Foder

Alternativt kraftfoder

2007-10-01 23:45 #0 av: FeliciaS

Vill du inte ge pellets? Eller vet du inte vad de innehåller? Kanske har du överviktiga marsvin som då inte behöver pellets? Eller tunnare marsvin som behöver fett på kroppen? Här följer en artikel om vad för kraftfoder som är möjliga att ge dina marsvin.

Det är mycket mer än bara pellets som kan ges som kraftfoder till marsvin. De flesta klarar sig gott och väl utan pellets och vet man inte vad sin marsvinspellets innehåller bör man verkligen ta sig en ordentlig funderare på om man inte ska ta och byta kraftfoder helt och hållet. Marsvin som har lätt för att lägga på sig behöver ett kraftfoder som inte innehåller så mycket kolhydrater eller fett - där är en hög fiberhalt viktig. Överviktiga marsvin bör inte få särskilt mycket kraftfoder över huvudtaget.

Marsvin äter kraftfoder i form av kornkross och havre

Kligröt (läs mer i artikeln om kligröt)
Kligröt är en kall gröt som görs av vätska (vanligen vatten) och vete-, havre- eller kruskakli. Blandas med någon vätska till önskad konsistens, vissa marsvin gillar lite tunnarae och andra väldigt fast gröt. Du kan ge ca 1/4 dl kligröt per marsvin och dag om det är deras enda kraftfoder. Blanda ev. i linfrön/solrosfrön (för lite fetare gröt) eller riven gurka, morot, palsernacka eller liknande, om marsvinet tycker om det. Havrekli är rikt på kolhydrater (energi) och innehåller mer fett och protein än de andra sorterna. Därför lämpar sig havrekli bäst för marsvin som behöver öka i vikt, eller har svårt för att hålla vikten. Kruskakli är rikt på kostfibrer och innehåller inte så mycket fett eller protein, vilket gör det lämpat för marsvin som har lätt för att lägga på sig. Vetekli är ett slags "mellanting" mellan havre- och kruskakli, ur näringssynpunkt. Den största skillnaden är att den innehåller mer mineraler, bland annat kalcium och magnesium, vilket man bör vara försiktig med att ge för mycket av. Det går även bra att blanda de båda sorterna för varierade näringsämnen.

Havre
Havre är det sädesslag som innehåller mest kolhydrater och är därför energirikt. Det innehåller även en hög halt av proteiner och fetter, vilket bidrar till det höga näringsvärdet. Havre är också rikt på vattenlösliga fibrer, vilket hjälper till att sänka kroppens kolesterolvärde. Marsvin som behöver öka i vikt eller som får röra mycket på sig kan ha fri tillgång på havre, gärna blandat med förslagsvis kornkross. Normalviktiga marsvin kan få ca 1 msk per marsvin och dag, medans överviktiga marsvin inte bör äta havre över huvudtaget.

KornkrossKornkross (<- bild)
Kornkross framställs av helt korn som har skalats och grovkrossats. Det är rikt på fibrer och mineraler, men innehåller inte så mycket protein eller fett, vilket gör att man kan ge kornkross som kraftfoder till alla sorters marsvin. Det är ett bra kraftfoder att ge fri tillgång på.

Jag ger en blandning med kornkross som bas, till mina marsvin som får kraftfoder.

Rågkross
Kross på råg framställs av hel råg som klippts i bitar och sorterats. Rågkross är fiberrikt och innehåller mycket mineraler och passar därför utmärkt som kraftfoder till överviktiga marsvin, eller till marsvin som behöver fibrer. Alla marsvin kan ha fri tillgång på rågkross förutsätt att de inte äter för mycket, ca 1,5 msk/marsvin och dag är ganska lagom. Var uppmärksam på att rågkross innehåller förhållandevis mycket mineraler, och bör inte ges till djur som har ökad risk för urinproblem (infektioner eller stenar).

Fyrkornskross
En kross på de fyra sädesslagen vete, råg, skalat korn och havre, som krossats och sorterats. Fyrkornskross är fiberrikt och nyttigt, samt ett kraftfoder med varierande näringsämnen. Om man inte hittar det i affären kan man blanda kross på de sädesslag man själv vill istället. Fyrkornskross kan ges till alla marsvin varje dag, ca 2 msk/marsvin och dag är lagom.

MüsliMüsli
Det finns något som kallas "basmüsli"
att köpa i vanliga mataffärer. Den innehåller vanligtvis flingor av havre, vete, korn, råg och majs. Näringsinnehållet är ungefär som i fyrkornskross, men som flingor innehåller sädesslagen mer kolhydrat och energi. En kraftfoder som du kan blanda ut med annat foder eller ha i kligröt. Det finns även andra sorters müsli, t.ex. "fruktmüsli" med torkad frukt i. Det kan marsvinen få några gånger i veckan, mer som godis eftersom frukten innehåller mycket socker. Viktigt att tänka på när det gäller müsli är att
kolla så att den inte innehåller något tillsatt socker - den ska vara osötad!

Var kan jag köpa ovanstående kraftfoder?
Har du inte så många marsvin, utan 2-3 stycken, är utbudet i många normalstora matbutiker ofta bra. Saltå Kvarn är ett företag som tillverkar många produkter av sädesslag, vilka finns att köpa i flera av livsmedelskedjorna i Sverige. Har man många marsvin är det mer prisvärt att köpa sitt kraftoder hos någon affär/lanthandel som säljer häst- och lantdjursfoder, till exempel Granngården. Där finns ex. havre och kornkross i säcker om 20 kg, för runt 100-lappen.

Tips
Alla hela och krossade sädesslag går att blötlägga i vatten. Ta 1 del av det sädesslag eller den kross du använder, och häll på dubbelt så mycket vatten. Låt stå och svälla i minst 8 till max 10 timmar. Häll av allt vatten som inte har sugits upp och häll sedan upp kornen i en skål och ge till marsvinen. Det blir ett lättsmält kraftfoder som många marsvin uppskattar! Om du vill kan du blanda i ex. blötlagd kornkross i kligröt.

Observera!

  • Det är bara havre som går att ge helt när det är torrt till marsvin!
  • Tänk på att göra kraftfoderbytet lätt och smidigt, ge dem lite till en början och öka dosering allt eftersom.
Anmäl
2008-01-15 22:31 #1 av: FeliciaS

Har nu avslutat den här artikeln som jag började på i höstas men p.g.a olika själ så har jag inte hunnit klart. Men här är den! Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er.

/Felicia, medarbetare på Marsvin ifokus

Anmäl
2008-01-15 23:01 #2 av: CamillaS

väldigt bra artikel Felicia :D

Anmäl
2008-01-15 23:10 #3 av: Abico

Mycket bra artikel :) Jag har länge funderat på att köpa kornkross och ge till iaf. töserna, möjligen med en liten skopa pellets. Köpte havre på Jordnära för att så med, men vet inte om jag vågar ge den... Den säljs i lösvikt och man får gräva ur en stor pappkartong, men det är ute på det kalla delen av affären, och där finns säkert råttor. Vågar man ge ändå?

Hanna 

Anmäl
2008-01-15 23:16 #4 av: Tezza

väldigt bra artikel, intressant:)

Tror ni att det här är ett bättre alternartiv att ge än pellets? Jag tänkte att det här måste ju vara bästa tänkbara varor då det är till för människan.....

Anmäl
2008-01-15 23:17 #5 av: MikaTela

Bra och intressant artikel. Ska nog vänja in mina småttingar på müsli eller så när pelletsen börjar ta slut, gillar inte att ge något djur pellets. :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2008-01-16 12:25 #6 av: Bella-R

Väldigt bra! Men hur köper man egentligen ifrån Saltå Kvarn ?Man hittar ju inte precis dessa grejer i mataffären, förutom fruktmüsli..

Anmäl
2008-01-16 14:59 #7 av: Tezza

#6 På coop där jag handlar finns det massvis med varor från saltå, så jag tror nog att det är i mataffären du bör hitta det. Finns det inte så fråga efter det så kanske de kan ta hem.

Anmäl
2008-01-16 15:11 #8 av: Bella-R

#7 Ahh, tack så mkt :)

Anmäl
2008-01-16 16:40 #9 av: Tezza

Nån som kan svara på min fråga i #4 - Tror ni att det här är ett bättre alternartiv att ge än pellets? Jag tänkte att det här måste ju vara bästa tänkbara varor då det är till för människan....

Vore intressant att höra era åsikter:)

Anmäl
2008-01-16 16:42 #10 av: paronskrutten

Tror absolut att det är bättre än pellets, man kan anpassa kraftfodret till ens egna marsvins behov.

Anmäl
2008-01-16 16:46 #11 av: Tezza

#10 Ja jag tycker oxå att det känns så. Och man borde ju inte behöva va orolig för att de inte får i sig allt de behöver genom pelletsen eftersom man inte behöver ge pellets igentligen, bara de får fri tillgång till hö och cvitaminrika grönsaker:)....

Anmäl
2008-01-16 16:47 #12 av: Fiona

Jätte bra och intressant artikel :) Går d bra att kopiera den ? Jag ska isf självklart inte lägga ut den nån annan stans utan ska enbart ha den till eget bruk! Skriva ut den så att man har den lättillgänglig helt enkel ;)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2008-01-16 19:37 #13 av: Skrotan

villken ska man ha av all dem här olika sorterna om man vill kompensera till pellets?

Anmäl
2008-01-16 19:59 #14 av: paronskrutten

det beror på marsvinet, hur mycket det får röra sig, vad det väger, hur gammal det är etc.

Anmäl
2008-01-16 20:45 #15 av: FeliciaS

Tack ska ni ha! :)

#3 Det beror på hur fräscht det är - är det hästfoder eller till fåglar kanske? Själv köper jag skalad havre till mina marsvin, de är ju så kräsna... ^^,

#4 Javisst är det bra varor, jag tror att det är bättre att ge än många pelletssorter. Det är väl Oxbow och det som går jämt ut kan jag tro!?

#6 Coop säljer en hel del Saltå Kvarn, även Hemköp till viss mån. Beror ju lite på butikerna också. Men t.ex. kornkross, havre, kli osv. finns i de flesta affärer men kanske i annat märke. Fyrkornskross och müslisorterna finns ju bara i deras märke :) 

#12 Självklart ;)

#13 Det beror ju helt på individen som Helena har skrivit i #14... Men vuxna marsvin, som inte växer, som rör på sig ett par timmar om dagen och varken är smala eller feta kan ju få antingen 4-kornskross, någon müslisort eller havre blandat med ex. kornkross.

Anmäl
2008-01-17 10:12 #16 av: Diana61

Håller med alla andra att detta var en mycket bra artikel!

Anmäl
2008-01-19 11:35 #17 av: AmandaF

Vilken bra artikel :)

Anmäl
2008-01-19 13:37 #18 av: ciss

Super!

Anmäl
2008-01-20 20:39 #19 av: FeliciaS

Tack tack så jättemycket *putt* :)

Anmäl
2008-01-25 13:58 #20 av: Jappeloup

Mitt marsvin e lite kräsen på mat, tror ja ska byta från djurmagazin pellets till müsli och korn kross, nån som har lite tips, tror ni d funkar??

Anmäl
2008-01-25 15:54 #21 av: FeliciaS
#20 Jag tror aboslut det funkar :) Testa och se vad han gillar för sädesslag men kornkross blandat med fruktmüsli borde bli toppen åt honom ;)
Anmäl
2008-01-25 16:48 #22 av: Abico

#20 - Se till att vänja honom långsamt bara. Blanda den gamla maten med den nya ett tag och öka mängden av den nya maten stegvis samtidigt som du minskar på den gamla - tills du enbart ger den nya. Annars kan marsvinets mage krascha.

Hanna 

Anmäl
2008-01-25 16:56 #23 av: FeliciaS
#20(#22) Det är inte jätteviktigt vid byte av kraftfoder att vänja långsamt, utan snarare grönfoder. Se bara till att inte ge för mycket på en gång. Men det är rätt lugnt ang. kraftfoder :)
Anmäl
2008-01-25 16:56 #24 av: FeliciaS

*dubbel*

Anmäl
2008-07-20 15:45 #25 av: Tindrar

Jättebra artikel:) Ska åka iväg och köpa en hel del av sakerna:) Är det okej att jag skriver ut artikeln (AA)?

Anmäl
2008-07-20 21:28 #27 av: Tindrar

Var helt ute och cyklade när vi handlade.___. Köpte vetekross då jag bara hittade 4-Korns Kross men inget Korn Kross Hemlis Går det absolut INTE att andvända eller? (aa)

Anmäl
2008-10-11 23:58 #28 av: Tindrar

Köpte 4-korn kross för några dagar sedan. Ska det blötläggas eller kan man ge dom hela?

Anmäl
2008-10-12 00:02 #29 av: FeliciaS

#25 Självklart, skriv ut den du ^^,

#27 Du kan alla sorters sädesslag krossade torra (blötlagda går bra), men bara havre helt.

#28 Vilket som :)

Anmäl
2009-02-19 22:48 #30 av: Olofsberg

Bra och intressant artikel ^.^

Anmäl
2009-05-18 20:37 #31 av: Ebba-A

Har en pojke här som inte så gärna äter pelletsen, har hittils gett honom smådjursblandning (inget bra alternativ, jag vet. Men han var ju tvungen att få i sig något) men det känns otroligt onyttigt.

Funderar på att göra en egen blandning, men havre och fruktmüsli, och ev. lite pellets. Tror ni det skulle fungera? :)

 

Anmäl
2009-05-19 20:56 #32 av: Ebba-A

Nu har jag börjat foderbytet :)

Det fanns tyvärr inte Saltå Fruktmüsli, så vi köpte en annan "ren" tillsatsfri müsli. Sen har jag blandat i torkade bananskivor, morot och äpple som jag torkat själv :)

Pojken kastade sig bokstavligen över fodret och sitter och mumsar för fullt nu :) Kommer ge honom 2 msk på morgonen och 2 på kvällen, så han inte föräter sig ;)

Anmäl
2009-05-19 21:00 #33 av: FeliciaS

#32 Det låter ju bra :) Fast bananbitarna skulle jag ge som godis då det är väldigt sött. Har du förresten torkat bananskivorna själv också?

Anmäl
2009-05-19 21:19 #34 av: Ebba-A

#33 Det är inte så många bananskivor, några bitar på ett kg müsli bara . Nej, bananbitarna är köpta naturella :)

Anmäl
2009-08-11 16:01 #35 av: Ruffsen

Köpte 4kornskross idag och undrar vilket som är bäst och lättast att blötlägga eller ge det som det är? Spelar det någon roll? Jag såg #29 att det är vilket som men undrar vad som är bäst är det olika på olika marsvin? Är tacksam för svar:)

Anmäl
2009-08-11 16:05 #36 av: luneas

#35 Jag ger kornkross torrt. Det är basen i grisarnas kraftfoder + lite pellets.

Anmäl
2009-08-11 16:07 #37 av: tjaba

em.. jag lagade Kamtuvete åt mig och sambon, och tänkte att marsvinen kan ju få lite lyxmat de med.. de slukade det!

Varför kan de inte äta  okrossat vete t ex? Blir de dåliga i magen eller lyckas de inte äta det?

Anmäl
2009-08-11 16:16 #38 av: Sannich

#36, Kan säga att mina marsvin älskar det. ;) Så ska inhandla kornkross och blanda med vår Oxbow. :)

Anmäl
2009-08-11 16:23 #39 av: Ruffsen

#36 Hur mycket ger du av kornkross och hur mycket av pellets?:)

Anmäl
2009-08-11 16:24 #40 av: luneas

#38 Jaha! Vad bra! :-) Gav tidigare hel havre men då blev det lite väl många tjocka magar hemma, tycker att de får mycket trevligare och fastare hull av kornkross. Och så är det även väldigt uppskattat av grisarna, lätt för små bebisar att äta också eftersom det är så små "smulor".

Anmäl
2009-08-11 16:26 #41 av: Ruffsen

#40 skrev fel i inlägg #39 men ändrarde om du inte ser det nu så kan du läsa det inlägget nu alltså läs inlägg #39

Anmäl
2009-08-11 16:34 #42 av: luneas

#39 Det är individuellt för varje bur beroende på hur många och vilka grisar som bor där. Men de får betydligt med kornkross än pellets.

Anmäl
2009-08-11 16:38 #43 av: Ruffsen

#42 Okej:)

Anmäl
2009-08-11 23:20 #44 av: FeliciaS

Rättade till en misstolkning.

"Det är bara ett sädesslag som går att ge helt och torrt till marsvin - havre." Jag menar att man endast kan ge havre när det är helt och torrt, men hela korn av råg, vete och korn kan blötläggas och ge. Så att det inte ska bli fler missförstånd med att man bara kan ge havre i torr form :P

Anmäl
2010-01-09 21:09 #45 av: Svea-

Finns dessa att köpa i stora säckar hos tex granngården eller liknade?

Kligröt - av havre- eller kruskakli?

Kornkross -?

Havre - ?

Rågkross -?

4-kornskross?

Kan Granngårdens Havrefri müsli ges till marsvin?

Kan inte gå & köpa dessa små påsar!Måste ha större påsar/säckar!!

 

Anmäl
2010-01-09 21:51 #46 av: Marsvinlove

#45 Kornkross,havre & rågkross finns i 20 kg säckar på granngården, iaf här. 4-kornskross finns säker också.

Anmäl
2010-01-09 22:25 #47 av: Svea-

# 46 tack!

Anmäl
2010-02-05 18:05 #48 av: FeliciaS

Nu är den här rejält uppdaterad med både lite ny text och nya bilder! :)

Anmäl
2011-04-05 16:56 #49 av: [donkeyqueen]

Kan man ge Havre kli som den är eller "måste" man "blötlägga" den?

Tungan ute

Anmäl
2011-04-05 17:35 #50 av: [SMF193 Sagan]

Du ska blötlägga den. Det är bättre du ger kruskakli, havrekli kan innehålla spår av mjölk. Eftersom marsvin är veganer så är det bättre att undvika det, även om spår är oerhört lite och inte direkt farligt.Glad

Anmäl
2011-04-06 15:25 #51 av: [donkeyqueen]

Ska man köpa havre eller havrekross till marsvinen om man inte skla blötlägga den?

Anmäl
2011-04-06 21:00 #52 av: FeliciaS

#51 Du kan ge hel havre :) Den behöver inte blötläggas.

Anmäl
2011-04-07 16:03 #53 av: [donkeyqueen]

Behöver Havrekross blötläggas?

Anmäl
2011-04-07 17:54 #54 av: Fridaaaa

Marsvinet till vänster på översta bilden liknar Tova i ansiktet (honan jag hade innan som mamma har nu) :P

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Anmäl
2011-04-07 20:44 #55 av: [Jessica-B]

#53 Kross behöver aldrig blötläggas - bara kli :)

Anmäl
2011-04-12 21:25 #56 av: [donkeyqueen]

tack! :DGlad

Anmäl
2012-07-29 08:17 #57 av: Aristarcos

Och den här !

Anmäl
2013-07-09 20:04 #58 av: Linaapp

Hur gör ni med foder om ni har två väldigt olika marsvin? Jag har två tjejer och den ene vad jag tycker äter mycket mer än den andre och har växt betydligt snabbare också. Men jag vet inte om det kan ha att göra med att de är två olika raser och ser ut så eller om det är så att den större tar maten från den mindre hela tiden. Jag ser ju att den mindre äter och hoppar och är livlig. Alltså hon verkar inte sjuk eller så.

Anmäl
2013-07-10 01:26 #59 av: Suskiv

Jag särar på dem. Selfen får vara på golvet medan nakenfisarna får extra kraftfoder.

Anmäl
2013-11-04 19:49 #60 av: hanna12351


men man måste väl inte blötlägga kornkross?

Anmäl
2013-11-29 17:26 #61 av: virrigaverre

Jag har alltid gett mina marsvin pellets och gnagarblandning vilket inte är så bra men jag visste inte om att man kunde ge dem något annat. Sen såg jag den här artikeln om att det finns bättre alternativ och provade att ge mina (extremt kräsna) marsvin lite kligröt och först så var dem lite skeptiska men efter att de provade det så åt dem upp allting! Så nu ska jag ta och vänja in mina marsvin med kligröt som kraftfoder istället för pellets och blandning. Är så sjukt glad för att jag kan ge mina marsvin något bättre och jag är så tacksam för den här artikeln! :D

Anmäl
2014-12-16 21:57 #62 av: Fridaaaa

Puttar upp dennaGlad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Anmäl
2015-12-27 10:54 #63 av: hannanasen

Hur mycket ska man ge? 1 msk/marsvin? eller mer?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.