Uppfödare

Skaffa marsvin för första gången

2020-07-03 11:08 #0 av: polo

Hej,

Börjar med att be om ursäkt om detta hamnar i fel del av forumet. Försökte kolla i forumreglerna, men mod kanske kan flytta om mitt inlägg hamnat galet.

Familjen, d.v.s. jag, min fru och två döttrar 7 & 10 år är sugna på att skaffa marsvin som sällskap/keldjur. Nu vill jag börja sätta mig in i vad som krävs för att vara så väl förberedd som möjligt innan vi gör slag i saken.

Min fru har haft marsvin som barn, men i övrigt har vi inga tidigare erfarenheter av att ta han om marsvin.

Jag har förstått att man helst inte ska ha marsvin ensamma och därför kommer vi att skaffa två stycken så att de utöver oss människor även kan ha sällskap av varandra.

Verkar, så vitt jag kan läsa mig till, också vara så att det är att föredra att vända sig till en uppfödare för att köpa marsvin och inte till djuraffär. 

Någon som har några andra tips på vad som kan vara viktigt att tänka på som "förstagångare" eller rent av kan rekommendera en uppfödare (vi bor i Södermanland)

Tacksam för all eventuell hjälp eller goda tips.

//P

Anmäl
2020-07-03 11:35 #1 av: Ljungåsen

Vill börja med att reda ut ett missförstånd. Man får inte ha ett ensamt marsvin. Marsvin ska hållas i par eller grupp, enligt djurskyddslagen. Att hålla ett ensamt marsvin är alltså inte bara elakt mot marsvinet, det är ett brott.

Med det sagt, rekommenderar Eragons infomaterial som nybörjarinformation. Finns att ladda ner från den här sidan.

https://www.eragons.se/om-marsvin/infomaterial/

Som nybörjare kan det vara en fördel att börja med redan vuxna marsvin. Marsvinshjälpen är en seriös omplaceringsorganisation, verksam i Stockholm.


Anmäl
2020-07-03 12:19 #2 av: polo

Tack så mycket för det Ljungåsen! Informationsmaterialet var kanonläsning, precis vad jag behövde.

Anmäl
2020-07-04 15:39 #3 av: Malin_kost

Ja håller med ljunggåsen när barnen är runt 7 10 år så är det mycket bra att börja med ett vuxet marsvin.
Jag skulle kunna rekommendera foder märkena burgess och selective. Det är mycket vanligt att som "nybörjare" välja ett foder som djur affärer rekommenderar men efter den hårda vägen har jag lärt mig vilket foder som man inte ska köpa.
Sen rekommenderar jag för marsvinen och eran skull att köpa hö från bonde, finns massvis med annonser på nätet. Då höet är mycket billigare och godare med bättre kvalité för marsvinen.

Saker som jag säger nej till inom marsvins värden är
Att använda Toa i ett hörn
Ha tidnings papper i botten[döds farligt]
Köpa en för liten bur

Hoppas det blir bra nu, förlåt om jag söte på med massor av åsikter....

Anmäl
2020-07-04 18:11 #4 av: 91Marran

#3 Varför är tidningspapper farligt?

Anmäl
2020-07-04 18:25 #5 av: Chinesecrestedlover

#4 Skulle gissa att #3 tänker på för en herrans massa år sedan när tidningssvärta kunde vara giftigt. 

Det var dock som sagt mycket länge sedan och sedan många, många år tillbaka så är tidningssvärta mig veterligen helt ofarligt. 

Jag har tidningar på botten av mina fåglars burar t.ex. och fåglar är extremt känsliga mot diverse saker som andra djur inte skulle ens reagera på. 

Anmäl
2020-07-04 18:28 #6 av: 91Marran

#5 Misstänkte att det var det. Men det är ju som du skriver gammalt. Trodde att det kanske är något annat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.