Annons:
Etiketterartikelköpa-marsvin
Läst 105856 ggr
Sandra-B
2010-01-07, 00:40

Vad behöver marsvin?

Vad behöver marsvin ha för tillbehör? Vad måste jag ha hemma när jag får hem mina marsvin, vad kan jag införskaffa senare och vad ska jag inte ha överhuvudtaget till dem? I den här artikeln får du förhoppningsvis svar på det.

Saker som man måste ha

Bur

En bur av något slag där marsvinen ska bo måste man ha hemma när man får hem sina små kompisar.
Antingen köper man en vanlig smådjursbur i någon djuraffär eller så bygger man en själv.
Att bygga en egen bur är inte så speciellt svårt och det blir ofta billigare (samt större och snyggare) än att köpa en gallerbur- dessutom kan du ju själv bestämma exakta mått och så på en egenbygd bur.

svartbokhylla_080209.JPG

Enligt jordbruksverkets regler måste en marsvinsbur vara minst 0,3 kvm (vid grupphållning ska varje marsvin ha minst 0,15 kvm) men det är egentligen alldeles för litet- ungefär det dubbla borde vara minimum och jag tycker absolut inte man ska ha en bur som är mindre än 0,5 kvm. Desto större, desto bättre och gladare marsvin!

Bottenmaterial

Bottenmaterial att ha i marsvinens bostad är ett måste.
Det finns många olika alternativ, man får prova sig fram och se vad man tycker passar en själv och sina marsvin bäst.

Jag tycker att det är bäst med ett lager tidningar längst ner och sedan ett ganska tjockt lager med spån ovanpå det. Alternativt flece filtar, toa lätt, det finns mängder av alternativ!

Tips! Kolla på Granngården eller någon butik som säljer foder etc till hästar, där brukar man kunna köpa balar med spån- det är mycket billigare än att köpa i djur- eller matvaruaffär.

![Hus och gömställen finns i mängder av varianter, det är bara fantasin som sätter gränser.]

Gömställe

Eftersom marsvin är bytesdjur måste de ha någon form av gömställe i buren. Ett hus kan man lätt snickra till själv genom att använda tre brädbitar- en brädbit som tak och en på vardera kortsidan som ben. Hus går också att köpa i djuraffärer- men tänk på att undvika de som har fönster eller andra små öppningar eftersom det är vanligt förekommande att marsvinen fastnar där när de blir större och inte längre kommer genom som de gjort tidigare.
Man kan även använda sig av rör som gömställe om man vill det. Det bästa är om varje marsvin har varsit gömställe, för att undvika bråk emellan dem.

Att marsvinen skulle bli svårare att få tama för att man har gömställe till dem stämmer absolut inte- det är snarare tvärtom eftersom de känner sig tryggare med gömställe så vågar de undersöka mer.
Det står även i Djurskyddslagen att marsvin måste ha möjlighet att gömma sig.

Hö är jätteviktigt för att marsvinen ska må bra och när man tröttnat på att äta så kan man lägga sig ner och vila i det!

Marsvin ska alltid ha fri tillgång till hö- ungefär 80% av marsvinens föda är hö.
Höet ska vara så grönt som möjligt och lukta gott. Väldigt dammigt, fuktigt eller illaluktande hö bör man inte använda.

Tips! Försök leta reda på en bonde i närheten som du kan köpa hö av- det brukar bli mycket billigare än att köpa i djur- eller matvaruaffär.

Vattenflaska

Vattenflaska eller vattenskål är ett måste eftersom marsvinen alltid ska ha fri tillgång till rent och friskt vatten.

Jag rekommenderar Sippy vattenautomat från Ferplast- jag använder den till mina marsvin och tycker att den är mycket bättre än vanliga traditionella vattenflaskor, dock är de något dyrare men jag tycker att det är värt pengarna. Det bästa är att prova sig fram! Om man har vattenskål så blir vattnet lätt skitit, vilket gör att man måste fylla på med nytt vatten misnt 4 gånger om dagen.

Matskål

En skål (eller flera) som man kan servera åtminstone torr mat i tycker jag att man behöver.
Den ska gärna vara så pass tung att den inte går att välta.

Freya vid grönsakerna.jpg

Grönsaker

Marsvin kan, liksom exempelvis människor, inte producera C-vitamin av sig själva utan behöver få detta i sin kost dagligen. Ett vuxet marsvin behöver 10 mg C-vitamin/ kg kroppsvikt, växande, dräktiga och digivande behöver 30 mg/ kg kroppsvikt.

Det bästa och mest uppskattade sättet att tillgodose C-vitaminbehovet är att ge sina marsvin färska grönsaker dagligen.

Exempel på grönsaker är vitkål, paprika, persilja och blomkål, gurka, brocoli, morot mm-

Grönsaker är den bästa vägen till att uppfylla marsvinens dagliga och mycket lilla c-vitaminbehov.
Det går även bra att plocka in grönt utifrån när vädret och årstiderna tillåter. Marsvin älskar maskorsblad och gräs, vilket ochså har mycket C-vitamin i sig.

Kraftfoder

Marsvin som växer, de som har svårt att hålla sin vikt samt dräktiga och digivande honor bör få kraftfoder- är de i lagom hull och inte har några problem att hålla det så räcker det oftast att ge hö och grönsaker.

Fröblandningar som finns att köpa i djur- och matvarubutiker är ingenting som kan rekommenderas utan kan snarare jämföras med lösgodis för människor- inget som är nyttigt.

Det finns en pellets som är speciellt framtagen för marsvin- den heter Oxbow och finns i två olika varianter, tyvärr är den väldigt dyr. Säljs i välsorterade djuraffärer och hos en del veterinärer.

En billigare variant på pellets som används av många marsvinsägare är Lottie som kan köpas bland annat på Granngården.

Hedda & Freya.jpg

Ett naturligare alternativ är att använda kross av olika slag- bland annat havre- och kornkross vilket brukar vara väldigt uppskattat.
Även havregryn är bra och brukar vara uppskattat av de marsvin som behöver äta kraftfoder.

Vill man kan man ge sina marsvin kligröt också som kraftfoder- brukar vara väldigt upskattat.

Marsvin behöver marsvinskompisar för att må bra.

Kompis

Marsvin är flockdjur och det är oerhört viktigt att man inte låter sitt marsvin bo ensamt utan en annan marsvinskompis. Om man bestämmer sig för att ha honor eller hanar spelar ingen större roll så länge det är samma kön på dem.

En människa, kanin eller något annat kan aldrig ersätta marsvinens behov av att ha en artfrände. Det är så viktigt för marsvinen att det till och med står i Djurskyddslagen.

Jag rekommenderar att man köper sina marsvin direkt från en seriös uppfödare eller eventuellt från ett omplaceringshem. Att stödja djuraffärer är ingentings som jag tycker att man ska göra.

Oavsett var man köper sina marsvin så bör man titta genom dem och kontrollera att de verkar vara friska.
Ibland kan det vara jobbigt att sätta ihop okända marsvin med varandra- i den

Klosax

Marsvinsklorna behöver i genomsnitt klippas ungefär en gång i månaden därför är det viktigt att man snarast införskaffar en bra klosax.

Jag rekommenderar en klosax som brukar användas till smådjur och katter.

Saker som du kanske vill ha

Försäkring

Alla vill inte ha försäkring på sina marsvin men vissa tycker att det känns tryggt och bra att ha dem försäkrade om något skulle inträffa.
Vad försäkringen kostar och vad den innefattar varierar så det bästa är att ta kontakt med försäkringsbolaget.
Åtminstone Sveland och Agria försäkrar marsvin.

Amanda badar 2.jpg
Schampo

Marsvin behöver oftast inte bada speciellt ofta men ibland kan de behöva få sig ett bad.
Vilken sorts schampo (och eventuellt balsam) man ska använda sig av råder det delade meningar om.

Jag brukar använda antingen Eden mjällschampo eller Fungural till mina marsvin och jag tycker att det fungerar väldigt bra.

Transportbur

Även om du inte planerar att åka iväg någonstans med dina marsvin så kan det vara skönt att ha en transportbur hemma- exempelvis om man behöver åka akut till veterinären eller så.

Svenska Marsvinsföreningen
Medlemskap i SMF (Svenska Marsvinsföreningen)

Om du är intresserad av marsvin kan kanske ett medlemskap i SMF vara roligt.
För 300 kronor om året (svenska medlemmar) får du sex nummer av MM (Marsvins Magazinet) samt årsboken och även möjlighet att ställa ut på alla föreningens officiella utställningar.

Läs mer om SMF i vår artikel eller på Svenska Marsvinsföreningens hemsida.

Marsvinsvakt

Att ha några personer i sin omgivning som kan ställa upp som marsvinsvakt om man exempelvis åker på semester och inte kan eller vill ta med marsvinen är bra. Annars finns det marsvins hotell!

Kan vara skönt att vara ute i god tid så att man inte står med en bokad resa och ingen som kan ta hand om djuren.

Vad man inte bör ha

Salt-/kalk-/mineralsten

Dessa olika sorters "stenar" är ett stort nej för marsvin eftersom de är skadliga och kan orsaka problem med njurar och liknande. Urinstenar är inte ovanligt till följd av användandet av sådana "stenar".
Djuraffärer hävdar att det är et måste att ha detta till sina djur men det är för att de vill tjäna pengar på lättlurade kunder samt eventuellt även på grund av okunskap.

Höhäck

Marsvin är betesdjur och inte gjorda för att äta mat som "flyger i luften" (ligger i höhäckar).
Förutom att det blir en onaturlig ställning för dem att äta ur höhäck vilket kan vara jobbigt för dem och resultera i att de äter mindre hö kan de även få problem med ryggen. Har man dessutom en höhäck inne i buren kan marsvinen hoppa upp i den och skada sig genom att exempelvis fastna med benen och bryta dem.
Marsvinens hö bör istället serveras direkt på burgolvet.

Vitamindroppar/-pulver

Att ge sina marsvin C-vitamindroppar i vattnet eller direkt i munnen eller strö vitaminpulver på en gurkskiva eller på höet är fullständigt onödigt och i princip bara slöseri med pengar.

C-vitamin bryts ner oerhört snabbt när det kommer i kontakt med bland annat ljus och syre och därför måste marsvinen dricka orimligt mycket precis när de får nytt vatten om man ger dem C-vitamin i vattenflaskan.

Att djuraffärer hävdar att man måste ge marsvin C-vitamindroppar är för att de vill tjäna pengar på lättlurade och lättpåverkade djurägare- djuraffärer är en vinstdrivande verksamhet precis som vilket annat företag som helst.

Text: ©2010 Sandra Bohman (Sandra-B)
Bilder: ©Hanna Johansson (Abico), Sandra Bohman (Sandra-B), Svenska Marsvinsföreningen

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

  • Redigerat 2022-10-03, 08:43 av Ljungåsen
  • Redigerat 2021-01-19, 21:18 av Cireea
  • Redigerat 2022-05-03, 16:39 av Ida Adler
Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-07, 00:44
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-08, 02:30
#2

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-09, 03:27
#3

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-01-10, 05:26
#4

Inlägget är borttaget

Sandra-B
2010-01-13, 14:55
#5

Sådär, en ny artikel :-)
Hoppas att den kan komma till nytta!

Om ni kommer på något mer som man behöver (/inte ska ha) så får ni gärna säga till så vi kan lägga till det i artikeln.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Saphir
2010-01-13, 15:12
#6

Jättebra artikel! Glad Man lär sig mycket och mer förvarje dag Skrattande

Annons:
fia-mia
2010-01-13, 18:23
#7

En jättebra artikel! Varför tycker ni sippyflaskor är bättre än vanliga?

MVH Mia (miisasphoto.tk)

medarbetare på cocker spaniel ifokus

Marsvinlove
2010-01-13, 18:47
#8

#7 Jag har haft det till hamster dock aldrig till grisarna men enligt mig droppade de nästan inte alls. Fast de är nog lite svårare för marsvinen att dricka ur eller funkar det lika bra Sandra?

Du kan ju lägga till att det inte är bra att använda sele på marsvin också, inte så bra för deras kroppar & de kan lätt ta sig ut. De är ju inte som kaniner när de går promenad i sele, kan tänka mig att marsvinen blir väldigt osäkra om de måste gå mitt i gräsmattan & plötsligt blir den skrämd av något och far iväg, vilket kan sluta illa om den skulle t.ex ta sig loss.

I övrigt, mycket bra artikel:)

Abico
2010-01-13, 18:49
#9

Trevlig artikel Sandra, bra jobbat :)

Hanna 

Sandra-B
2010-01-13, 19:43
#10

#6

Tack!

#7-8

Tack:-)

Gällande Sippy-flaskor så tycker jag att de är bättre eftersom de för det första sällan droppar (vanliga tycker jag droppar/läcker mest hela tiden), tycker att de är lättare att rengöra och smidigare att fylla på med nytt vatten.

Det går utmärt för marsvin att dricka ur Sippy-flaskor, varför skulle det vara svårare får dem?
Nu har jag ju haft Sippy i åtta-tio år eller nåt och de flesta av mina marsvin är uppfödda här och känner inte till något annat, men även de som flyttar hit antingen som ungar eller som vuxna dricker utan några som helst problem från start.

Bra idé- kan lägga till ett avsnitt om utebur/ sele också :-)

#9

Tack Hanna och tack för hjälpen med korrekturläsning (tack Louise också) och för utlåning av bilder :-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Marsvinlove
2010-01-13, 19:59
#11

#10 Tänkte bara för de borde väl behöva typ vinkla huvudet åt snedden eller underifrån? för sippyflaskor sluttar ju neråt. Fast de funkar säkert bra. Ja droppar gör de iaf inte så det är ju bra.

godisgrisen
2010-01-13, 20:09
#12

Bra och redig information du fick med det viktigaste. Bra!

Sandra-B
2010-01-13, 20:21
#13

#11

Ja, en del vinklar huvudet när de dricker ur dem, men det tycker jag att de gör när de dricker ur "vanliga" flaskor också.

#12

Vad bra :-)
Det var meningen att det skulle vara en informativ artikel där det viktigaste kom med om vad man behöver när man ska ha marsvin.
Vill man fördjupa sig i något ämne så finns det länkar till de Artiklar vi har på sidan om det.

Fick idéen när någon medlem här startade en tråd och frågade vad man behövde för några tillbehör när man skffar marsvin och vad man inte ska ha.

Hoppas att den kan komma till användning :-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
godisgrisen
2010-01-13, 20:48
#14

#13 Ja jättebra med alla länkar så man kan fördjupa sig i det man behöver. Det finns ju risk att artikeln blir evighetslång annars, smart!

Sandra-B
2010-01-13, 20:53
#15

#14

Ja, blir det för långt så blir det säkerligen jobbigt att läsa och då lägger man ner.
Sen finns det ingen anledning att skriva allt ingående i en artikel när vi redan har flera bra som handlar om ett specifikt ämne, en sammanfattning är dock aldrig fel :-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

FeliciaS
2010-01-13, 20:53
#16

Bra artikel :)

Jag rekommenderar också Sippyflaskorna, de är kanonbra.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Ruffsen
2010-01-13, 21:19
#17

Hur många marsvin är det i buren på bilderna? För jag tycker att det såg ut att vara jättemycket grönsaker så nu blev jag rädd att jag ger för lite till min två marsvin.Skäms

Sandra-B
2010-01-13, 21:36
#18

#17

Vilken av bilderna menar du?

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Ruffsen
2010-01-13, 22:14
#19

Jag menar den med många gurkskivor och den med sallad och paprika :)

Sandra-B
2010-01-14, 21:59
#20

#19

Den bilden med gurkan, broccolin och morötterna i skålen är inte min så jag kan inte svara på hur många som bor i den buren. Hanna?

Sallad och paprika finns det inte på någon bild.

Det finns en med två skålar (paprika och gurka i en samt vitkål i den andra) och morötter framför och en bild med bladpersilja, paprika och vitkål liggandes på burgolvet.

Den med skålarna tog jag 2004 så jag är inte helt säker på hur många de var i den då men jag tror att jag hade fyra honor (varav en högdräktig) boendes där då.

I den andra var det fyra bebisar och två digivande honor.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
Abico
2010-01-14, 23:18
#21

#19 - På bild fem bodde det 4-5 honor i buren :)

Hanna 

Ruffsen
2010-01-15, 18:44
#22

Okej tack så jättemycket förlåt om jag störde er :) Men då vet jag

Abico
2010-01-15, 19:03
#23

#22 - Ingen fara, klart att man ska fråga om man undrar saker :P

Hanna 

Sandra-B
2010-01-15, 21:26
#24

#22

Det är absolut ingen fara:-)
Vi svarar gärna på frågor här om vi kan.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

L0611
2010-01-22, 08:38
#25

Informativ artikel, dock ogillar ialla fall jag det generella påståendet att djuraffärer har dåligt foder, ger felaktig information om djurens behov enbart i vinstsyfte!

Alla djuraffärer har skyldighet att lämna skötselinfo om de djur de säljer.

Visst drivs djuraffärer i vinstintresse, men självklart är väl att de flesta butiksägarna värnar om djurens bästa?! Det är väl en dröm för de flesta att få arbeta med sin hobby.

Många zoobutiker har välutbildad personal som informerar sina kunder. Att de inte kan lika mycket som en erfaren uppfödare ser jag som fullt normalt. Dessutom ligger det ju i butikernas intresse att kunderna är nöjda, med sina friska djur, för att det ska komma tillaks o handla mat o tillbehör till sina kelgrisar. Med detta inte sagt att de pådyvlar oerfarna djurägare sådant som är direkt hälsofarligt för djuren.

Nu vet jag också att det finns butiker som inte fungerar lika bra som andra, MEN….. det är fortfarande fel att generellt uttrycka sig att djuraffärer är oseriösa och ger oriktig info!

Är det inte viktigt att ett sånt här forum ger objektiv information?

Mvh L0611

Marsvinlove
2010-01-22, 11:39
#26

"Många zoobutiker har välutbildad personal som informerar sina kunder. Att de inte kan lika mycket som en erfaren uppfödare ser jag som fullt normalt. Dessutom ligger det ju i butikernas intresse att kunderna är nöjda, med sina friska djur"

Jaså? Det är knappast jättemånga zooaffärer som har välutbildad personal. Och alla butiker bryr sig knappast om djuren är friska eller inte, eftersom många köper av grossister. Visst finns det bra affärer också, det håller jag med om absolut. Men jag tycker det är fel att sälja djur i vinstsyfte, vet de var djuren hamnar alltid?, det är svårt att se till så att alla djuren kommer till jättebra hem. hur många djur säljs inte ensamma fast de enligt lag måste vara flera? Det är ju pågrund av att personalen är okunniga. 

Alltså det finns bra butiker, men jag tycker fortfarande det är fel att sälja djur i vinstsyfte. Men Sandra kan säkert lägga till att det finns bra djuraffärer i artikeln om du vill det.

FeliciaS
2010-01-22, 14:03
#27

#25 Jag känner inte till en enda djuraffär som ger skriftliga skötselråd till djuren de säljer. Samma sak när det gäller om att värna om djurens bästa - alltför ofta ser man marsvin som sitter med kaniner, alldeles för små ungar, djur utan vatten eller hö, knappt något bottenmaterial, massa tjattrande fåglar i samma rum, med synlig Ohyra osv… Det är inte ovanligt. Då har jag inte nämnt marsvinens ursprung - de flesta djuraffärer köper från grossister, en verksamhet som är allt annat än trevlig.

Det är gott om alldeles för dåliga butiker, men visst är det viktigt att uppmärksamma de få som är bra.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Royalz
2010-01-22, 14:12
#28

Djuraffären här i stan är rätt okej! Man får med skötselråd när man köper djur.

Marsvinen och kaninerna har alltid hö. Det enda dåliga är att dom inte delar på guldhamstrarna när dom är över 8v. (Enligt lag får ej guldhamstrar bo ihop efter 8v)


SaraDerek
2010-01-25, 22:18
#29

Jätte bra artikel :D!

tjorve
2010-03-20, 20:18
#30

#27 jag trodde det var lag på att lämna skötselråd?

jag fick med skötselråd när jag köpte mina grisar, även om dom inte stämde och marsvinen dessutom hade både skabb och Ringorm.

vad kan man begära? haha. bort med djuraffärsdjuren

Fridaaaa
2010-03-20, 21:40
#31

Bra artikel :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sandra-B
2010-03-29, 23:40
#32

#30

De som yrkesmässigt säljer djur har enligt lag skyldighet att lämna med skötselråd som måste innehålla vissa specifika fakta.

#31

:-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Moctezuma
2011-03-11, 05:31
#33

Vet någon var jag kan hitta källor till olika påståenden i den här artikeln? Jag tänker främst på det med C-vitamin samt mineral- och saltstenar. Finns det några undersökningar, eller någon pålitlig veterinär/liknande som har tagit upp ämnet på en hemsida?

Jag ska göra ett skolprojekt, och då behöver jag sidor att hänvisa till (:


[Jessica-B]
2011-03-11, 06:53
#34

Det här var då en toppen artikel! :)

Annons:
idipidi
2011-03-11, 09:04
Moctezuma
2011-03-11, 15:03
#36

#35 Okej, tack så mycket :D


Moctezuma
2011-03-12, 08:36
#37

"Att ge sina marsvin C-vitamindroppar i vattnet eller direkt i munnen eller strö vitaminpulver på en gurkskiva eller på höet är fullständigt onödigt och i princip bara slöseri med pengar."

Enligt artikeln http://veterinaren.nu/artiklar/gnagare/bristsjukdomar/c-vitaminbrist-marsvin/176 kan man ge c-vitamin direkt på maten också, men inte i vattnet eftersom vitaminvärdet försvinner snabbt.

Jag försöker reda ut varför "alla" i Finland (uppfödare och andra sakkunniga) anser att man ska ge c-vitamin direkt på maten, medan många i Sverige bara ger grönsaker med hög c-vitaminhalt.

Jag har själv använt mig av båda sätten, och båda funkar. Mina första marsvin fick askorbinsyra, medan mina nuvarande har vuxit upp med endast grönsaker för att täcka vitaminbehoven. Kan det vara så att det egentligen inte är någon skillnad, bara det att marsvinen tycker mer om grönsaker utan vitamintillskott?


Sanni
2011-03-12, 10:09
#38

# 37 Jag har tänkt på samma sak. Det är så annorlunda med nästan allt i båda länderna (t.ex. med höhäck o pellets). Jag gav förut bara grönsaker, men när min gamla marsvin blev sjuk och kunde inte mera äta grönsaker tillräkligt utan diarré gav jag c-vitamintillskott. Jag har ännu kvar av pulvret och ger det åt nuvarande marsvinen, men jag vet inte ännu vad jag ska göra efter att det tagit slut.

Enligt en kunnig marsvinsägare i Finland är det bra att ge c-vitamintillskott för att hennes marsvin hade lättare blivit sjuka före hon hade börjat ge tillskott, för flera år sedan. Men kan det inte då vara att hon gett för lite grönsaker? Ingen vet.. Samtidigt blir det ju i princip inte lika dyrt när man inte behöver köpa lika mycket grönsaker när man kan ge askorbinsyra (Det finns ju stora burkar med askorbinsyra till hästar).

Vet ni hur det är i andra länder än Sverige och Finland? Hur brukar de göra?

Sanni - Sannis marsvin (obs! endast på finska)

Yeay
2011-04-24, 22:20
#39

Angående att det skulle vara helt onödigt att ge C-vitamin tillskott. Jag har pratat med en veterinär om detta när jag var dit av annat skäl, Bo Runsten hette han och om jag inte minns helt fel sägs väl han vara en väldigt bra veterinär när det kommer till marsvin och enligt honom så ska man ge C-vitamintilskott för det marsvinen får i sig genom grönsakerna räcker oftast inte till. Detta är ett ämne som det verkar råda väldigt delade meningar om och då tycker jag det känns ganska fel att påstå att det definitivt är fel att ge C-vitamintillskott.

Personligen blandar jag lite, jag ger dem C-vitaminrika grönsaker och blandar dessutom när lite asorbinsyra i deras kligröt som de får varje kväll, på det viset vet jag att de får i sig det direkt och att det inte får ligga i vattenskålen och förstöras :)

Sen måste jag tyvärr klaga lite på en sak till. I det sista stycket i artikeln skriver du "lättlurade och lättpåverkade djurägare", jag tycker att det låter ganska otrevligt att i en artikel peka ut vissa människor som lättlurade och lättpåverkade.

I övrigt är det en mycket bra artikel! :)

Fridaaaa
2011-04-25, 09:45
#40

#39 Det är inte sant, ett marsvin får alla sina c-vitaminer via grönsakerna, vitaminer i vatten försvinner efter 30-60 min ifrån vatten så gör ingen nytta ändå, och JA det finns studier på det :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sammetskatt
2011-04-25, 10:03
#41

#40 Enligt vem? Vem vet bäst i detta läget? Jag tror också att det räcker med grönsaker, men måste ju vara öppen för att det kanske inte är så.

Annons:
Fridaaaa
2011-04-25, 10:22
#42

#41 Jo men överdos av c-vitamin har jag hört är inte bra heller. Visst dem kissar ut mycket överflöd men är ändå inte bra att överdosera:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Creation
2011-04-25, 14:10
#43

#39 Jag håller verkligen inte med veterinären du talar om. Med tanke på hur många, många marsvinsägare som lyckas täcka sina marsvins C-vitaminbehov med bara grönsaker(däribland jag själv, under mina tio år med marsvin), så tycker jag att argumentet att grönsakerna inte skulle räcka till faller ganska fort. Hade grönsakerna inte räckt till hade man sett betydligt många fler fall av skörbjugg än man gör.

1mg C-vitamin per 100g kroppsvikt brukar man ju säga.

Det krävs alltså 9g grön paprika(mätte upp det till en ca 3x3 cm stor bit) per dag för att täcka ett 1kg marsvins dagliga behov av C-vitamin. Så det är allt man behöver ge ett marsvin dagligen för att täcka det.

Ger man fler/mer grönsaker än så(vilket jag hoppas att alla gör) krävs ännu mindre grön paprika. En ännu mindre bit, lite mer än halva storleken, paprika krävs om den är röd eller gul.

Det krävs väldigt lite för att hålla behovet täckt, alltså. Det är inte svårt att ge minst en liten bit C-vitaminrik grönsak till ett marsvin dagligen. Det är det minsta man kan kräva av en marsvinsägare ändå, tycker jag.

Därför finner i alla fall jag C-vitamintillskott onödigt. Men vill man försäkra sig om att de får i sig allt får man väl göra det. Bra att du har tillskottet i kligröten i alla fall, och inte vattnet, eftersom jag har hört om marsvin som har slutat dricka lika mycket när de fått tillskott i vattnet.

Läst denna artikel förresten?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Yeay
2011-04-26, 14:12
#44

#43 Det är säkert inte bra att överdosera heller, men när man hör en sak här, en sak hos veterinären, en sak i djuraffären. Ja, det är klart man blir kluven till slut och att sitta och försöka lista ut vilket av alla alternativ som faktiskt är det bästa för ens marsvin är inte alltid så lätt tyvärr :/

 Därför ger jag grönsaker i lagom mängd och därefter ger jag en liten nypa asorbinsyra i deras kligröt för att vara säker på att jag inte underdoserar. Ja, jag har läst artikeln som du länkade till. Jag håller också med dig om att det är väldigt lite grönsaker som krävs för att täcka deras dagliga C-vitamin behov men en veterinär är trots allt välutbildad och att bara ignorera det känns väldigt fel. Det måste ju ändå finnas en orsak till att han påstår att det ofta inte räcker med bara grönsaker?

#40 Ja, vitaminerna i vattnet försvinner fort men vem har sagt att dom ska ges just i vattnet? Det finns droppar man ska ge dem rätt i munnen eller så kan man göra som jag och röra ner lite i något de äter upp med en gång :) Skulle du kunna länka till några sådana studier? Skulle vara intressant att läsa :)

Fridaaaa
2011-04-26, 14:15
#45

#44 Djuraffärer ska du sällan lyssna på, dem gör allt för att sälja sina produkter.
Har inga länkar tyvärr då jag läste det i en tidning.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Yeay
2011-04-27, 10:43
#46

#45 Mycket väl medveten om att man inte bör lyssna på djuraffärer, gör det inte heller. Det märker man ganska snabbt när man går in i en djurbutik att de inte tänker på djurens bästa utan endast har vinst i syfte… Min poäng med det var mest att visa att man får höra mycket olika från olika ställen och speciellt då från veterinärer som ju borde vara utbildade och kunna sin sak. Jag vet också att smådjur är det inte många veterinärer som är speciellt välutbildade på men har de kompetens att behandla djuren har de ju fått den någonstans ifrån och de veterinärer jag lyssnat mest på är just veterinärer som jobbat på "exotiska djur" avdelningen på blå stjärnan och där borde de ju kunna mer än på en allmän klinik där det mest kommer in hundar och katter.

Okej okej.

Sandra-B
2011-04-27, 17:17
#47

#39

Det finns ytterst få veterinärer som har någon direkt kunskap om marsvin, även de som anses vara "bra" har oerhört stora brister- tyvärr.

Jag tror att anledningen till att många veterinärer tror/säger att det inte räcker med grönsaker är att de får se en (hel) del patienter som drabbats av C-vitaminbrist där ägarna säger att de ger grönsaker. Felet här, tror jag, är att ägarna antingen inte ger grönsaker varje dag eller att de ger fel sorts grönsaker. Istället för vitkål, broccoli, paprika, persilja och andra bra och nyttiga grönsaker så får de gurka, sallat och andra "onyttiga godisgrönsaker", något som aldrig kommer fram.

Ger man sina marsvin bra grönsaker dagligen behövs inget tillskott, det är till och med så att många av vitamintillskotten är direkt skadliga och bidrar till att ge exempelvis urinsten.

Det finns oerhört många som har haft marsvin väldigt länge och aldrig gett någon annan källa till C-vitamin än just färska (bra) grönsaker. Om grönsaker inte skulle räcka så skulle extremt många marsvin lida av C-vitaminbrist vilket inte är fallet. Som med allt bör man vara skeptisk med att stoppa i sig konstgjorda preparat, speciellt när det finns bra naturliga alternativ.

Det finns marsvin som lever fritt i naturen, där får de knappast något tillskott utan lever främst på gräs (och andra växter).

Marsvin behöver inga stora mängder grönsaker för att tillgodose sitt behov av C-vitamin, ca 10mg C-vitamin/kg kroppsvikt (1 mg/hg kroppsvikt) och det motsvarar ungefär fem gram gul eller röd paprika, ca 30 gram vitkål eller ca sex gram bladpersilja räcker för ett marsvin som väger ett kilo. Så små mängder grönsaker är det nog ingen som ger dock, just för att man vill vara på den säkra sidan.

Du skriver att du ger askorbinsyra "för att vara på den säkra sidan" så att säga.
Jag har snart haft marsvin i 14 år och aldrig gett någon annan C-vitaminkälla än färska grönsaker (om man inte räknar sjkuka djur som inte äter, de har givetvis fått på annat sätt eftersom de ju inte hade fått i sig något annars), jag skulle även kunna lista väldigt många som inte heller ger tillskott utan endast grönsaker (många av de är uppfödare som har haft marsvin i väldigt många år). Skulle det inte räcka med grönsaker hade det märkts hos oss/dem- det kan jag garantera.

Att (de flesta) djuraffärer vill tjäna pengar på lättlurade och lätpåverkade människor är ingen hemlighet och tyvärr så är alla dessa vitamintillskott, saltstenar, dåligt foder och liknande det de lyckas bäst med att lura på sina kunder. Många människor litar tyvärr på vad djuraffärerna säger för de "borde ju veta". Kommer det då in en kund som ska köpa exempelvis ett marsvin och kanske inte ens har läst på om det innan och personalen säger att det är helt okej att bara ha ett marsvin, att man måste ge vitamintillskott, att en bur som är 75*40 cm är lagom (eller i vissa fallännu mindre burar), att det färgglada fodret eller det som innehåller en massa feta frö och nötter är det bästa eller att saltsten och höhäck är nödvändigt- ja då tror givetvis kunden på det ocvh djuraffären har lyckats luta på ytterligare en kund en massa helt onödiga och till viss del skadliga varor samt döma ytterligare ett marsvin till ett liv i ensamhet (om inte ägaren börjar läsa på själv och få upp ögonen för allt det felaktiga som de blivit pålurade när de var lättpåverkade köpare).

#41

Uppfödare (eller vanliga ägare) som levt tillsammans med (många) marsvin dygnet runt, oftast i flera år och själva sett att det räcker med C-vitamin i grönsaksväg eller veterinärer som inte får många dagars utbildning när det gäller smådjur som marsvin, som oftast inte har någon personlig erfarenhet, som utgår från (i de flesta fall) väldigt gammal literatur och endast får träffa på sjuka djur, se baksidan när djur inte blir skötta som de ska (exempelvis marsvin som inte får rätt sorts grönsaker dagligen)?

Det finns alldeles för dålig (och förlegad) kunskap om marsvin hos veterinärer i dagsläget för att jag skulle lita på vad de säger, tyvärr. Kunskapen om hur marsvin ska skötas på bästa sätt finns hos de som tar hand om djuren ifråga dag efter dag, år efter år och inte hos de som träffar dem några gånger ibland (och då djur som inte mår bra). Det tycker jag säger sig självt…

Här på sajten finns många uppfödare som har mycket erfarenhet och kunskap om marsvin och ännu fler "vanliga" medlemmar som också har kunskap och erfarenhet (vi har även ett par medlemmar som jobbar inom djursjukvård) och jag anser att dessa personer är att lita på framför de som inte har samma koll (vilket tyvärr innefattar de flesta som jobbar i djuraffärer eller som veterinärer).

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Sammetskatt
2011-04-27, 22:21
#48

#47 Jo, jag vet. Jag har aldrig heller gett c-vitamintillskott på mina 6 år med marsvin. Så jag håller med MEN jag är ändå öppen för att lyssna på vad andra har att säga. Jag tror dessutom att det är lite överdrivet med hur mycket c-vitamin ett marsvin behöver. Har själv en kille som enbart åt morötter när han kom till oss och familjen nämnde inget om något c-vitamintillskott de brukar använda. Min slutsats är därför att han inte fått någon c-vitamin under hela sitt 2-åriga liv eller iaf på väldigt länge. Ändå mådde han bra när han kom, rätt mager men inte sjuk. I vissa andra länder ger man inte heller c-vitamin. SJÄLVKLART ska de få så det täcker sitt "behov", men ibland går det lite hysteri i det hela också…bara det jag menar :)

Annons:
Yeay
2011-05-14, 18:52
#49

#47 Jag lyssnar faktiskt främst till det som jag har lärt mig här på sajten när det gäller mina marsvins skötsel. Ibland är det dock svårt att veta vad som är rätt när man fått lära sig att vara skeptisk då jag tidigare gällande ett annat djurslag fått väldigt felaktig information till en början vilket jag tror kan ha bidragit till att mina älsklingar när de blev äldre fick svåra problem med sjukdomar. Det var förmodligen inte bara det men jag tror att det kan ha gjort saken värre. Som sagt så är det svårt att veta vad som är rätt, finns det någon typ av studier eller annan forskning kring det här? Skulle i och för sig inte bli förvånad om det inte finns det. Jag förstår i alla fall allt som ni alla säger och jag förstår att ni säger emot mig men som sagt så ger jag en liten nypa asorbinsyra i deras kvällsgröt i vilket fall för att jag känner inte att jag har någon garanti för att grönsakerna räcker. Jag ser också siffrorna ni skriver men jag känner mig alldeles för kluven i denna frågan för att kunna sluta ge dem asorbinsyra, jag tror inte att det skadar dem och jag vet att de inte får för lite. Jag gillar inte heller att ge mina djur för mycket konstgjorda tillsatser eller vitaminbrustabletter som jag inte vet vad de innehåller, men asorbinsyra vet jag iallafall vad det är.

Säkert lite rörigt och vet inte om jag svarade på allt som du skrev men jag är ganska trött :P Men som sagt, har ni några studier eller liknande att länka till så skulle det vara riktigt intressant att läsa faktiskt! Jag vill bara det bästa för mina djur och det är bara det jag försöker göra. Jag har haft ett marsvin när jag var liten och inte ens visste om att de hade ett c-vitamin behov som aldrig fick varken grönsaker med högt c-vitamin innehåll eller tillskott och han visade aldrig under sin livstid några tecken på c-vitaminbrist. Så jag kan mycket väl tänka mig att det inte är några problem att inte ge tillskott, MEN jag kan inte låta bli att tänka att jag lika gärna kanske bara hade tur den gången. Jag vet att det är otroligt mycket marsvin som inte får tillskott och som mår jättebra på grönsaker, men jag har också hört motsatsen.

Att det ska vara så svårt att kunna veta vad som är det bästa för ens djur :(

linnfluffy
2011-07-14, 14:37
#50

Jag handlade mina små i en djuraffär, dom verkar hälsosamma och jag fick faktablad första gången jag var och pratade med dom innan jag bestämmde mig. Dom rekomenderade inte c-vitamin droppar eller annat utan grönsaker. sen var alla arter var för sig och de olika åldrarna. Dock fanns det ju fåglar som störde lite men annars fanns där mat och vatten och dom hade själva valt vilka grisar dom skulle ha i butiken. sen tycker folk olika om vad som är rätt och fel, sunt förnuft är det jag följer samt testa sig fram vad som passar mig och mina nya små pojkar. Jag har en gallerbur med allt det nödvändiga sedan en hage runt buren för mer utrymme och dom kan själva välja var dom vill leka.

Hälsningar Linn Flyffy & Fuzzy

Fridaaaa
2011-07-14, 14:42
#51

#50 Det är få djuraffärer som är bra, så tur att du har en som är braGlad

hö & grönsaker räcker till marsvin, plus pellets för vissa (mina har det)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

kaka1234567
2012-02-28, 17:01
#52

måste marsvin ha c vitaminer är de så viktigt ? =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Fridaaaa
2012-02-28, 17:08
#53

#52 Ja det är det. Dem är som människor, kan inte producera egen c-vitamin, så är jätteviktigt att dem får c-vitaminrika grönsaker var dag… :)
Annars kan dem t.ex få c-vitaminförlamning, sjömjugg (stavning?) osv…

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

kaka1234567
2012-02-28, 17:29
#54

jasså kan vi människor få liknande jag tex äter alldrig sitrus frukt kan jag drabbas av sådant och vad händer ? =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Fridaaaa
2012-02-28, 17:35
#55

#54 Marsvin äter inte citrusfrukter direkt
Finns ju i bland annat paprika, vitkål, broccoli mm :)
Söker du på c-vitaminbrist på google hittar du massor

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
kaka1234567
2012-02-29, 17:32
#56

ok tack =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

dannne01
2012-07-11, 22:28
#57

Saltstenar ska man inte ge marsvinen för det ökar risken på problem med njurar

och urinvägar

Fridaaaa
2012-07-12, 08:42
#58

#57 Det är just det som står i tråden med.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Miik
2012-11-09, 20:08
#59

Hej!

höhäck är kanske inte det bästa men om marsvinet kissar på höet, blir det ingen trevlig lukt. vad ska man göra åt det då??


Förlägen Med vänliga hälsningar Mika & Oso Vinkar

paronskrutten
2012-11-09, 20:54
#60

#59 städa bort det blöta höet

Helena

Fridaaaa
2012-11-09, 20:59
#61

#59 Jag ger liten mängd ofta, då blir inte mycket nerkissat :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Stortroll
2014-01-19, 16:46
#62

vilken bra artikel för nybörjare som jag.

Titta gärna in här ---> Min blogg

Annons:
Misarn
2014-01-19, 18:26
#63

Bra artikel att fräscha upp minnet med :-)

[Forest]
2014-02-25, 22:42
#64

Jätte bra artikel här var vi i söndags o hämta hem 2 söta vuxna marsvin som leta nytt hem. Det första vi plocka bort var en saltsten, sen har de fått mer grönt. Vi plocka in lite pinnar från äppleträd. 

Jag måste fråga er en sak. Knäckebröd vilket är det bästa att ge marsvinen? tänker mer som godistugg någon dag i veckan eller så  :)

marsisen
2014-02-26, 10:54
#65

Jättebra artikel🙂

Måste bara fråga om den svarta rexen, (nionde bilden) Är d en såld? Min kompis köpte en rex som på pricken såg ut sådär! Hon köpte den från bromma zoo, dock sa dom att det var en teddy☝️

Hoppas det var ok att jag frågade, men den var så jättelik!

animal power <3

[mika_ericsson]
2014-05-12, 13:57
#66

Bra artikel :) Förhoppningsvis är många av sakerna en självklarhet när man skaffar marsvin!

I djuraffären där jag köpte mina marsvin undersöktes dem, allt från tänder och klor till hud och päls. Jag fick också skötselråd tillsammans med kvitto samt garanti på att jag kunde lämna tillbaka marsvinen om de inte skulle komma att trivas tillsammans eller om det skulle uppstå något problem (sjukdom eller "rasfel"). Jag bryr mig inte om utseendet på marsvinen utan älskar dem som dem är (är inte intresserad av utställning), jag skulle aldrig kunna få för mig att lämna tillbaka ett marsvin som inte ser "rätt" ut men för de som vill ställa ut är det ju en bra garanti :)

Fridaaaa
2014-05-12, 19:10
#67

#66 Man kan ställa ut alla marsvin, oavsett om den är renrasig eller ej 😃

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

idipidi
2014-05-12, 19:15
#68

#66 Vad är det för butik som lämnar garanti mot "rasfel"?! Vem bestämmer vad som är ett sånt fel?

Marblev
2015-01-06, 19:49
#69

Oj Var massa saker jag inte visste innan som jag lärde mig av denna artikeln

Annons:
Corgitok
2015-06-20, 17:28
#70

Min kompis har sådant vitamin pulver hon ger sina marsvin dagligen.

Jag berättade det som stod här men hon blev bara sur,  bad mig sluta vara en bassevisset och sa att det inte stämmer.. 

Vad ska jag säga?

Råkade skriva en liten kommentar här uppe, ojdå!

polka grisen 7
2015-06-20, 18:37
#71

#70Hur länge har hon haft marsvin, en van marsvins ägare tycker jag borde veta att grönsaker räcker fult ut!

Fridaaaa
2015-06-20, 21:13
#72

#70 Askobinsyra tycker jag är bra att ta på grönsak ibland på vintern, men annars behövs det inte om hon ger bra grönsaker.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Corgitok
2015-07-08, 20:39
#73

I 5 år… #71 är det som vitamin pulver?? #fridaakesson

Råkade skriva en liten kommentar här uppe, ojdå!

[EM L]
2016-11-05, 09:54
#74

Nu kanske det är lite sent…

Men superbra artikel!

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-07-30, 09:40
#75

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2017-08-12, 23:08
#76

Inlägget är borttaget

Annons:
Upp till toppen
Annons: