Annons:
Etikettbeteende
Läst 28587 ggr
FeliciaS
8/11/08, 2:50 PM

Att sammanföra marsvin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När man ska sammanföra marsvin som inte träffats förut eller som varit åtskilda från varandra, finns det en rad knep som underlättar för att de ska acceptera varandra. I den här artikeln får du ta del av tipsen som förhoppningsvis leder till en lyckad sammanföring.

Inledning
Marsvin är flockdjur som härstammar från Sydamerika där deras vilda släktingar lever i flockar om ca 8-10 marsvin, bestående av en hane och resten honor med ungar. Våra tammarsvin har kvar samma naturliga beteenden som sina släktingar och ska därför hållas i par eller flock för att må bra. Observera att marsvinssällskap inte kan ersättas av sällskap utav en kanin! Tammarsvins liv styrs till stor del av människan, vilket gör att de inte har samma möjlighet att hamna i en flock som i det vilda, där inga marsvin blir tvingade till att vara med varandra. Funkar inte rangordningen i en vild marsvinsflock ändras den naturligt av marsvinen då de har inte en begränsad yta att röra sig på.

Hanarna och honorna - olika beteenden och förutsättningar
I det vilda lever sällan fullvuxna hanar med varandra, men om de av någon anledning tvingas ihop i en flock är det den största och starkaste hanen som är högst i rang. Han får para sig med honorna, de andra får nöja sig med ev. överblivna honor. Det beteendet finns kvar hos våra tama hanmarsvin till viss mängd, men har med tiden utvecklat sig till att det för dem är vanligare att bo ihop med kompisar av samma kön. Och faktum är att det oftast fungerar alldeles utmärkt! Det finns dock undantag, även om jag skulle vilja säga att de är få så länge man sammanför dem med eftertanke. Men alla marsvin har olika beteende och personligheter. Hanar som är mycket sexuellt orienterade kan ibland vara aggressiva mot andra hanar, ibland enbart mot de i sin egen ålder, och fungerar därför sämre ihop. Ofta gäller det hanar som bott med honor och sedan ska bo med hankompisar, vissa avelshanar eller hanar som helt enkelt endast levt och känt doften av hanar men plötsligt får träffa en hona.

Honor däremot lever flera stycken ihop i det vilda och fungerar ofta utmärkt tillsammans även i fångenskap. Men även honor har olika beteende och vissa är mer dominanta än andra, vilket gör att alla honor inte fungerar bra ihop.

Att marsvin försöker rida på varandra och/eller småbråkar (ex. hotar,
jagar) ibland tillhör det normala dominansbeteendet och inget som tyder på att marsvinen inte trivs tillsammans. Ofta håller det på i perioder som kommer och går, ibland under parningssäsongerna. Går det däremot så långt att de får otäcka sår bör man sära på dem. Var uppmärksam på deras beteende mot varandra - de kan utmana varandra och säga ifrån genom tjuvnyp i exempelvis örat. Detta läker och är inget allvarligt utan mer som motsvarigheten till ett litet bråk i människovärlden.

Fokus på sammanföringen
Ett äldre marsvin brukar acceptera en unge utan några som helst problem eftersom ett äldre marsvin naturligt blir högst i rang och uppgörelser om rangordningen behövs sällan. En äldre hane kan jaga den yngre och bestiga honom, som ett tecken på tillrättavisning och dominans. Även honor kan vara lite "bitchiga" mot ungar men precis som i hanarnas fall brukar det lugna ner sig efter ett par dygn. Handlar det däremot om vuxna marsvin kan situationen bli laddad. Det kan också gå helt lugnt och smärtfritt. Även om du känner ditt/dina marsvin väl är det ingen garanti för att du vet exakt hur de kommer att bete sig mot den nya kompisen.

Uppstår problem vid sammanföringen, t.ex. att marsvinet visar aggressivitet (tandhackande, burrig päls, att de spänner sig eller ser ut som om de skulle anfalla) kan det tyda på osäkerhet. Ofta lugnar agressiviteten ner sig lite senare och något av marsvinen brukar ge med sig. Det händer att de ger varann små "tjuvnyp" men det är inget du bör ingripa för (vilket kan vara svårt som "hönsmamma"). Låt dem istället vara och vänta på att de ska vänja sig vid varandra och lugna ner sig. Om marsvinen jagar runt varandra kan de ge ifrån sig ett litet nyp för att tala om att h*n tröttnat.

Marsvin kan ryka ihop ordentligt och börja slåss på blodigt allvar! Det syns tydligt då de aggressivt flyger ihop till en rund "boll" och slåss. Då har det definitivt gått så långt att man måste sära på marsvinen. Handskar kan vara bra då marsvinen är så inne i slagsmålet att de kan bita vilt omkring sig utan att tänka på att det är ditt finger som ryker med.

Bara för att marsvinen går utmärkt ihop vid sammföringen kan små bråk uppstå när de ska bo ihop, särskilt i en bur som är det ena marsvinets revir sedan innan.

**Några tips som underlättar
**Att bada marsvinen innan sammanföringen gör att de får samma lukt och kom då ihåg att tvätta Talgkörteln noga (med fördel används diskmedel). Är de fortfarande lite fuktiga i pälsen när de får träffa varandra har de fullt upp med att tvätta sig och är inte fullt lika fokuserade endast på den nya kompisen.

Låt de träffas på en neutral yta utan dofter och revir från något av marsvinen. De ska ha mycket gott om plats att röra sig på och känna att de kan gå undan och få vara lite ensamma om de vill. Ha med fördel gömmor och leksaker som marsvinen kan underhålla sig med (även dessa kan med fördel rengöras om det är något av marsvinens sedan innan). Det gäller även buren och sakerna i den, när det blir dags att låta dem bo ihop där.

Har du fler marsvin som ska vänja sig vid varandra, låt ett marsvin få träffa det andra en stund i taget. Din ursprungliga flock ska inte få träffa det nya marsvinet allihop på en gång, utan var för sig. Det förhindrar uppkomsten av ev. bråk och större uppgörande om rangordningen.

Något alla marsvinsägare vet är att marsvin älskar mat och gör nästan allt för en liten mumsbit! Vad är då inte bättre än att bjuda dem på lite godsaker, dels för att de får annat att tänka på men också för att ätandet är avslappnande.

Låt det ta tid och åter tid. Var inställd på att de ska få träffas så länge som de behöver, tills de har undersökt sin kompis ordentligt och blivit lugna. Tålamod är det viktigaste för en lyckad sammanföring.

En sista utväg
Fungerar verkligen inte sammanföringen av hanmarsvin finns det fortfarande ett alternativ som kan vara värt att tänka på - kastrering. En kastrering förändrar inte hanens beteende, däremot kan han bo ihop med honor efter ingreppet. En kastrering är ett riskfyllt ingrepp för hanen, särskilt om han har kommit upp i åren. Det bör man ha i åtanke om man överväger alternativet. Men fungerar det får han åtminstone ett fortsatt bra liv tillsammans med marsvinskompisar. Vill du inte låta honom genomgå en kastrering efter att ha försökt sammanföra honom med hanar i varierade åldrar är det bättre att han får bo ensam. I så fall bör han få bo alldeles intill andra marsvin så han kan se, höra och prata med dem. Antingen i en egen bur bredvid, eller om buren är stor, med en säker avdelare.

Har du andra hanar kan du låta den aggressiva hanen introduceras med dem med jämna mellanrum. Bara för att det inte har funkat en gång betyder det inte att han för all framtid kommer ogilla andra hanar. Han kan också funka bättre ihop med vissa hanar än med andra. En bebishane på 5-10 veckor är betydligt enklare att introducera till en vuxen hane än en jämngammal. En hane är som mest hormonstinn i "tonårsperioden" som vara någon gång mellan ca 6-10 månaders ålder och då är inte en sammanföring som mest lämplig.

Kom ihåg att varje marsvin har sin egen personlighet och sitt egna temperament - såväl hanar som honor kan bete sig änglalikt mot kompisar av samma likaväl som olika kön :) Tänk positivt när du sammanför nya marsvin!

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
FeliciaS
8/11/08, 2:55 PM
#1

Det blev en väldigt lång artikel, men det är mycket som jag ville få med och för mig är det inte alltid så lätt att begränsa sig i skrivandet  *s*

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
8/11/08, 3:43 PM
#2

Jättebra artikel! Den innehöll all nödvändig information jag förväntade mig. :) Antalet sådana här frågor kan förmodligen besvaras mycket lättare i framtiden med denna artikel. :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

FeliciaS
8/11/08, 4:04 PM
#3

#2 Tack :) Ja, jag hoppas det. Det har varit en del likadana svar på många trådar om just sammanföring, förut.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
8/11/08, 5:26 PM
#4

Mycket bra artikel Felicia :)

Hanna 

FeliciaS
8/11/08, 6:51 PM
#5

Tack ska du ha ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

TRASAN
8/11/08, 10:32 PM
#6

mycket bra ! :)

Annons:
elinochsheela
8/11/08, 10:33 PM
#7

jättebra artikel!

CamillaS
8/11/08, 11:21 PM
#8

Jättebra artikel Felicia!

Abico
8/12/08, 9:21 AM
#9

Jag får ju ta och berätta om ett väldigt enkel ihop släpp som jag gjorde i förra veckan. Irma(6v) och Tilda(3mån) gick ihop under ett dygn i en nystädad bur men eftersom Tilda var på lilla Irma så mycket så flyttade jag upp henne till Greta(1½ år), bara satte in henne i den "ostädade" buren. Sedan tog jag Wilma (4½ år) och satte ner henne till Irma. På tre minuter så var rangen uppgjord och det blev lugnt i burarna ^^ Lättare har det aldrig varit.
Mina småkillar Vincent(snart 1 år) och Donken(1 år) har gått ihop i över ett halvår och trots det så bråkar dom flera gånger dagligen om rangen. Dock stoppade jag inte bara in dom i samma bur utan dom fick träffas på golvet först :P

Hanna 

[findusen]
8/12/08, 11:56 AM
#10

jättebra artikel :)

när du skriver att om man har en redan fungerande flock, ska man bara låta dom träffas en och en…. vilken ska man börja med då? den som e högst i rang? eller d spelar ingen roll?

FeliciaS
8/12/08, 1:03 PM
#11

#9 Precis, det kan funka jättebra ändå, det beror på hur marsvinen är osv. Just Irma och Tilda är ju små än, och Greta och Wilma behövde nog inte visa så mycket vilken plats småttingarna skulle ha ^^, Det är jätteskönt att det kan då så enkelt också :)
#10 Nej, det spelar ingen roll ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tisse
8/17/08, 12:16 AM
#12

super bra skrivet!!Skrattande

Emma-U
9/23/08, 10:08 PM
#13

Som du skriver i artikeln ska man introducera det nya marsvinet med en och en från flocken. Men finns det någon viss ordning man ska låta dem träffas? Ska högsta-rang-marsvinet träffa den nya killen först eller är det mån tro tvärtom? Eller har det ingen betydelse? Hur tänkte ni när ni sammanförde era?

--------------
Emma - medarbetare på
Bichon.iFokus

Annons:
Emma-U
9/24/08, 2:59 PM
#14

Haha, det var inget.. Jag såg nu att man frågat exakt samma sak precis innan jag frågade, men jag var lite snabb och läste inte ^^
Men det spelar alltså ingen som helst roll i vilken ordning jag låter dem träffas? Hur har ni tänkt när ni har skullat sammanföra era marsvin med det nya? Ingen som haft en tanke på i vilken ordning som kan vara bäst?

--------------
Emma - medarbetare på
Bichon.iFokus

paronskrutten
9/24/08, 3:41 PM
#15

Jag som bara släppte in Blondie i buren.. gick finfinemang det :P

Helena

FeliciaS
9/24/08, 10:31 PM
#16

#14 Man känner ju sina egna marsvin bäst… Jag valde att introducera Calypso först med den nya honan (först Bindi, sen Sira) och sedan den andra honan (i första fallet Sera t. Bindi, andra Bindi t. Sira) eftersom Calypso var flockledare men snäll, och kastrat.

#15 Ja, som sagt, man känner ju sina egna svin bäst och det kan funka bra det med :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
KAK67
3/31/09, 12:39 PM
#23

jättetrevlig artikel. Jag har inte haft några större problem att t ex flytta tillbaka grisar till flocken och att flytta dit ett yngre nyförvärv har inte heller varit något problem. Har någon gång satt upp en bit av ett kompostgaller i en enden av buren så att den lilla nykomlingen kommit undan när det "stora" varit för nyfikna. Eftersom de stora inte kommer igenom gallret kan den lilla nya bestämma själv när den är redo att göra sig bekant med allt nya. Men nu har jag ett en liten undran: Min tjej som nyss fått ungar skulle jag vilja få tillbaka till flocken så snart som möjligt för att det skall få större rörelsefrihet men är det för stor påfrestning tror ni. Hade egentligen velat att hon skulle få ungarna i flocken men jag ville inte störa henne för när jag väl kunde se att hon var dräktig var hon långt gången. Vad har ni för erfarenhet av att dels flytta tillbaka mamma med ungar dels låta dräktig hona föda i flockgemenskapen. Skall tillägga att denna hona är om inte lägst så näst lägst i rang.

FeliciaS
3/31/09, 1:31 PM
#24

#23 Flytta honan med ungarna menar du?

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

KAK67
4/2/09, 8:31 PM
#25

#24 Ja det var väl egentligen två frågor. 1: om hon bli sönderstressad och slutar dia eller att hon inte skall få i sig tillräcklig med kraftfoder eftersom de i flocken får ytterst sparsamt av den varan - det går ju i och för sig att lösa. Något annat att tänka på?

2: Om någon låtit sin hona föda i en flock med 5 andra individer?

FeliciaS
4/4/09, 12:12 AM
#26

#25 Jag skulle låtit henne föda i flocken. Det är det mest naturliga för henne och så länge ingen hane finns med i bilden är det inget negativt, andra honor brukar hjälpa till med ungarna.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

sillysussi
8/10/10, 12:30 PM
#27

Vår familj är helt nya i marsvinsvärlden och skaffade vårt första marsvin för två månader sedan i en djuraffär, som INTE upplyste oss om att de inte ska vara ensamma. Tack vare den här sajten lärde jag mig mycket om marsvin och bland annat att vi måste skaffa en kompis. Vår första var en hane och då vi inte vill (tror vi) ha några ungar bestämde vi oss för en hane till - från en uppfödare! De fungerar bra ihop, men nu är vi inne på att skaffa en till. Kan vi ta in en hane till i gruppen? De nuvarande hanarna är ca 4 månader.

Annons:
Creation
8/11/10, 1:25 AM
#28

#27 Det är ganska svårt att sätta ihop tre hanar, men det kan fungera. Det är inte ovanligt att det inte fungerar dock. Jag vet många hantrios som spruckit efter att den yngsta nått ca 6 mån ålder. Så det finns en relativt stor risk för att det inte funkar, och då får man vara beredd på att i så fall sära på hanarna och ha två hanpar istället.

Men känner du att det är värt risken så kan du läsa HÄR om lite spekulationer kring vad som kan vara det bästa tillvägagångssättet när man ska ordna en flock om tre hanar.

Hanar av lugnare raser som långhårsraserna och teddy tycks tendera att vara lättare att sammanföra till större flockar. Så är hanarna lugna av sig till temperamentet och får mycket rum att bo på, ökar det chanserna för att det ska fungera.

Bra av dig att själv kolla upp marsvinsfaktan! :-) Djuraffärer brukar vara ganska dåliga på att informera de blivande djurägarna om hur det ligger till, tyvärr.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

sillysussi
8/12/10, 2:53 PM
#29

Tack för ditt utförliga svar. Vi funderar på att skaffa en hane till och se hur det går. Annars får vi ha två hanpar. Hur gamla bör de nuvarande vara när vi skaffar den tredje?

Om vi nu måste ha två hanpar så är det ett litet problem med burplats. Vi har själva byggt en bur med en bottendel som är 175X70 och på den, i ena änden, har vi byggt två våningar som är 70X50. Våra marsvin kan röra sig fritt mellan dessa tre våningar. Om vi nu blir tvugna att ha två hanpar skulle vi då kunna bygga fler våningar i andra änden och så får de turas om att vistas på den nedre, stora bottendelen?

Ute är det inget problem då vi har en trädgård med gott om plats.

Våra nuvarande marsvin är en abbessinier (dominant) och en sheltie. Vi funderar på att skaffa en teddy.

Vi känner oss så osäkra och vill att våra marsvin ska ha det så bra som möjligt. Tacksamma för alla svar!

FeliciaS
8/12/10, 5:10 PM
#30

#17 #29 Jag tycker det låter som en mindre bra idé att skaffa yttligare en hane. Det kan sluta med att ni har tre hanar som inte kan bo tillsammans alls, dvs. tre burar med ett marsvin i varje vilket inte är roligt varken för marsvinen eller er. Om ni har ett hanpar som fungerar bra ihop tillsammans tycker jag det känns onödigt att riskera att de inte kan bo tillsammans sedan, för att ni vill ha en till. Då är det bättre att skaffa två hanar till och ha i en enskild bur så att man är säker på att marsvinen får det bra och kan trivas med att bo ihop.

Buryta på höjden (dvs. olika plan) gör tyvärr inte någon större skillnad för marsvinen eftersom de vill kunna springa på en stor yta, inte hoppa/gå mellan olika plan. Om man t.ex. har en bur på 120*60 cm eller två våningar på 60*60 cm så är den första lösning mycket bättre, den senare kan inte räknas som motsvarighet till 120*60 cm.

Så jag föreslår att ni håller er till era två marsvinshanar och den burlösning ni har nu :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

sillysussi
8/13/10, 1:51 AM
#31

Tack för svaret :) Vi får ta oss en tankeställare på hur vi kan få plats med en bur till eller så får vi vara nöjda med de två underbara "grisarna" vi har.

Aristarcos
7/28/11, 9:35 AM
#32

Putt för att visa råd om sammansättning

Aristarcos
7/28/11, 9:35 AM
#33

dublett

Nicolew
7/28/11, 10:21 AM
#34

Super bra artikel!

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Annons:
Aldus
7/28/11, 11:07 AM
#35

Den var jätte braCool.

Upp till toppen
Annons: