Annons:
Etiketterhälsaartikel
Läst 23544 ggr
Creation
2010-06-12, 13:49

Urinvägsinfektion

"UVI" är en vanligt förekommande sjukdom i marsvinsvärlden. Lyckligtvis är den förhållandevis lätt att behandla. Hur du gör det och mycket mer får du veta här.

Symtom

greta_dricker.jpg

Det finns många typiska tecken på urinvägsinfektion(UVI). En av de första tecknen kan vara att urinen luktar illa, liksom infekterad. Burmaterialet kan vara ovanligt blött, av anledningen att det marsvinet som har urinvägsinfektion kissar mycket oftare än normalt och i vissa fall dricker det mer också.

Vid UVI kissar marsvinet blod och/eller har ont när det urinerar. Smärtan kan visa sig genom att marsvinet till exempel kisar med ögonen, ser ovanligt koncentrerat ut och/eller kvider när det kissar. 
Vilka eller vilket symtom marsvinet visar beror på vart bakterierna har satt fäste.

Någon allmän påverkan på marsvinet är ovanlig vid UVI, men förblir sjukdomen obehandlad och
sprider sig, kan marsvinet bli trött och magra av.

_ Foto:_ _Sophie Eberhorn (luneas)_

Vad är UVI?

Urinvägsinfektion är ett tillstånd där bakterier tagit sig upp i urinvägarna/urinblåsan och satt fäste där. Honor drabbas oftare än hanar, på grund av deras korta urinrör och att bakterierna kan komma ifrån vaginan och livmodern.

Infektionen kan sprida sig ända upp till njurarna, vilket kan ge allvarliga komplikationer, så det är viktigt att ett drabbat djur behandlas.

Diagnostisering

Oftast förlitar sig veterinären till symtomen vid diagnostiseringen.

En veterinär kan också ta ett urinprov och kolla efter bakterier och blod i den för att bekräfta tillståndet. För att få ett så rent prov som möjligt och ett så korrekt resultat som går, bör provet tas direkt från urinblåsan. Dock kräver detta att marsvinet sövs ner och därför väljs oftast inte denna metod. Istället trycker veterinären på urinblåsan eller eventuellt väntar på att marsvinet kissar självmant. Chansen är stor att man får ett korrekt svar ändå.

När det kommer till urinvägssjukdomarna urinsten och urinvägsinfektion är det inte helt ovanligt att marsvin drabbade av den ena åkomman även(senare eller samtidigt) kan bli drabbad av den andra. Urinvägsinfektion kan nämligen vara följden av en urinsten och vice versa. Kroniska, upprepade urinvägsinfektioner ger grogrund för kristaller och även vid enstaka urinvägsinfektion kan blåsans slemhinna bli ojämn och ge fäste åt mineralerna.

Att marsvinet drabbas av UVI på grund av urinsten är dock vanligare än det motsatta förhållandet. För att en urinvägsinfektion ska orsaka urinsten krävs det oftast att marsvinet burit på sjukdomen en längre period eller att sjukdomen återkommer åtskilliga gånger.

Orsak

Bakterierna kan komma ifrån avföring som en längre period hållts nära urinrörsmynningen. Ifall miljön som marsvinet vistas i inte är helt ren kan bakterierna alltså komma därifrån. I avföringen finns nämligen e-kolibakterier som orsakar UVI.

Sänkt immunförsvar kan också göra att marsvinet blir känsligare och lättare drabbas av sjukdomen.

Ofta är det dock, tyvärr, svårt att avgöra vart bakterierna kommit ifrån, samt hur de tagit sig upp i marsvinets urinrör.

Behandling

Antibiotika ordineras ifall sjukdom har bekräftats av veterinär.

Man kan också ge marsvinet en huskur av tranbärsdricka eller tranbärspulver utspätt med vatten. E-kolibakterier använder sig av tunna strån för att hålla sig kvar i urinblåsan/urinvägarna. Tranbären paralyserar dessa strån så att de slutar fungera. Dricker marsvinet mycket då kan man skölja bort bakterierna ur systemet. Drycken stabiliserar också eventuellt högt ph-värde i urinblåsan. Ger man marsvinet tranbärsjuice regelbundet en period kan urinvägsinfektionen komma att botas helt. Drickan ska helst vara koncentrerad.

Tranbär innehåller dock ämnet oxalat som kan bidra till magnesiumbrist. Det kan därför vara bra att ge ett litet tillskott med magnesium under kuren. En längre tids brist på magnesium kan leda till åtskilliga följder, exempelvis nedbrutna muskler, skört skelett och bidra till urinsten eller uringrus.

Lingon, som är nära besläktat med tranbär, går också bra att ge. Det innehåller också oxalat och mer av det ämne som motverkar e-kolibakterierna.

Att tänka på är att det finns något som kallas tyst urinvägsinfektion. Då bär marsvinet på bakterierna, men visar inte symtom. Dessa bakterier kan dock spridas och symtom kan visa sig långt senare. Antibiotika är ett säkrare sätt än tranbär/lingon om man vill bli av med bakterierna för gott, då UVI inte nödvändigtvis måste ha orsakats av e-kolibakterier.

spruta.JPG
_Foto: Sophie Eberhorn (luneas)
_

Ett marsvin som har urinvägsinfektion löper risk att smitta sina burkamrater med sjukdomen genom att denne kissar ut bakterierna och burkompisen sätter sig på urinfläcken(dock är detta en omtvistad fråga, det finns källor som påstår annat), så se till att hålla buren extra ren under behandling och behandla samtliga marsvin som visar symtom på UVI. Går marsvinet i en större flock kan det vara en god idé att flytta ut detta marsvin ur flocken tillsammans med enbart en burkompis, för att undvika vidare spridning av smittan.

Se också till att det drabbade marsvinet dricker ordentligt och får friskt, nytt vatten varje dag, så att dessa bakterier faktiskt kan drivas ut. Extra motion kan uppmuntra djuret till att dricka mer, så se till att ha en händelserik miljö och stor yta för marsvinet att röra sig på.

Återfall och kroniska urinvägsinfektioner är tyvärr inte helt ovanligt.

Här finns en diskussionstråd där alternativa behandlingar diskuteras.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga denna bakterieinfektion, eftersom bakterierna kan komma lite varstans ifrån, men man får göra sitt bästa.

Buren och övriga ytor som marsvinen vistas på ska hållas rena och fina. Marsvinen själva ska givetvis också kollas efter, vara rena och lukta gott. Utöver detta får man, precis som vid behandlingen, se till att marsvinet dricker mycket. Nytt, fräscht vatten var dag och en trevlig bostad så att marsvinet stimuleras till att röra på sig.

Källförteckning

Veterinären.nu
Growingpeople.se Immun.se
En mindre del av informationen är också baserad på egna erfarenheter, samt vad jag lärt mig av erfarna marsvinsägare. Denna fakta är verifierad av faktan på diverse hemsidor.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

  • Redigerat 2021-01-19, 21:15 av Cireea
Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-06-12, 14:00
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-06-27, 05:50
#2

Inlägget är borttaget

Creation
2010-06-27, 19:09
#3

Även denna artikel färdig. Trevlig läsning!

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Abico
2010-06-27, 19:09
#4

Bra jobbat!

Hanna 

Sandra-B
2010-06-27, 21:23
#5

Kanon Louise!

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

[Liinda]
2010-06-27, 23:06
#6

Bra artikel men jag undrar en sak. Det står att man måste ta ett urinprov direkt från urinblåsan för att få ett korrekt svar och då måste marsvinet sövas ner?? Varför skulle man behöva söva ner marsvinet?

Det går ju att trycka på blåsan så att dom kissar direkt ner i ett rör eller skål och det går att göra i vaket tillstånd.

Annons:
[Maijah]
2010-06-27, 23:27
#7

Jättebra läsning! Bravo =)

Creation
2010-06-28, 02:22
#8

#6 Det står inte att det är ett måste för att få ett korrekt svar, det står:
"För att få ett så rent prov som möjligt och ett så korrekt resultat som går, bör provet tas direkt från urinblåsan. Dock kräver detta att marsvinet sövs ner, så ett vanligt prov är också möjligt."

Man kan råka få felaktigt resultat annars(fast risken för det är iofs inte så stor). Jag märkte nu att det kan få det att låta som att det är det vanligaste sättet att ta urinprov på(fastän jag kallade det andra sättet för vanligt prov), vilket det verkligen inte är. Jag formulerade om det stycket lite, för att det ska vara lättare att förstå.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Misarn
2015-02-07, 17:24
#9

Köper man tranbärsdryck på en vanlig matvarubutik? Och kan man ge Bactrim mot UVI?

Abico
2015-02-07, 20:32
#10

#9 Tranbärsdryck finns i mataffären, jag brukar ta en med så lite tillsatt socker som möjligt :)

Hanna 

Marsvinsmamman
2015-02-07, 22:34
#11

#9Ja, Bactrim ges ofta vid UVI.

Misarn
2015-02-07, 22:36
#12

Då ska jag sätta in det imorgon åt Evon, har hittat blod när dom är ute i golvhagen och han har magrat av och piper mycket.

JonnaCecilia
2015-02-07, 23:00
#13

Jag har köpt sockerfritt tranbärskoncentrat från vitaminvaruhuset.se de brukar vara rätt snabba och har gratis frakt. Men är det mer akut som #12 beskriver är det såklart bättre att gå till en välsorterad mataffär och få det med en gång! Lycka till med lille Evon!

Annons:
jojjehanna
2015-02-08, 08:06
[AnimeV4]
2015-02-09, 21:59
#15

Hur länge kan vara rimligt att ge tranbärsjuice? Min hane verkar ha åkt på detta, för han piper när han kissar. Jag tror att han får bakterier i urinröret då han brukar ha torv i snoppen, så det får bli en kur med tranbär och koksalt i snoppen/gå på filtar för att se om det blir bättre. Jag behöver veta antalet dagar som är rimligt, då jag sitter och kikar för att beställa, men den håller inte så länge efter att man öppnat den :/

Marsvinsmamman
2015-02-09, 22:14
#16

#15 Om marsvinet har sådana smärtor vid kissning att den piper så ska den till veterinär omgående. Utöver uvi så kan kissmärtor också bero på kristaller eller stenar i urinvägarna och ingen tranbärsjuice i världen löser dem. 

Att köra huskurer hemma för att understödja eller förebygga är helt okej, men det är otroligt plågsamt att ha smärtor vid kissning, och det är inte okej att låta marsvinet lida längre än nödvändigt. En antibiotikakur samt ev smärtstillande minskar marsvinets smärtor snabbt om det rör sig om uvi, så det rätta i ditt läge är att omgående låta vet titta på marsvinet.

[AnimeV4]
2015-02-09, 23:18
#17

Aj då! Vad surt eftersom de var hos veterinären för mindre än en vecka sedan, men det är klart man åker in om det behövs! Jag ska ringa och prata med henne imorgon och se vad hon säger. Krävs röntgen för att kolla efter urinsten och kan man börja behandla med antibiotika först och se om det hjälper, eller ska man ta hela köret på en gång?

Marsvinsmamman
2015-02-10, 21:40
#18

Ja, röntgen krävs för att fastställa urinsten (antal, storlek, läge) och eftersom veterinärer försöker vara restriktiva med antibiotika och inte ge det i onödan, så brukar de vilja röntga först för att utesluta sten/grus. Ser plåtarna rena ut så tar de eventuellt en odling på urinen för att kolla bakterie- och blodförekomst, ibland ger de dock antibiotika utan odling.

Jag har tagit med urinprov till vetbesöket de gånger vi åkt in för kisseriproblem.

Det där du skriver om att spola snoppen med koksalt skulle jag avråda från. Risken att du för in bakterier där är större än chansen att du spolar bort dem.

[AnimeV4]
2015-02-10, 22:45
#19

#18 Tack för utförliga svar! Jag ringde veterinären idag och vi sa att vi skulle avvakta, men efter att ha gått med på det kändes det lite dumt.. Jag ringer dem imorgon igen och försöker få tag på en tid snarast.

Då låter jag bli koksalt!

Ett urinprov borde väl klara en bilfärd på 1,5h?

Marsvinsmamman
2015-02-11, 21:23
#20

Ingen fara med urinprovet, förvara det kallt bara

Tips för att samla urin är att sätta marsvinet på ett helt rent icke-sugande underlag (själv använde jag libero engångs-skötborsunderlägg med den plastade sidan uppåt. Efter en liten stund kissar förmodligen marsvinet litegrann - har de uvi eller grus så kommer det små skvättar ofta. Var beredd och sug upp kisset med en helt ren spruta (finns på apoteket, doseringsspruta för flytande medicin till tex barn). Om marsvinet nuddat pölen och smetat ut den så kan du inte suga upp det kisset - då är det för smutsigt. Men är man beredd så brukar det lösa sig att lyckas få ihop tillräckligt med ren urin.

Lycka till med din lilla gris och hoppas att ni får ordning på hälsan!

Annons:
[AnimeV4]
2015-02-17, 19:45
#21

#20 Allt gick bra med urinprovet och det är nu på odling! Tack för tipset om att göra det på egen hand istället för att de ska bli stuckna. Dock så sa min veterinär att hon brukar låta dem kissa själva, suck! Nåja, det gick ju bra ändå, som tur är!

Upp till toppen
Annons: