Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 50356 ggr
Abico
2010-11-23, 13:57

Hö som hö?

Den här artikeln skriver jag i syfte att visa på vikten i att vara kräsen med hö och lägga en del tid och energi på att skaffa bra sådant till sina marsvin.

hö4.jpg

Marsvinsägare hänger ofta upp sig på det här med grönsaker. Många har fått för sig att deras marsvin kommer att dö ögonblickligen om de inte får en hög med grönsaker dagligen och frågan som ständigt kommer upp är därför: Vilken är den bästa grönsaken för mina marsvin och hur mycket ska jag ge?

Tittar man på marsvinets kost ska 80% bestå av hö, bara 20% ska grönsaker och eventuellt torrfoder stå för. Grönsakerna i sin tur ska tillgodose ett c-vitaminbehov på cirka 10mg per dag för ett vuxet marsvin (20g paprika räcker mer än väl, för att ta ett exempel). Den här artikeln skriver jag i syfte att visa på vikten i att vara kräsen med hö och lägga en del tid och energi på att skaffa bra hö.

Hö som hö verkar vara en vanlig uppfattning. Och har man alltid köpt från ett och samma ställe (bara bonde eller bara mataffär t.ex.) förstår jag att det är svårt att se någon större skillnad. Men det är (tyvärr kanske) mycket större skillnad än så.

Varför hö?
Marsvin behöver hö för att deras tarmsystem ska fungera ordentligt med den snabba ämnesomsättning som marsvin har. Ett bra hö hjälper också till att hålla de växande tänderna lagom långa.

hö8.jpg Hö är också toppen att busa och sova i.

Hö året runt?
Under vinterhalvåret när det inte finns gräs att plocka måste marsvinen ha hö för att må bra. När det finns gräs ute är det inga problem för marsvinen att enbart leva på det, inget hö alltså, men det är svårt att tillgodose marsvinens behov med gräs eftersom det behövs såpass stora mängder. Hö, som är torkat gräs, innehåller inte lika mycket vatten och marsvinen måste därför äta mer gräs än hö för att få i sig det som de behöver eftersom en så stor del är vatten. Kom ihåg att det är skillnad på ”gräsmattegräs” och det grövre gräs som man gör hö på. Det krävs alltså fri tillgång på grövre gräs för att det ska kunna ersätta höet. Helt omöjligt är det inte men det kräver en del jobb för att kunna hålla marsvin så.

hö5.jpg Hur långt har höet transporterats?
Både för miljön och för marsvinens skull bör man se efter hur långt höet har transporterats, och hur det har transporterats. Det vanligaste höet som finns att finna i mataffärer är Vitakrafts, som är skördat i de tyska alperna. Det har alltså transporterats lång väg och legat förpackat i plastpåsar i flera veckor. Detta påverkar såklart höet och det går inte att jämföra det höet med sådant som är hämtat direkt från bondens höskulle.
Hur mycket hö, och hur?
Jag räknar på att ett marsvin äter ungefär 0,5 kg hö i veckan, mer eller mindre beroende på ålder, storlek och ras (skinny äter t.ex. mer för att hålla värmen). Hö ska serveras på burgolvet, inte upphängt eller i höhäck. Eftersom marsvin spenderar en så stor del av sin vakna tid åt att äta är det viktigt att det kan göras på ett så naturligt och för deras kroppar skonsamt vis som möjligt. Marsvin är byggda för att äta från marken, munnen sitter riktad mot marken.
Genom att ge mindre portioner hö, men flera gånger under dagen stimuleras marsvinen till att äta mer hö. Det kommer ofta nytt och spännande hö och det blir mindre spill och nertrampat hö att slänga. Om höet ges i en enda stor portion tappar marsvinen intresset för det efter en stund, det blir nertrampat och marsvinen äter betydligt mindre än om höet vore uppdelat i portioner. Det ska dock alltid finnas hö i buren, ge alltså inte så små portioner att det hinner ta slut mellan utfodringarna.

Att tänka på när man köper hö
Köper man hö från affär är det allra viktigaste att tänka på det i listan nedan. Om det inte går att se ordentligt hur höet ser ut (p.g.a. att det är förpackat så att det inte går att se t.ex.) avstå från att köpa, eller fråga om du får öppna förpackningen för att se så att det ser bra ut. Att köpa osett hö kan sluta både bra och väldigt dåligt. Jag har kommit hem med åtskilliga mögliga och tråkigt bruna höförpackningar för att jag inte varit tillräckligt noggrann. Numer ägnar jag alltid en god stund åt att välja mitt hö, oavsett om det är från bonde eller affär. Det lönar sig att vara kräsen!hö6.jpg

När man köper från bonde kan det vara lite mer jobb bakom att hitta bra hö. Vanligtvis börjar höjakten med att man tittar efter annonser, längre ner finns länkar till bra ställen med många höannonser, och det är inte helt lätt att hitta rätt om man inte vet vad man ska ha.

Först och främst får man sålla bort allt som inte är intressant. Ibland används ordet hö lite slarvigt som en beteckning på även silagevarianter har jag märkt.
Hösilage är inte det samma som det hö man tänker sig när man säger ”marsvinshö”, men går också bra att ge. Hösilage är fuktigt och förvaras inplastat och syrefritt för att hålla sig, tänk på att så fort du öppnar förpackningen och släpper in syre i balen så börjar nedbrytningsprocessen. Om du inte har väldigt många marsvin eller kan ta hem väldigt lite åt gången så är det ingen bra idé att köpa hösilage, det är helt enkelt för krångligt att hantera om man inte kan förbruka det snabbt. I både hö- och ensilagebalar finns risken att det kommer in djur vid skördning, då dessa dör bildas ett gift som är dödligt för djuren som senare äter av fodret. Av den orsaken vaccineras hästar som äter detta, mot botulism. Vaccineringen är inget som görs på marsvin, och det finns heller inga kända dokumenterade fall där marsvin dött p.g.a. förgiftat hö- eller ensilage. Men det är något man bör känna till om man ger sina marsvin det.**
Ensilage** är blötare än hösilage och luktar en hel del. I övrigt påminner det om hösilage och packas också i stora inplastade balar, risken är också här att det blir mögligt och dåligt när man väl släppt in syre och inte förbrukar det tillräkligt snabbt. Blir det inte uppätet finns risken att det ligger och blir dåligt i buren eftersom det är så blött, därför är det inte optimalt som marsvinsfoder.
Meningar som ”skulltorkat hö” eller ”löstorkat hö” är en garanti för att det är vanligt, torrt marsvinshö, du tittar på.

hö2.jpg

Hö är slaget gräs och innehåller i de flesta fall flera olika sorters gräs och även andra växter. Ängshö och timotejhö är exempel på två sorters hö som går utmärkt att ge till marsvin. Om du inte har väldigt många marsvin och jättegott om plats är det enklaste att köpa småbalar, de brukar ligga på 12-25 kg och är hårdpackade men lätthanterliga och inte så stora. Dessa går också att hämta med bara bil, det går in åtminstone fyra balar i en V70 och andra medelstora bilar, och det är skönt om man inte behöver så mycket och inte har eller vill hyra släpkärra. Hö köpt från bonde brukar kosta 2-3kr/kg+moms. Jämför man det med färdigpackat hö från affär, som vanligen kostar 15-20kr/kg, blir skillnaden stor.

Bra hö

 • Är grönt
 • Är ordentligt torkat
 • Lukar gott
 • Dammar inte
 • Har inte alltför grova strån

Dåligt hö

 • Är brunt/gult
 • Luktar unket, fuktigt och/eller mögligt
 • Är mögligt
 • Dammar
 • Är mycket grovt

hö7.jpg_Fint, grönt hö som luktar gott. Med både grova och tunna strån.
_

Förvara hö
Hö som förvaras rätt håller sig hur länge som helst, även om det är som allra nyttigast och bäst som nytt. Det allra viktigaste är att hålla höet torrt, blir det fuktigt och blött kan det börja mögla. Det optimala är att förvara höet torrt, svalt och luftigt.
Hö och plast är en mycket dålig kombination, plast andas inte, höet blir instängt och om det finns fukt i så kommer det att börja mögla. Vill man ha höet samlat på ”plastpåsevis” är en papperssäck, ett påslakan eller någon annan tyg-/vävsäck ett mycket bättre alternativ.
**
Ett par sidor med höannonser:**
http://hastnet.se "Hömarknaden"
http://www.blocket.se/
http://www.bukefalos.com/ "Foder & strö"
Källor:
http://www.vitakraft.de/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ensilage
http://en.wikipedia.org/wiki/Hay
Marsvins Magazinet nr. 3 2010, s.46-47 ”Hö”

Hanna 

 • Redigerat 2023-03-22, 15:30 av Ljungåsen
Annons:
Abico
2011-01-23, 20:46
#1

Lite ny läsning, hoppas att den uppskattas.

Hanna 

Fridaaaa
2011-01-23, 20:49
#2

Superbra läsning! :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

nimroda
2011-01-23, 20:51
#3

ger mina små ekologiskt hö som kommer från jularps gård ekohö

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

[Borttaget]
[Borttaget]
2011-01-23, 20:51
#4

Inlägget är borttaget

flocken
2011-01-23, 20:53
#5

Mkt bra. det är sån otrolig skillnad på hö från affärer & hö från en bonde. Ny skördat hö luktar så otroligt gott. Men det från affären bara är skit. Mina djur äter det inte.

…………………………………..
Sajtvärd sällskapskaniner. (Rexkanin inaktiv)Medarbetare fibromyalgi och diabetes

Driver Djurflockens hunddagis och Djurflockens kaninomplacering

Sandra-B
2011-01-23, 21:00
#6

Toppen Hanna! :-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
[Tisslibiie]
2011-01-23, 21:45
#7

Jättebra tråd Hanna!^^

[Jessica-B]
2011-01-23, 22:00
#8

En hö tråd är precis vad jag behövde ta del av! :) Särskilt då jag funderar på å börja köpa hö av en bonde i närheten. Tack Hanna!

Lyan
2011-01-23, 23:01
#9

Jag måste rycka tag i den jag köpte hö av för ett par veckor sedan för flera av balarna har visat sig vara mögliga Skrikandes

Ett tillägg på hur ett bra hö ska vara. Mitt hö har många långa, smala, släta strån, marsvinen vill inte alls äta dessa. Svårt att förklara, ska försöka fixa bild

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

FeliciaS
2011-01-23, 23:14
#10

Jättebra artikel, som du redan vet att jag tycker :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Lejonhjarta
2011-01-24, 00:22
#11

Kanonbra!

Vad jag inte förstår är varför dom allra flesta smådjursägarna inte köper från en bonde utan i mat eller djuraffär?? Tillochmed om man inte har bil så funkar d ju. Gäller att hitta en bonde som har löshö. Stora pappsäckar finns att köpa och sen tar man buss t bonden och köper några kg för en spottstyver mot vad dom tar i affären. Och dessutom e höet bättre oftast.

Då vi har massor av höätande djur, allt från marsvin till ardenner å däremellan, så köper vi hem både hö och hösilage och jag har kompisar som köper hö till sina marsvin genom mig. Har ni ingen bonde i närheten så kanske d finns ett stall som ni kan kontakta.

godisgrisen
2011-01-24, 00:33
#12

Jättebra! Hö är viktiga grejer! Alla marsvin behöver massor av bra hö!

Men jag saknade en grej… att marsvin helst vill ha och mår bäst av tidigt skördat hö. Det är mer näringsämnen i det bla. mer protein och det är inte så stickigt och stråigt hårt. Ett  tips är att försöka hitta en höbonde som har mjölkkor de ska ha sitt hö exakt som marsvin vill ha sitt. Hästar och får brukar man ge senare skördat hö.

Lejonhjarta
2011-01-24, 00:41
#13

Beror nog på vad d e för hästar man har. Dom flesta hästägare jag vet vill ha tidigt skördat just för att dom ska kunna ge lite av höt men med höga näringsvärden. Jag e tvärtom då alla mina djur har fri tillgång på hö så behöver dom inte ha så höga näringsvärden.

Nu finns d ju så lite mjölkkoställen att leta efter så d enda är nog att ringa å fråga efter tidigt skördat hö helt enkelt för d har ju alla höbönder.

Annons:
ho0mii3z
2011-01-24, 20:26
#14

uppskattar artikeln!! Tack

Tiktok: @iminaandetag
Instagram: @iminaandetag

Ratchaburi
2011-01-26, 00:02
#15

Bra artikkel. Måste bara tillägga att färgen på Hö inte alltid säger så mycket om kvalitén.

Det beror på vädret när det skördats samt hur länge det förvarats.

Lejonhjarta
2011-01-26, 00:10
#16

Köpa hö i plastpåse är jag förvånad att folk vågar göra! Hö mår inte bra att vara instängt i plast. Väldigt lätt att få mögel i hö och d e inte alltid d syns utan djuret får i sig d utan att ägaren märkt något.

[Jessica-B]
2011-01-26, 03:44
#17

#16 Du gav mig en tankeställare - känns som att det är tid att ge äkta bon' hö en chans :)

Lejonhjarta
2011-01-26, 14:30
#18

#17 En sak om du går ut till, i mitt fall, stallet och hämtar in lite hö i en plastpåse och förvarar d hos marsvinen tills d e slut. Men att köpa hö som legat instängt i en plastpåse i en affär som i sin tur köpt det av en grossist som kanske i sin tur har köpt det……………….. Vem 17 vet hur länge d har legat i plastpåsen och detta är helt ok med er smådjursköpare?!  Och speciellt det vakumförpackade höt som ligger i inplastat i en fyrkant!! HUR kan folk ge sina djur denna skit?!?

När man sen läste på någon annan länk att någon hade sitt hö i en plasttunna DET blev folk upprörda av?? DA!?

Har faktiskt funderat på att själv förpacka vårat hö i småpåsar å sälja till smådjursfolk för d kan man tjäna pengar på!! BRA med pengar! Jag betalar mellan 2-4 kr/kg för mitt hö som jag köper in till mina hästar, kossor, getter, kaniner och marsvin. Vad betalar ni andra?? Tror knappast inte ni behöver betala så himla mkt mer om ni bara köper en bal hö av en bonde.

#17 Prova! Glad Tycker d e bra om olk får en tankeläsare för som artikeln säger hö, och ett bra hö, är basen hos marsvinen! Nu har jag gått på hårt men för djurets skull OCH djurägarens ekonomi…TÄNK OM! Så lånnt kan ni nte ha till en bonde, inte ens om ni bor mitt i Stockholm. Då handlar d hellre om att ni är lata å inte bryr er om grisarnas välbefinnande. Har jag fått er upprörda nu?? Bra! Precis d jag ville!Skrattande Så iväg med er nu å fixa bra hö. 1 bal räcker länge åt era små grisar så så ofta måste ni inte jobba er med d!

[Jessica-B]
2011-01-26, 14:44
#19

#18 Var ska man förvara en höbal om man bor i en liten lägenhet undrar jag då Lejonhjarta :P Vart? Jag köper mer än gärna hö direkt från en bonde om det är så att jag kan köpa under 4kg. Mer än 4 har jag inte plats att förvara. Hur hittar man en bonde? Det kommer ju inte direkt upp när man googlar - kanske större ställen - i fel stad. Ge mig ett konkret tips så ska jag se om jag kan förändra mina hö vanor i det här huset. :)

Sofieproppan
2011-01-26, 14:46
#20

Har letat länge efter ett bra hö och har hittat ett som känns ok fast att det säljs i plastpåsar (med hål i). Häller över det i papperspåsar när jag kommer hem. Ett bra betyg är att marsvinen äter med god aptit. De borde känna av om det är bra hö eller inte. Har gått mycket efter just detta va de tycker om. De äter verkligen mycket av detta hö som jag köper hos "Djur och Natur". I början när jag letade hö och kanske köpte hårt packeterat i mataffären så åt de knappt av höet.

Vi har tyvärr ingenstans att ha höbalar har annars fungerat mycket på att köpa direkt från bonde.

Jag har ingen som säljer hö i närheten så att det bara är att köra förbi typ en gång i veckan. Jag hade dock sparat massor av pengar.

Ni som har höbalar hemma, hur förvarar ni dem?

Annons:
[Maijah]
2011-01-26, 14:53
#21

Jag köpte hö till marsvinen via Hästnet.se för två veckor sedan.

Hårdpressade småbalar med timotej/ängsvindel. 2,5 kr/kg. Varje bal låg på ungefär 6-7 kg. Jättebra kvalitét, verkligen. Kanske ganska många grova strån men det var blandat med mkt fina strån också. Jättegrönt och luktar fräscht. Marsvinen älskar det och är glada att få riktigt hö efter att ha ätit granngårdens bruna tråkiga hö ett bra tag..

Jag rekommenderar verkligen att köpa från bonde. Har man inte så mkt plats heller så köp hårdpressat, det är ingen större skillnad mellan löspress och hårdpress, just förutom att det får plats mer om dte är hårdpressat.

Mari
2011-01-26, 14:55
#22

Jag kan svara på hur jag har mitt hö. Har nyss flyttat till lägenhet men i huset där mina föräldrar bor så har jag ett stall med tillhörande rum där vi förvarar hö.

Jag har tänkt att ha en höbal med mig när jag flyttar över marsvinen till lägenheten (vill inte flytta dem än då det ej är färdigmålat osv) och har då tänkt att förvara min höbal i förrådet. Har köpt en rätt stor tvättpåse från ikea som jag tänkt fylla ordentligt och sedan förvara resterande av höbalen nere i förådet som sagt, kommer väl stå i en ikeakasse eller på tex. en pall - vet inte riktigt hur jag ska lösa det ännu.

#19 Höbönder kan man lättast hitta om du tex. går till närmaste stall. Kanske finns det någon ridskola där du bor? Om de själva inte har hö så kan jag lova dig att de kan berätta vart man får tag på :)
Ett annat tips är att du kollar i tex. radannonserna i tidningen eller på blocket, iallafall här där jag bor så annonseras det ut hö flera gånger i veckan.

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

[Jessica-B]
2011-01-26, 16:02
#23

#22 Tack för tipsen Mari! :)

Lejonhjarta
2011-01-26, 16:29
#24

#22 Bra Mari, du hann först. :-)

När jag bodde i lägenhet så hade jag mina sånna stora grejer i förrådet. Tycker även som att som smådjursägare tycker jag även man ska passa på att köpa en stor bal kutterspån å ha i förrådet. MKT billigare!!

Nåväl, hö letar du efter på blocket.se, i dagstidningarna under djur etc, eller knatar in i ett stall å frågar vart dom handlar etc. Vart i GBG bor du? Har du bil? Har en hel del kontakter i området så jag kanske kan hjälpa dig. Löspressat tar plats så i ditt fall skulle nog hårdpressat vara att föredra. Kör själv med det då det är lättare att hantera ihop med våra djur å min onda kropp.

Förvaring hemma är det att ha tex en stor tvättkorg i tyg vid marsvinen där du stoppar i så mkt d gåt. Sen skulle jag nog hadt en likadan ute i förrådet där resten stoppas.

Abico
2011-01-26, 16:44
#25

#23 - Har du kollat på länkarna i artikeln?
Naturnära i Göteborg säljer höbalar också, lättare att hitta till än bonde kanske men dyrare. Dessutom fick jag många gånger dåligt hö därifrån när jag köpte där så jag vet inte om jag egentligen rekommenderar det trots att jag vet andra som är jättenöjda med deras hö.

Hanna 

Lejonhjarta
2011-01-26, 22:19
#26

#25 Bättre än mataffärerna men ändå inget bra alt, håller med.

elsasputte
2011-01-26, 23:07
#27

Det är inte alltid lätt att få tag i "bra" hö, och då menar jag hö från bönderna direkt. Jag är tvungen att köpa mitt från ica just nu då jag inte har körkort och kan hämta hö.

Pratade med en bonde häromdagen då han sa att han kunde köra hit höet mot en slant pengar. Fick pris, 400 skulle han ha, för 10 minuter med bil och 6 småbalar med hö… Tyckte inte riktigt det var värt dom pengarna.

Letar ihjäl mej på annonser om folk som säljer hö känns det som. Imorrn ska jag till granngårdarna här där jag bor, få se om busschaufförn släpper på mej om jag har en bal med hö med mej hem :P

Annons:
[Licroana]
2011-01-26, 23:53
#28

#27 annars kan du få ett motionspass om du går hem med höet :P

Lejonhjarta
2011-01-27, 00:13
#29

Stoppa det i en säck under vägen hem på bussen. Nä, d var lite dyrt d håller jag med om. Leta upp en bonde som bor så man kan ta bussen dit.

godisgrisen
2011-01-27, 09:10
#30

Det går utmärkt att ta en höbal på pakethållaren på cykeln ju! På det viset åker de flesta balarna hem till mig.

elsasputte
2011-01-27, 10:15
#31

Japp, tänkte ta en säck och smuggla med det i :) Men på pakethållaren, får det verkligen plats? Kan du cykla då eller måste du gå med cykeln?

Mari
2011-01-27, 10:56
#32

#31 Jag har hämtat några höbalar med cykeln. Ställer man balen på högkant så brukar det gå att få plats på pakethållaren.

Jag hade även med mig en ikea-kasse som jag hade balen i, då gick det lättare att surra fast den på cykeln. Jag cyklade men inte så fort då det var vingligt i början.

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Lejonhjarta
2011-01-27, 13:50
#33

Ställer man den på högkant å sen ett spännband eller en sånt gummiband med krokar i ändarna, spindel/bläckfisk eller vad ni vill kalla dom, så sitter den ordentligt. Gärna en IKEA påse underifrån så kommer inte skräp, damm å annat bös åt den under turen.

Fridaaaa
2011-01-27, 13:52
#34

skaffa en sån cykelvagn och ha höet i efter cyklen? ;)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
elsasputte
2011-01-27, 14:01
#35

haha ja kanske de ;) :P Har inte tänkt på att frakta på cykeln tidigare för jag antog att det inte fick plats :)

Var iaf till granngården nu på fm och fick tag på en hårdpressad småbal. 60 kr fick jag ge för den och de tycker jag den var värd oxå. Även fast det kanske är dyrt om man jämför vad man får ge hos en bonde, men det var väldigt fint hö :) Grönt och luktade underbart :) Inte var det så många grova strån heller som det kan vara ibland.

Så där tänker jag fortsätta köpa mitt hö tills vidare, tills jag hittar en bonde som bor nära. Men har ju bara två grisar så det borde räcka lääääänge :)

Lyan
2011-01-27, 14:23
#36

Jag satte sele och vagn på storjycken när han levde så han drog hem både sin egen och marsvinens mat :-D Koppla skrinda efter cykel eller moped går också bra. Dessutom går det in 10st 20kilos balar i en corolla halvkombi :-P Golfen har jag inte provat hur många det går in som flest men jag tror att det går in två till eftersom den inte har sluttande baklucka som corollan hade.

Jag måste verkligen ta mig i kragen och ringa till honom jag köpte hö av sist för jag har hittat flera mögliga balar nu. Det finns några som är ok, men de flesta dammar lite när jag öppnar dem så även om det inte är mögel än så är det bara en tidsfråga och det vill jag inte ge till marsvinen :-(

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

MoaL
2011-02-02, 19:52
#37

Bra artikel! :)
Höet jag ger till mina marsvin - och degus och kanin - säljs i papperspåsar (om man vill inte vill ha hur mycket som helst) eller papperssäckar (om man vill ha/behöver mycket) på en av djuraffärerna här i stan, som i sin tur köper in det av en bonde. Det är superbra hö, grova och fina strån blandat och dessutom väldigt grönt. Det är dessutom det enda hö mina marsvin vill äta, så de har redan valt vad de vill ha. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

FeliciaS
2011-02-04, 23:15
#38

#20 Jag köper två 12-kilosbalar åt gången (har fem marsvin) och de är packade med balsnören runt. När jag kommer hem delar jag upp dem i stora papperssäckar och ikeapåsar som sedan förvaras i förrådet och lite åt gången i mitt rum.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[donkeyqueen]
2011-03-24, 16:14
#39

 Någon som vet om "Delikatesshö" är ett bra hö"märke" att ge till marsvin?

[Jessica-B]
2011-03-25, 00:32
#40

Delikatesshö är nog inget märke i sig (vad jag vet?) utan nog mer något affären skriver på kvittot för att det skall låta fint. ;) Jag köper dock nått som kallas delikatesshö. Detta delikatesshö är ekologiskt, men det är inte säkert att det hö du köper är det, bara för att det har samma namn. ;) Där emot kan du fråga i affären om "delikatess" innebär något speciellt. :)

Emmsann
2011-03-25, 10:35
#41

Låg och tänkte på en sak igår.

I dagens samhälle är ju utbudet av olika märken av hö för våra gnagare och även för oss människor i mataffären så finns det ju miljontals olika märken.

Jag är den person som gärna jämför (;-)) och då låg jag igår och jämförde olika hömärken med de matmärken vi har i affären. Vi människor måste ju ha bra mat och även gnagare måste ju ha bra hö.

Säg Euroshop eller typ Eldorado som finns i våran affär, det kanske vi kan lägga på samma nivå som Vitakrafts hö som ligger hårt förpackat i dålig miljö.

Och sen vårat älskade hö som vi köper från en bonde, det borde ju hamna på samma nivå som Trade Fair märken och dom dyrare märkerna Exempel Heinz för ketchup istället för Willys egna.

Stämmer det inte lite?

//Emma

Annons:
[Jessica-B]
2011-03-25, 12:22
#42

Du är bra go du alltså! Jämförarn haha..så skulle man nog kunna se det hahahahaa ;)

Emmsann
2011-03-25, 14:03
#43

#42 Hahaha det måste varit bland de bästa jämförelserna jag gjjort någonsin!

//Emma

bestmarsvin
2011-04-11, 10:31
#44

Har mycket gott grönt hö hemma nu. Det luktar gott i Hela mitt rum :)

Och grisarna älskar det :D

/ Linnea och grisarna <3

Madick
2011-05-11, 09:26
#45

En fråga. 80% av maten ska vara hö. 80% av vad? Totala energibehovet eller fodrets vikt eller kanske TS mängd?

Jag är nybliven marsvinsägare och har hästar, där är mängden TS och fiber viktigt, det borde ju vara samma för marsvinen men vill bli säker.

Fridaaaa
2011-05-11, 09:29
#46

#45 Totala mängden mat som ett marsvin ska ha i sig varje dag:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Madick
2011-05-11, 09:38
#47

#46 - ja, men totala mängden VAD? Är det vikten vi talar om så väger ju gurka massor men innehåller nästintill ingen näring, TS eller fibrer. Om höt har högt energiinnehåll behövs det mindre om det är energin vi talar om. Är det TS pratar vi ytterligare en annan mängd.

Om vi jämför med människor så behöver vi en viss mängd kalorier varje dag, om vi äter 15 äpplen eller 5 cheeseburgare om dan så är det fortfarande samma mängd kalorier. Fibermängden varierar dock kraftigt på de här olika dieterna, fetthalten likaså, vattenmängden (som avgör TS) också.

Fridaaaa
2011-05-11, 09:43
#48

#47 Gurka räknas inte in bland maten, det är bara godis.
Men dem ska ha fri tillgång, man behöver inte väga höet, det är bara till att låta dem äta så mycket dem vill ha :)
Vad det gäller grönsaker, väger jag aldrig mitt.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
Madick
2011-05-11, 10:29
#49

#48 - så har jag gjort nu, fri tillgång på hö och så får de broccoli, morot och sen vad jag kan ha hemma, gurkan får de när de är med oss. Det jag undrar över är 80% av VAD. Någon måste ju veta.

Fridaaaa
2011-05-11, 10:34
#50

#49 Det har jag ju svarat på, 80% av den dagliga intaget av mat.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sammetskatt
2011-05-11, 10:55
#51

#49 Jag har funderat samma sak tidigare, men inte heller fått något bra svar. OM man skulle säga att det är vikten som gäller så äter ju ett marsvin ca 50g hö/dag (och lämnar dessutom ca 25g av vad man ger). Skulle man då räkna på vikten skulle marsvinet få ca 10g grönsaker och kraftfoder. Detta skulle kunna funka om man enbart ger marsvinen vad de BEHÖVER i grönsaksväg, ex 10g broccoli, grönkål, paprika och sedan inget kraftfoder MEN jag tror ingen utfodrar sitt marsvin på det sättet.

Jag tror helt enkelt att det bara är "en mer flummig tanke" än ett riktigt mått. Alltså helt enkelt 80% av vad marsvinet äter ska vara hö. Eller kanske 80% av tiden som marsvin spenderar att äta så ska de äta hö :P

Jag ger dem helt enkelt den mängd grönsaker de behöver+lite morot och pellets som godis och resten hö, förhoppningsvis innebär det minst 80% hö ;)

Det viktiga är väl att inte ge så mycket grönsaker och kraftfoder att marsvinen inte vill äta speciellt mycket hö. Många här är så rädda för c-vitaminbrist att de säkerligen ger 3 gånger så mycket grönsaker som marsvinet behöver+havre, kornkross osv och då blir det troligen snarare 50-50 mellan hö och annat. Men det tycks ju funka det också ;)

Royalz
2011-05-11, 10:58
#52

#49 Jag fattar ärligt talat inte vad du menar?

80% hö och sen t.ex 15% grönsaker och 5% kraftfoder.


Madick
2011-05-11, 12:00
#53

#52 - Procent AV VAD. "så mycket de äter" i vikt, volym, energimängd, torrsubstans, fibrer, eller VAD? Procent förstår jag, men det måste ju vara procent av någonting. Hur mycket de äter kan vara så otroligt många olika saker.

Fridaaaa
2011-05-11, 12:07
#54

#53 Om dem t.ex äter hö, grönsaker och pellets, består 80% av det (allting startar ju alltid med 100%) hö, 15 % grönsaker och 5 % pellets. Vad får du torrsupsants osv ifrån? Det är MÄNGDEN mat dem ska ha i sig varje dag !

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sammetskatt
2011-05-11, 13:25
#55

#53 Gav dig ju svar på vad jag tror det innebär, tror du inte det kan stämma? Tror ingen här har ett svar på det du söker, tror bara det är något "man säger" för att personer ska få uppfattningen att det ska vara MYCKET hö och sedan grönsaker "så det räcker" men inte en massa.

Annons:
Fridaaaa
2011-05-11, 13:26
#56

#55 Jag med har gett svar, och några till, mer än så kan vi ju inte svara än det vi har gjort:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Lyan
2011-05-11, 13:40
#57

#53 Jag tycker #51 har förklarat bra, att det mer är ett mått för att man ska få lite humm om vilka proportioner det ska vara mellan hö och annat.

Jag skulle tro att det närmaste man kan komma i vad man ska mäta är fibrer, att man skriver 80% hö för att verkligen visa hur viktigt det är

Vänliga hälsningar Emmy
*Min hemsida  *Satin och satinsjukan  *Färggenetik
Svarar jag inte på PM? Påminn mig! Jag glömmer lätt

Madick
2011-05-11, 15:05
#58

#54 - torrsubstans är det som inte är vatten i maten. Ger jag gräs krävs det väldigt mycket mer i vikt än om jag låter det torka så att det blir hö. Samma näring men väldigt olika vikt och TS (torrsubstans). Gissningsvis är det därför gurka bara räknas som godis, det innehåller så otroligt mycket vatten att det är ytterst lite torrsubstans = den delen det finns någon näring i.

Du måste mäta procent mot något. Är "allt marsvinet äter" mätt i vikt, volym eller något annat?

#51 gav en bra teori, det hade jag kunnat komma fram till själv, det jag undrar är ni som ger siffrorna, som i ursprungsartikeln, VAD är det som ni benämnar att det är 80% av? Om man anger siffror är det ju en fördel om man kan redovisa vad siffrorna betyder.

Hö har en torrsubstans på 84%, gurka 2%, tomat ca 8%, frukt ca 15%. Ger jag 100g hö totalt på en dag, bara, så är det 84g TS. Ska jag byta ut 80% av höt behöver jag lägga till 16,4g TS av det andra. Säg att jag bara ger paprika så behöver jag ge över 200g paprika för att täcka upp. Men pratar vi då vikt istället så ger jag 80g hö och 20g paprika, det blir ju galet.

Fridaaaa
2011-05-11, 16:10
#59

#58 Det är vi ju sagt, 80% AV all mat marsvinet ska ha under en dag.
Alla marsvin får inte samma gram grönsaker som andra marsvin, och vissa marsvin äter jättemkt ha, andra inte.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Sammetskatt
2011-05-11, 16:46
#60

#58 Det är ingen här som har svaret (antar jag). 80% hö och 20% annat kommer inte från personen som skrivit artikeln. Troligen är det något en veterinär (gissningsvis) kommit fram till för att kunna räkna ut förhållandet mellan hö och grönsaker/kraftfoder och som sedan används av befolkningen i stort. Är inte troligt att det skulle finnas någon vetenskaplig grund för dessa siffror.

Som sagt tror bara det är en riktlinje och ingen som suttit och räknat ut att exakt 80% av exempelvis vikten på maten ska utgöras av hö och resten av grönsaker. Det jag dock känner mig säker på är att torrsubstansen inte lär ha något med saken att göra och inte volymen heller och känner mig också rätt säker på att det handlar om CA-siffror och inte något bestämt mått.

Arinah
2011-05-11, 17:51
#61

#60 Jag förstår vad du menade, och tycker frågan är berättigad. De är alltid intressant att få veta källan till påståenden som blir till sanningar. Nu tvivlar jag inte på sanningshalten i att marsvin skall ha mycket hö i förhållande till grönsaker och annat. Men procent går ju bara att förstå om man vet vad man mäter.

80 % av 100 g hö är just 80 g. Provvägde och det motsvarar ungefär en dagsdos hö till ett av mina marsvin.

20 % av 100 g paprika är 20 g. Provvägde, och det motsvarar lite mindre än den dagsdos jag ger, men ungefär. Den biten täcker mer än väl C-vitaminbehovet den dagen

Då går man alltså efter befintlig vikt och inte torrsubstans, och isåfall ger jag något för mycket grönsaker i förhållande till hö. Plus att jag nu ger mycket gräs som man kan undra om det är hö eller grönsaker eller båda på en gång ;-)

Sammetskatt
2011-05-11, 22:41
#62

#61 Förstår inte riktigt hur du räknar nu :)

Jag skulle räkna: om 80g hö motsvarar 80% av totala kosten så blir det 80/0,8=100g och då blir mellanskillnaden 20g som motsvarar mängden grönsaker och kraftfoder.

Eller om marsvinet skulle äta 60g hö per dag som utgör 80% av totala mängden/vikten blir det 60/0,8=75g sammanlagt…alltså blir det 15g över till grönsaker och annat. Det var kanske så du tänkte när du räknade men jag förstod inte riktigt hur du tänkte :)

Däremot tänker jag att 20g paprika är riktigt mycket att ge. Paprika innehåller väldigt mycket c-vitamin. Om man exempelvis ger gul paprika till ett marsvin som väger 1kg behöver man inte ge mer än 5g för att täcka c-vitaminbehovet.Dessutom har jag för mig att paprika är surt och inte ska ges i för stora mängder. Ett litet sidospår här, men vill bara förtydliga att med c-vitaminrika grönsaker behövs väldigt liten mängd för att täcka behovet och restan kan egentligen utgöras av hö. Det är ju MINST 80% hö som gäller, så ger man c-vitaminrika grönsaker kanske man skulle kunna ge 95% hö, dvs om vi nu tänker att vi räknar på vikten ;)

Annons:
Chilli10
2011-05-11, 23:13
#63

När jag hade marsvin köpte jag hö i stallet där jag red. Fint hö, ekologiskt odlat också! Marsvinen tyckte det var toppengott!

Arinah
2011-05-11, 23:25
#64

#62

Jo, 20 g paprika är mycket. Jag har faktiskt inte vägt innan, utan gett en rejäl bit. 5 g är en ganska liten bit, där ser man vad lite som egentligen behövs för att täcka dagsbehovet. Har hyfsad koll, ger inte paprika varje dag. De kan bla ge svamp i för stor mängd.

Sen var jag nog lite otydlig när jag ville förtydliga. Jag var ute efter att visa att det förmodligen är vikten det handlar om oavsett att höet är torrt och paprikan "blöt" Och jag menade på det sättet som du räknade nu.

Om man tar andra grönsaker med mindre mängd C-vitamin blir grönsaksgivan större. 80-20 tror jag är en bra fördelning, då får det plats lite kraftfoder om det behövs oxå:-)

godisgrisen
2011-05-11, 23:58
#65

Lite kul att du #45  ifrågasätter detta för det här med 80% hö är en "sanning" man (jag iallafall) svänger mig med utan att någonsin ha haft en tanke på att ifrågsätta eller mäta/väga det. För mig har det alltid fungerat som ett symboliskt uttalande för att beskriva hur viktigt hö är för marsvin jag har aldrig ens tänkt på att det skulle kunna vara mätbart.

Arinahs expriment visar dock på att det är lite mätbart och det var kul. Även Sammetskatts exempel på ät/tuggtiden känns relevant. Kanske skulle man orka klocka ett marsvins totala ätande ett dygn det skulle inte förvåna mig det minsta om de tuggar hö 80% av tiden.

Sammetskatt
2011-05-12, 09:32
#66

#64 Jag tror också att 80-20 är en helt lagom fördelning, jag menar de små älskar ju att få lite morot, pellets och kligröt ibland också ;)

#65 Ja, fast om mina inte fick pellets skulle nog ättiden av grönsaker bli Väldigt kort, det går ju så mycket fortare när man ska äta goda grönsaker än när man äter tråkigt hö ;) Men visst, det skulle vara intressant att mäta helt klart! :) Annars funkar det ju att mäta på vikten om man mäter på vad man ger och inte vad de faktiskt äter. Tror faktiskt mina bara äter ca hälften av det hö jag lägger in i buren, vilket kanske blir 40-50g/marsvin och dag och då blir det Väldigt lite grönsaker om man ska räkna på det.

Madick
2011-05-12, 16:43
#67

Jag är helt sprillans ny på marsvin, och med hästar är det väldigt noga med rätt mängd TS (torrsubstans) för att deras magar ska fungera, jag tänker mig att marsvin som inte har lika mycket att "spela med" är det ännu viktigare för.

Om vi blandar in kraftfoder så ger ju t.ex. 20g korn en rejäl dos mer energi och protein jämfört med 20g grönsaker.

För mig är det väldigt stor skillnad om jag ska dela upp fodret efter vikt på fodret eller näringsvärde och TS.

Jag inser iaf efter en vecka som marsvinsägare att jag grymt överskattat hur mycket de stoppar i sig av både hö och grönsaker Flört det är ju lite drygt att slänga en massa foder.

Sammetskatt
2011-05-12, 23:57
#68

#67 Det är i så fall inte alls lika viktigt med marsvin :) Man kan ge på ett ungefär och TS är inget man behöver räkna med. Deras magar klarar en hel del.

Madick
2011-05-13, 20:58
#69

Det låter ju bra. De får fritt med hö och lite grönsaker, skippar pellets och sånt, tror det är lätt att de blir tjocka.

Annons:
Fridaaaa
2011-05-14, 12:31
#70

#69 Ja vissa marsvin har lätt för att bli tjocka, men det är bra att ge t.ex till skinny, dräktiga honor osv, mina får pellets, och ingen är tjock:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Kamillah]
2011-07-04, 17:31
#71

Vad för hö-märke kan jag köpa på djuraffären som är bra? Har endast tillgång till att köpa det här i närheten på en djuraffär, kan inte få skjuts någn annanstans…
Gärna tips om matpellets från djuraffär, har hört att oxbow ska vara bra men verkar för dyrt.

Fridaaaa
2011-07-04, 19:15
#72

#71 Carrier går bra, finns att köpa bland annat på granngården och lantmännen. Något bra hömärke i djuraffär kan jag tyvärr inte tipsa om då mina aldrig ha fått detGlad

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Kamillah]
2011-07-04, 19:16
#73

#72 Ja det var ju synd då jag inte har tillgång till de ställena ;/

Fridaaaa
2011-07-04, 19:24
#74

#73 Kollat på foderbilen.nu? :=) Tror dem har bla carrier där, gratis hemleveransSkrattande

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Kamillah]
2011-07-04, 19:54
#75

#74 Ska kolla där! Dock behöver jag höet nu innan fredag då jag åker på semester då.

Edit: De hade inte carrier..

Fridaaaa
2011-07-04, 20:10
#76

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
[Kamillah]
2011-07-04, 20:15
#77

#76 Jag sökte på hö av någon anledning Tungan ute Tack!

Fridaaaa
2011-07-04, 20:34
#78

#77 Inga problemSkrattande

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Misarn
2014-01-01, 19:08
#79

Närvi hade Samson och Zooie köpte vi hö ifrån strutsfarmen i Borlänge och ojoj vad glada dom blev att få ordentligt hö:-) Är verkligen skillnad på hö!

KAK67
2014-01-20, 19:07
#80

Jag vill tillägga något som jag fått lära mig idag. Jag köpte förr balar från mjölkbonden och hade ofta problem av olika slag. Sedan jag bytte ut mot smådjurshö från zoobutiken har mina djur hållit sig mycket friskare. Råtter i höförrådet som sprider baciller tänkte jag men så idag berättade en hästägare för mig att just 'min' bonde gödslar sina åkrar kraftigt för att få upp proteinhalten i höet vilket ger större mjölkproduktion. Hennes hästar blir feta av detta hö och mår bättre av att äta ofta och mycket men inte så kaloririkt hö, precis som jag uppfattar att marsvinen bör göra. I lördags när jag lät en av mina grisar somna in hos veterinären berättade han om ett hö som hjälper till att sänka mängden kristaller/urinsten som mina grisar får problem med ibland (trots så gott som pellets/kraftfoderfri kost) Jag trodde att jag skulle komma ihåg vad han sa för hö men i mitt upprivna tillstånd gjorde jag inte det. Är det någon som hört något om detta? Läste om Oxbows höer men blev inte så mycket klokare mer än att de har hö med olika protein- och fiberinnehåll. Veterinären upplever jag som mycket kompetent och han säljer inte höet själv så han borde inte vara 'mutad' att tipsa om detta hö. Vore jätteintressant att höra om någon har erfarenhet av ett hö som kan minska problem med urinsten. Jag ska ringa och höra mig för vad det var för hö han syftade på men som sagt, det vore intressant att höra er åsikt om detta.

[Forest]
2014-03-05, 13:29
#81

Jag måste passa på att fråga Er om en sak :) Hur ofta ger ni era marsvin hö? 

Här får dom 3 gånger per dag och dom får ganska mycket det är alltid kvar hö som tas bort när man ger nytt. Dom är inga tjockisar men vi har inte haft dom så många dagar men vill inte mata o mata så dom blir två tjocka marsvin. 

Förutom hö får dom lite pytte lite pellets och knäckebröd, grönt varje dag av vitkål,gurka,paprika,morot,blomkål  mm sått o gott som skärs till en liten "sallad" Dom har även äpplepinnar att gnaga på för tändernas skull. 

Dom äter gärna hö och det gröna pellets äter dom inte så mycket o knäckemackan är alltid kvar lite med av.

Fridaaaa
2014-03-05, 13:58
#82

#81 De blir inte tjocka på hö 🙂 Jag fyller på när jag ser att det behövs, blir 2-4 ggr/dag beroende på hur mycket jag gav innan.
Knäckebröd är er godis, likså morot och gurka, det ger jag max 1-2 ggr/vecka. Men det andra är bra samt äppelgrenarna 👍
Vad är det för pellets?

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Forest]
2014-03-05, 20:40
#83

82 det var en pellets som det tipsades om här inne i någon tråd om foder, köpte på lantmännen (tror det heter det jag säger Odal). Bra då ska jag skippa ge morot de får visligen bara "ett morotsmynt" knäcke det kan man skippa ge som vi gör de får en halv o dela på men de verkar inte gilla det så värst mycket. 😉 Gurka det får dom dagligen då ena är lite spattig av sig att komma upp så henne ger vi när hon är i knät just för belöna lite ;) en skiva gurka är väl mest gottis som är nyttigt :) Skönt o höra att dom inte blir tjocka av hö för dom äter massor med hö. Tur att jag får bra hö till dom.

Måste fråga en sak till Frida :) Vet du hur det är att strö med torv? tänkte att man kanske skulle ha det då det dammar minimalt/inget men kanske inte är så roligt för grisarna?

Annons:
Fridaaaa
2014-03-05, 20:54
#84

#83 Ja gurka är helt klart en av de nyttigaste godisalternativen.
Aha inte större morotsbit än så, ja det är ingenting hehe 🙂
Odal har jag inte hört innan.

Ja hö är toppen att de äter mycket av 🙂
Torv har jag haft till utekaniner men inget jag rekommenderar inne. Kan lätt bli ett brunt lager damm på möbler nämligen. Mitt dammade i princip inget men syntes på det som var ljust på ytan till dem två kaninerna ändå 😛

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Forest]
2014-03-06, 09:40
#85

Tack då skippar jag torv iden :) Har annars haft det själv till dammallergisk häst o tänkte att det bör vara dammfritt :) Odal säger jag eftersom lantmännen är samma fd odal gammal som jag är så har Odal vart dit man åkte o köpte större mängd kraftfoder till hästar men även mycket annat ;)

Fridaaaa
2014-03-06, 09:41
#86

#85 Ja det dammar inte så att jag märker det, inte det jag hade, men syntes lite lätt på saker i buren 🙂 Vet med de som har till dammallergiska hästan utan problem men kasnke går bättre eftersom de har längre ner till det eller vad man ska säga?

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Eining]
2014-03-07, 09:09
#87

Köpte hö från djuraffären för ett tag sedan, eftersom det är helt fel säsong för att leta hö hos bönder (annars säger jag köp ALLTID hos bonden, du kanske betalar 10-20 kr för 10 kilo hö, som dessutom är nytaget om du köper det precis efter dom har balat det på sommaren och du alltså vet PRECIS vilket fält det kommer ifrån och hur långt det har åkt) men behövde ändå för min bal som jag tiggde till mig från stallet  börjar ta slut.

Höet jag hittade i djuraffären kom från en ekologisk gård i Klippan (bor i Landskrona, så så himla långt är det inte), och ärligt talat något av det absolut finaste jag skådat i höväg (och efter över tolv år i hästbranchen så har jag sett min beskärda del av hö). Små nätta strån, luktar som om jag precis varit ute och plockat gräs på sommaren och nästan lika grönt som det måste ha varit när det växte på fälten.

Blev dock lite förvånad när jag kom hem… Ger dem hälften av givan från balen och hälften från djuraffärs-höet och marsvinen tuggar hellre i sig höet från balen som i mitt tycke inte borde kunna ens mäta sig med vad jag nyss köpt i affären. Suck…

[Forest]
2014-03-07, 14:19
#88

87 vet du vad skillnaden är mellan ekologisk hö och vanligt hö? jag kan säga att jag har bara köpt och använt ekologisk hö i alla mina 27 år med hästar 😉 Ekologisk hö är helt enkelt ingen konstgjord gödning och har man egna djur så vill man gödsla ut djuren skit på åkrarna = ekologisk. Sen är man ansluten KRAV så är det gödsel från viss djur som krävs. Jag har tagit hem olika hö här en från äng och en mer hö men det är blandat även på den åkern så viss klöver medföljer. Jag ser att marsvinen äter hellre den mer som är hö än den som är från ängsmarken. Även jag blandar hö-sorterna :)

[Eining]
2014-03-07, 15:08
#89

#88 ja det vet jag, men även om höet är ekologiskt så betyder inte det att resten av jordbruket behöver vara det, vad jag menade var att jag fick chansen att bidra med pengar till en gård som bedriver helt ekologiskt jordbruk på alla fronter, inte bara ute i gräset. Jag skrev faktiskt "ekologisk gård", inte "ekologiskt hö". :) Inlägget är något redigerat av moderator

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-03-07, 15:15
#90

Inlägget är borttaget

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2014-03-07, 15:16
#91

Inlägget är borttaget

Giniw
2014-05-30, 12:12
#92

jag gör eget hö till mina Grisar

Tiddelum
2014-05-30, 16:01
#93

#92 Hur gör man hö? 😇 Torkar man gräs?

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-06-09, 14:54
#94

Inlägget är borttaget

Giniw
2014-06-09, 14:54
#95

#92

när man gör hö så kliperman ner gräs och läger det på ett varmt mörktställe där det inte är så fuktigt jumörkare gräset liger ju grönare blir höt och destomer näring stanarkvar men höt ska alltod liga mörkt för om det liger just så försviner all näringen och då blir grässet gult så om man ska köpa hö så ska man titta på färgen. Gräset ska vendas varje eller varanan dag beroende hur kjokt det liger desto tunare det är desto fortare torkar det.

Misarn
2014-06-12, 00:11
#96

Det är verkligen skillnad på hö och jag märker direkt på gubbarna när det är ett hö dom inte tycker om. Vi köper hö av en bonde och det är väldigt fint hö med smala grässtrån till skillnad från hö vi fått köpa av olika stall. Vi köper alltid ett par balar (så mycket som det får plats med i bilen) och sen när vi kommer hem lägger jag höet på en lastpall så det luftas underifrån, på sidorna och uppifrån. När jag väl tar in den mängd hö jag kan förvara inomhus ligger det löspackat i en tunna :-)

musse_lusse
2017-01-15, 14:02
#97

Superbra läsning :)))

/// Musse_lusse 

Instagram: MusseAndLusse

Annons:
Erratic_Eagle
2017-01-16, 19:15
#98

när jag blir stor och flyttar tänker jag skaffa marsvin.är 12 nu och vi kan ej ha det för att pappa är allergisk och för att vi har en katt.😎

QueenDot
2018-01-01, 15:25
#99

Bästa jag läst på väldigt länge!

Upp till toppen
Annons: