom ifrån.

Har jag fattat det rätt att Tusse är den yngre med såret? Och Elvis den äldre, utan sår fast nykastrerad?

Du sitter i en rätt jobbig sits, med två småkillar som bråkat isär sig. Och där en fått ett riktigt otrevligt sår. Om du inte är proffs på att ta hand om sår på marsvin själv, så rekommenderar jag ett veterinärbesök så att det blir ordentligt rengjort och du får skötselråd. Vad du absolut inte vill nu är att det läker på fel sätt och blir en inkapslad varböld, som måste opereras bort. Det kan bli precis hur dyrt och jobbigt som helst.

Jag tycker absolut att det ser ut som ett sår orsakat av ett annat marsvin. Var sitter det någonstans på kroppen?

Båda killarna är i en hopplös ålder för att sätta samman med en annan hane. För att det ska fungera vill man helst att antingen den ena är max sex veckor, eller att båda är över två år. Och då finns egentligen bara ett alternativ kvar och det är att kastrera båda (och vänta fyra veckor efter kastreringen) och ge dem varsin flickvän.

Att låta dem sitta ensamma på varsin sida av en mellanvägg är en okej lösning under tiden han läker, men det är inte en lösning som är okej på sikt. De behöver ha en vän i samma bur, och eftersom de bråkat så illa är det extremt osannolikt att de ska bli kompisar igen.

Jag skulle leta efter vuxna honor på Blocket, sådär 1-3 år gamla som sällskap. Absolut inte köpa fler zooaffärsdjur, se länken nedan om varför.

https://marsvin.ifokus.se/discussions/50334463d3b4fd09ce001a9f-for-mammornas-skull


Anmäl
2020-05-21 13:34 #4 av: 91Marran

Lite OT, men vad har du för hjul?

Anmäl
2020-05-21 20:04 #5 av: Lillyrod

Jag tänker detsamma. Hamstrar springer i hjul men inte marsvin. 


Anmäl
2020-05-24 13:28 #6 av: Kkakkan

Hej igen!

Inte hjul/tunnel såklart :)

Tyvärr så har det förvärrats under helgen och vi har sett att det är han själv som tuggar sönder sin hud...

Vi har separerat dem och vi ser att han har ett mindre sår på andra sidan.. Såren sitter på sidan vid frambenen och ett mindre under halsen.

Tusse- pojke på 10 månader kastrerad för 1,5 vecka sen tuggar på sig själv avmagrat avsevärt bara på 3 dagar.. väldigt utåt och go o glad. Fick hem honom vid 6-8 veckors ålder till Elvis.

Elvis - lite inåt men go o glad ändå. Inte kastrerad inga sår men är den som följde efter Tusse innan. Fick hem honom vid 8-10 veckors ålder två dagar innan Tusse.

Så vi har gjort allt enligt normerna men tyvärr så ser de ut som om Tusse inte kommer att klara sig. Ska ringa veterinären direkt imorgon och få tid och se vad han säger.

Håll tummarna
//C

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.