Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 41 ggr
Ljungåsen
2023-03-02, 16:27

Artros

Artros är en vanlig ledsjukdom hos människor, och så även hos marsvin. Den beror på att brosket i lederna bryts ner fortare än det kan skapas nytt, och det i sin tur leder till stelhet och smärta. Hos många andra djurslag utvecklas artros efter någon typ av skada, men hos marsvin (och människor) utvecklas den även med stigande ålder. Man vet att motion är bra, då starkare muskler hjälper till att avlasta de ömmande lederna.

De flesta marsvin med artros blir bättre av en ökad mängd C-vitamin, vilket ju indikerar att C-vitaminbrist är en bidragande orsak till utveckling av artros. Det är därför det är så oerhört viktigt att man som marsvinsägare verkligen ser till att marsvinen får det C-vitamin de behöver, varenda dag, utan undantag. Även en mindre brist, som inte utvecklas till skörbjugg och kanske inte märks på marsvinen, ökar risken för artros.

Smärtstillande i form av Metacam är till god nytta när artrosen väl har utvecklats. Det gör att marsvinen får mindre ont, och rör sig mer. Även Glukosamin och Cosequin kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.

En ny studie har också visat att intravenösa injektioner med mesenkymala stamceller lindrar besvären vid artros hos marsvin.

Jag tar emot omplaceringsmarsvin, och väldigt många av dem har utvecklat artros, oftast omkring fyraårsåldern. Jag tycker mig ha sett ett samband mellan hur vanskötta de varit, och hur stora problem de senare fått. Ju bättre skött, desto mindre risk för grav artros och vice versa. Folk som inte är måna om att ta hand om sina marsvin ordentligt är mer benägna att slarva med den så viktiga C-vitaminen.

Artros kan uppstå i alla leder, men höftleder, knäleder, käkleder och fotleder verkar vara vanligast. Av de så ställer käklederna till med mest problem. Ett marsvin som har ont när det tuggar börjar lätt slarva med maten. Då är ordentlig smärtlindring oerhört viktig, så att marsvinet kan äta ordentligt.

Källor:
https://guineapigsaustralia.com.au/pages/caring-for-older-pets
https://www.kry.se/fakta/leder-muskler-och-skelett/artros/
https://www.lifespan.io/news/intravenous-stem-cells-alleviate-guinea-pig-osteoarthritis/
Egna erfarenheter av alldeles för många marsvin med artros

Killarna på bilden blev båda diagnostiserade med artros.

Senior Guinea Pig CareGuinea pigs can suffer from conditions such as arthritis, eye sight issues and can lose muscle and body mass as they progress in age. It is important to always ensure that older guinea pigs are getting enough nutrition and are weighed weekly if not daily, older rabbits also need assistance
  • Redigerat 2023-05-14, 08:05 av Ljungåsen
Annons:
Upp till toppen
Annons: