Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 62 ggr
Ljungåsen
2022-07-08, 09:57

Borrelia

Borrelia sprids genom fästingar. Den som har fått en fästing någon gång vet att det tar ett tag från det att fästingen satt sig tills dess att det börjar klia och man upptäcker den. Det beror på att fästingen har proteiner i sin saliv vars syfte är att undertrycka värdens immunförsvar, och försena upptäckt. För att fästingen ska kunna smitta, så krävs det att den får sitta kvar ett tag. Runt ett dygn brukar man säga.

Nu har amerikanska forskare utvecklat ett vaccin baserat på dessa salivproteiner. Tanken är att efterlikna de resultat man får vid naturlig immunitet, där kroppen reagerar omedelbart på fästingen så att den upptäcks och kan plockas bort innan den spridit smitta. Dessutom så påverkar vaccinet fästingarna så att de inte kan suga blod lika bra. Vaccinet har visat sig fungera alldeles utmärkt på marsvin.

Detta kan i och för sig bero på att marsvin relativt lätt får naturlig immunitet, där fästingarna inte trivs, skrumpnar ihop och dör av sig själva. Dock ska man naturligtvis ändå plocka bort synliga fästingar från marsvinen efter Utevistelse för att ytterligare minska risken för smitta.

Källor:
https://fof.se/artikel/2022/1/nytt-vaccin-skyddade-mot-borrelia-fran-fastingar/
https://www.researchgate.net/publication/235620820_Vaccination_against_Lyme_disease_past_present_and_future
https://www.eragons.se/blogg/fastingar-och-borrelia/

Annons:
Upp till toppen
Annons: