Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 30487 ggr
FeliciaS
2007-10-01, 23:45

Alternativt kraftfoder

Vill du inte ge pellets? Eller vet du inte vad de innehåller? Kanske har du överviktiga marsvin som då inte behöver pellets? Eller tunnare marsvin som behöver fett på kroppen? Här följer en artikel om vad för kraftfoder som är möjliga att ge dina marsvin.

_Det är mycket mer än bara pellets som kan ges som kraftfoder till marsvin. De flesta klarar sig gott och väl utan pellets och vet man inte vad sin marsvinspellets innehåller bör man verkligen ta sig en ordentlig funderare på om man inte ska ta och byta kraftfoder helt och hållet. Marsvin som har lätt för att lägga på sig behöver ett kraftfoder som inte innehåller så mycket kolhydrater eller fett - där är en hög fiberhalt viktig. Överviktiga marsvin bör inte få särskilt mycket kraftfoder över huvudtaget.
_

Marsvin äter kraftfoder i form av kornkross och havre

Kligröt (läs mer i artikeln om kligröt)
Kligröt är en kall gröt som görs av vätska (vanligen vatten) och vete-, havre- eller kruskakli. Blandas med någon vätska till önskad konsistens, vissa marsvin gillar lite tunnarae och andra väldigt fast gröt. Du kan ge ca 1/4 dl kligröt per marsvin och dag om det är deras enda kraftfoder. Blanda ev. i linfrön/solrosfrön (för lite fetare gröt) eller riven gurka, morot, palsernacka eller liknande, om marsvinet tycker om det. Havrekli är rikt på kolhydrater (energi) och innehåller mer fett och protein än de andra sorterna. Därför lämpar sig havrekli bäst för marsvin som behöver öka i vikt, eller har svårt för att hålla vikten. Kruskakli är rikt på kostfibrer och innehåller inte så mycket fett eller protein, vilket gör det lämpat för marsvin som har lätt för att lägga på sig. Vetekli är ett slags "mellanting" mellan havre- och kruskakli, ur näringssynpunkt. Den största skillnaden är att den innehåller mer mineraler, bland annat kalcium och magnesium, vilket man bör vara försiktig med att ge för mycket av. Det går även bra att blanda de båda sorterna för varierade näringsämnen.

Havre
Havre är det sädesslag som innehåller mest kolhydrater och är därför energirikt. Det innehåller även en hög halt av proteiner och fetter, vilket bidrar till det höga näringsvärdet. Havre är också rikt på vattenlösliga fibrer, vilket hjälper till att sänka kroppens kolesterolvärde. Marsvin som behöver öka i vikt eller som får röra mycket på sig kan ha fri tillgång på havre, gärna blandat med förslagsvis kornkross. Normalviktiga marsvin kan få ca 1 msk per marsvin och dag, medans överviktiga marsvin inte bör äta havre över huvudtaget.

KornkrossKornkross (<- bild)
Kornkross framställs av helt korn som har skalats och grovkrossats. Det är rikt på fibrer och mineraler, men innehåller inte så mycket protein eller fett, vilket gör att man kan ge kornkross som kraftfoder till alla sorters marsvin. Det är ett bra kraftfoder att ge fri tillgång på.

Jag ger en blandning med kornkross som bas, till mina marsvin som får kraftfoder.

Rågkross
Kross på råg framställs av hel råg som klippts i bitar och sorterats. Rågkross är fiberrikt och innehåller mycket mineraler och passar därför utmärkt som kraftfoder till överviktiga marsvin, eller till marsvin som behöver fibrer. Alla marsvin kan ha fri tillgång på rågkross förutsätt att de inte äter för mycket, ca 1,5 msk/marsvin och dag är ganska lagom. Var uppmärksam på att rågkross innehåller förhållandevis mycket mineraler, och bör inte ges till djur som har ökad risk för urinproblem (infektioner eller stenar).

Fyrkornskross
En kross på de fyra sädesslagen vete, råg, skalat korn och havre, som krossats och sorterats. Fyrkornskross är fiberrikt och nyttigt, samt ett kraftfoder med varierande näringsämnen. Om man inte hittar det i affären kan man blanda kross på de sädesslag man själv vill istället. Fyrkornskross kan ges till alla marsvin varje dag, ca 2 msk/marsvin och dag är lagom.

MüsliMüsli
Det finns något som kallas "basmüsli"
att köpa i vanliga mataffärer. Den innehåller vanligtvis flingor av havre, vete, korn, råg och majs. Näringsinnehållet är ungefär som i fyrkornskross, men som flingor innehåller sädesslagen mer kolhydrat och energi. En kraftfoder som du kan blanda ut med annat foder eller ha i kligröt. Det finns även andra sorters müsli, t.ex. "fruktmüsli" med torkad frukt i. Det kan marsvinen få några gånger i veckan, mer som godis eftersom frukten innehåller mycket socker. Viktigt att tänka på när det gäller müsli är att
kolla så att den inte innehåller något tillsatt socker - den ska vara osötad!

Var kan jag köpa ovanstående kraftfoder?
Har du inte så många marsvin, utan 2-3 stycken, är utbudet i många normalstora matbutiker ofta bra. Saltå Kvarn är ett företag som tillverkar många produkter av sädesslag, vilka finns att köpa i flera av livsmedelskedjorna i Sverige. Har man många marsvin är det mer prisvärt att köpa sitt kraftoder hos någon affär/lanthandel som säljer häst- och lantdjursfoder, till exempel Granngården. Där finns ex. havre och kornkross i säcker om 20 kg, för runt 100-lappen.

Tips
Alla hela och krossade sädesslag går att blötlägga i vatten. Ta 1 del av det sädesslag eller den kross du använder, och häll på dubbelt så mycket vatten. Låt stå och svälla i minst 8 till max 10 timmar. Häll av allt vatten som inte har sugits upp och häll sedan upp kornen i en skål och ge till marsvinen. Det blir ett lättsmält kraftfoder som många marsvin uppskattar! Om du vill kan du blanda i ex. blötlagd kornkross i kligröt.

Observera!

  • Det är bara havre som går att ge helt när det är torrt till marsvin!
  • Tänk på att göra kraftfoderbytet lätt och smidigt, ge dem lite till en början och öka dosering allt eftersom.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 2023-03-22, 15:09 av Ljungåsen
Annons:
FeliciaS
2008-01-15, 22:31
#1

_Har nu avslutat den här artikeln som jag började på i höstas men p.g.a olika själ så har jag inte hunnit klart. Men här är den! Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er.

/Felicia, Medarbetare på Marsvin ifokus_

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

CamillaS
2008-01-15, 23:01
#2

väldigt bra artikel Felicia :D

Abico
2008-01-15, 23:10
#3

Mycket bra artikel :) Jag har länge funderat på att köpa kornkross och ge till iaf. töserna, möjligen med en liten skopa pellets. Köpte havre på Jordnära för att så med, men vet inte om jag vågar ge den… Den säljs i lösvikt och man får gräva ur en stor pappkartong, men det är ute på det kalla delen av affären, och där finns säkert råttor. Vågar man ge ändå?

Hanna 

Tezza
2008-01-15, 23:16
#4

väldigt bra artikel, intressant:)

Tror ni att det här är ett bättre alternartiv att ge än pellets? Jag tänkte att det här måste ju vara bästa tänkbara varor då det är till för människan…..

MikaTela
2008-01-15, 23:17
#5

Bra och intressant artikel. Ska nog vänja in mina småttingar på müsli eller så när pelletsen börjar ta slut, gillar inte att ge något djur pellets. :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Bella-R
2008-01-16, 12:25
#6

Väldigt bra! Men hur köper man egentligen ifrån Saltå Kvarn ?Man hittar ju inte precis dessa grejer i mataffären, förutom fruktmüsli..

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Annons:
Tezza
2008-01-16, 14:59
#7

#6 På coop där jag handlar finns det massvis med varor från saltå, så jag tror nog att det är i mataffären du bör hitta det. Finns det inte så fråga efter det så kanske de kan ta hem.

Bella-R
2008-01-16, 15:11
#8

#7 Ahh, tack så mkt :)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Tezza
2008-01-16, 16:40
#9

Nån som kan svara på min fråga i #4 - Tror ni att det här är ett bättre alternartiv att ge än pellets? Jag tänkte att det här måste ju vara bästa tänkbara varor då det är till för människan….

Vore intressant att höra era åsikter:)

paronskrutten
2008-01-16, 16:42
#10

Tror absolut att det är bättre än pellets, man kan anpassa kraftfodret till ens egna marsvins behov.

Helena

Tezza
2008-01-16, 16:46
#11

#10 Ja jag tycker oxå att det känns så. Och man borde ju inte behöva va orolig för att de inte får i sig allt de behöver genom pelletsen eftersom man inte behöver ge pellets igentligen, bara de får fri tillgång till hö och cvitaminrika grönsaker:)….

Fiona
2008-01-16, 16:47
#12

Jätte bra och intressant artikel :) Går d bra att kopiera den ? Jag ska isf självklart inte lägga ut den nån annan stans utan ska enbart ha den till eget bruk! Skriva ut den så att man har den lättillgänglig helt enkel ;)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Skrotan
2008-01-16, 19:37
#13

villken ska man ha av all dem här olika sorterna om man vill kompensera till pellets?

Annons:
paronskrutten
2008-01-16, 19:59
#14

det beror på marsvinet, hur mycket det får röra sig, vad det väger, hur gammal det är etc.

Helena

FeliciaS
2008-01-16, 20:45
#15

Tack ska ni ha! :)

#3 Det beror på hur fräscht det är - är det hästfoder eller till fåglar kanske? Själv köper jag skalad havre till mina marsvin, de är ju så kräsna… ^^,

#4 Javisst är det bra varor, jag tror att det är bättre att ge än många pelletssorter. Det är väl Oxbow och det som går jämt ut kan jag tro!?

#6 Coop säljer en hel del Saltå Kvarn, även Hemköp till viss mån. Beror ju lite på butikerna också. Men t.ex. kornkross, havre, kli osv. finns i de flesta affärer men kanske i annat märke. Fyrkornskross och müslisorterna finns ju bara i deras märke :) 

#12 Självklart ;)

#13 Det beror ju helt på individen som Helena har skrivit i #14… Men vuxna marsvin, som inte växer, som rör på sig ett par timmar om dagen och varken är smala eller feta kan ju få antingen 4-kornskross, någon müslisort eller havre blandat med ex. kornkross.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Diana61
2008-01-17, 10:12
#16

Håller med alla andra att detta var en mycket bra artikel!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

AmandaF
2008-01-19, 11:35
#17

Vilken bra artikel :)

ciss
2008-01-19, 13:37
#18

Super!

/ Cissi, medarbetare på Kanin
    www.frihetenskaniner.se

FeliciaS
2008-01-20, 20:39
#19

Tack tack så jättemycket *putt* :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Jappeloup
2008-01-25, 13:58
#20

Mitt marsvin e lite kräsen på mat, tror ja ska byta från djurmagazin pellets till müsli och korn kross, nån som har lite tips, tror ni d funkar??

Annons:
FeliciaS
2008-01-25, 15:54
#21

#20 Jag tror aboslut det funkar :) Testa och se vad han gillar för sädesslag men kornkross blandat med fruktmüsli borde bli toppen åt honom ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
2008-01-25, 16:48
#22

#20 - Se till att vänja honom långsamt bara. Blanda den gamla maten med den nya ett tag och öka mängden av den nya maten stegvis samtidigt som du minskar på den gamla - tills du enbart ger den nya. Annars kan marsvinets mage krascha.

Hanna 

FeliciaS
2008-01-25, 16:56
#23

#20(#22) Det är inte jätteviktigt vid byte av kraftfoder att vänja långsamt, utan snarare grönfoder. Se bara till att inte ge för mycket på en gång. Men det är rätt lugnt ang. kraftfoder :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

FeliciaS
2008-01-25, 16:56
#24

*dubbel*

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
2008-07-20, 15:45
#25

Jättebra artikel:) Ska åka iväg och köpa en hel del av sakerna:) Är det okej att jag skriver ut artikeln (AA)?

[Borttaget]
[Borttaget]
2008-07-20, 19:22
#26

Inlägget är borttaget

Tindrar
2008-07-20, 21:28
#27

Var helt ute och cyklade när vi handlade.___. Köpte vetekross då jag bara hittade 4-Korns Kross men inget Korn Kross Hemlis Går det absolut INTE att andvända eller? (aa)

Annons:
Tindrar
2008-10-11, 23:58
#28

Köpte 4-korn kross för några dagar sedan. Ska det blötläggas eller kan man ge dom hela?

FeliciaS
2008-10-12, 00:02
#29

#25 Självklart, skriv ut den du ^^,

#27 Du kan alla sorters sädesslag krossade torra (blötlagda går bra), men bara havre helt.

#28 Vilket som :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Olofsberg
2009-02-19, 22:48
#30

Bra och intressant artikel ^.^

Ebba-A
2009-05-18, 20:37
#31

Har en pojke här som inte så gärna äter pelletsen, har hittils gett honom smådjursblandning (inget bra alternativ, jag vet. Men han var ju tvungen att få i sig något) men det känns otroligt onyttigt.

Funderar på att göra en egen blandning, men havre och fruktmüsli, och ev. lite pellets. Tror ni det skulle fungera? :)

Värd på Choklad iFokus

Ebba-A
2009-05-19, 20:56
#32

Nu har jag börjat foderbytet :)

Det fanns tyvärr inte Saltå Fruktmüsli, så vi köpte en annan "ren" tillsatsfri müsli. Sen har jag blandat i torkade bananskivor, morot och äpple som jag torkat själv :)

Pojken kastade sig bokstavligen över fodret och sitter och mumsar för fullt nu :) Kommer ge honom 2 msk på morgonen och 2 på kvällen, så han inte föräter sig ;)

Värd på Choklad iFokus

FeliciaS
2009-05-19, 21:00
#33

#32 Det låter ju bra :) Fast bananbitarna skulle jag ge som godis då det är väldigt sött. Har du förresten torkat bananskivorna själv också?

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Ebba-A
2009-05-19, 21:19
#34

#33 Det är inte så många bananskivor, några bitar på ett kg müsli bara . Nej, bananbitarna är köpta naturella :)

Värd på Choklad iFokus

Annons:
Ruffsen
2009-08-11, 16:01
#35

Köpte 4kornskross idag och undrar vilket som är bäst och lättast att blötlägga eller ge det som det är? Spelar det någon roll? Jag såg #29 att det är vilket som men undrar vad som är bäst är det olika på olika marsvin? Är tacksam för svar:)

luneas
2009-08-11, 16:05
#36

#35 Jag ger kornkross torrt. Det är basen i grisarnas kraftfoder + lite pellets.

tjaba
2009-08-11, 16:07
#37

em.. jag lagade Kamtuvete åt mig och sambon, och tänkte att marsvinen kan ju få lite lyxmat de med.. de slukade det!

Varför kan de inte äta  okrossat vete t ex? Blir de dåliga i magen eller lyckas de inte äta det?

Sannich
2009-08-11, 16:16
#38

#36, Kan säga att mina marsvin älskar det. ;) Så ska inhandla kornkross och blanda med vår Oxbow. :)

Ruffsen
2009-08-11, 16:23
#39

#36 Hur mycket ger du av kornkross och hur mycket av pellets?:)

luneas
2009-08-11, 16:24
#40

#38 Jaha! Vad bra! :-) Gav tidigare hel havre men då blev det lite väl många tjocka magar hemma, tycker att de får mycket trevligare och fastare hull av kornkross. Och så är det även väldigt uppskattat av grisarna, lätt för små bebisar att äta också eftersom det är så små "smulor".

Ruffsen
2009-08-11, 16:26
#41

#40 skrev fel i inlägg #39 men ändrarde om du inte ser det nu så kan du läsa det inlägget nu alltså läs inlägg #39

Annons:
luneas
2009-08-11, 16:34
#42

#39 Det är individuellt för varje bur beroende på hur många och vilka grisar som bor där. Men de får betydligt med kornkross än pellets.

Ruffsen
2009-08-11, 16:38
#43

#42 Okej:)

FeliciaS
2009-08-11, 23:20
#44

Rättade till en misstolkning.

"Det är bara ett sädesslag som går att ge helt och torrt till marsvin - havre." Jag menar att man endast kan ge havre när det är helt och torrt, men hela korn av råg, vete och korn kan blötläggas och ge. Så att det inte ska bli fler missförstånd med att man bara kan ge havre i torr form :P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Svea-
2010-01-09, 21:09
#45

Finns dessa att köpa i stora säckar hos tex granngården eller liknade?

Kligröt - av havre- eller kruskakli?

Kornkross -?

Havre - ?

Rågkross -?

4-kornskross?

Kan Granngårdens Havrefri müsli ges till marsvin?

Kan inte gå & köpa dessa små påsar!Måste ha större påsar/säckar!!

Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartendaste dugg.

Marsvinlove
2010-01-09, 21:51
#46

#45 Kornkross,havre & rågkross finns i 20 kg säckar på granngården, iaf här. 4-kornskross finns säker också.

Svea-
2010-01-09, 22:25
#47

# 46 tack!

Det är ingen ordning på allting, man hittar inte vartendaste dugg.

FeliciaS
2010-02-05, 18:05
#48

Nu är den här rejält uppdaterad med både lite ny text och nya bilder! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
[donkeyqueen]
2011-04-05, 16:56
#49

Kan man ge Havre kli som den är eller "måste" man "blötlägga" den?

Tungan ute

[SMF193 Sagan]
2011-04-05, 17:35
#50

Du ska blötlägga den. Det är bättre du ger kruskakli, havrekli kan innehålla spår av mjölk. Eftersom marsvin är veganer så är det bättre att undvika det, även om spår är oerhört lite och inte direkt farligt.Glad

[donkeyqueen]
2011-04-06, 15:25
#51

Ska man köpa havre eller havrekross till marsvinen om man inte skla blötlägga den?

FeliciaS
2011-04-06, 21:00
#52

#51 Du kan ge hel havre :) Den behöver inte blötläggas.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[donkeyqueen]
2011-04-07, 16:03
#53

Behöver Havrekross blötläggas?

Fridaaaa
2011-04-07, 17:54
#54

Marsvinet till vänster på översta bilden liknar Tova i ansiktet (honan jag hade innan som mamma har nu) :P

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Jessica-B]
2011-04-07, 20:44
#55

#53 Kross behöver aldrig blötläggas - bara kli :)

Annons:
[donkeyqueen]
2011-04-12, 21:25
#56

tack! :DGlad

Aristarcos
2012-07-29, 08:17
#57

Och den här !

Linaapp
2013-07-09, 20:04
#58

Hur gör ni med foder om ni har två väldigt olika marsvin? Jag har två tjejer och den ene vad jag tycker äter mycket mer än den andre och har växt betydligt snabbare också. Men jag vet inte om det kan ha att göra med att de är två olika raser och ser ut så eller om det är så att den större tar maten från den mindre hela tiden. Jag ser ju att den mindre äter och hoppar och är livlig. Alltså hon verkar inte sjuk eller så.

Suskiv
2013-07-10, 01:26
#59

Jag särar på dem. Selfen får vara på golvet medan nakenfisarna får extra kraftfoder.

//Mamma till både vilddjur och tamdjur. :-D

hanna12351
2013-11-04, 19:49
#60

men man måste väl inte blötlägga kornkross?

virrigaverre
2013-11-29, 17:26
#61

Jag har alltid gett mina marsvin pellets och gnagarblandning vilket inte är så bra men jag visste inte om att man kunde ge dem något annat. Sen såg jag den här artikeln om att det finns bättre alternativ och provade att ge mina (extremt kräsna) marsvin lite kligröt och först så var dem lite skeptiska men efter att de provade det så åt dem upp allting! Så nu ska jag ta och vänja in mina marsvin med kligröt som kraftfoder istället för pellets och blandning. Är så sjukt glad för att jag kan ge mina marsvin något bättre och jag är så tacksam för den här artikeln! :D

A day without laughter is a day wasted

Fridaaaa
2014-12-16, 21:57
#62

Puttar upp denna🙂

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
hannanasen
2015-12-27, 10:54
#63

Hur mycket ska man ge? 1 msk/marsvin? eller mer?

Snuttefia
2017-02-07, 14:27
#64

Hej! Nu vet jag att denna tråden är gammal som gatan, men väldigt bra!
Jag hade hoppats att jag kan få hjälp med ett par saker.
Staden jag bor i är ganska liten och vill gärna kunna handla så mycket det går i min egen stad. Men jag hittade detta och undrar nu:
1. Kan jag använda det istället för fyrkornskross, det verkar vara samma sak?
2. Är det i så fall komplett på samma vis som till exempel pellets?
3. Som tidigare, viktigt att det är komplett eftersom jag har en växande unge?
4. Tänkte då ge endast detta till de, förutom vatten, hö och grönsaker. 
Tack på förhand! :)

M.V.H Snuttefia

Upp till toppen
Annons: