Boende & inredning

Marsvin utomhus

2009-02-15 14:52 #0 av: Abico

Det finns få saker som kan göra ett marsvin så lyckligt som när det får komma ut i trädgården på sommaren och busa i gräset. Men hur ska man göra när man tar ut marsvinen och vad ska man tänka på?

När kan man ta ut marsvinen?
Eftersom marsvin kommer från Sydamerika där klimatet är varmt och ganska milt klarar dom inte av att bo ute året runt i Sverige. Marsvin kan inte som till exempel kaniner skaffa vinterpäls, så det spelar ingen roll om man låter dom vänjas in under hösten - marsvin ska inte bo ute under vinterhalvåret!

Beroende på var i Sverige du bor kan marsvinen tas ut olika tidigt. Ett bra mått brukar vara att när du kan gå ut i t-shirt och kortbyxor utan att frysa är det ungefär lagom "marsvinstemperatur". 10-15 grader Celsius som minst. Undvik att ha ute marsvinen om det blåser mycket, om det regnar eller om det är för varmt.

Tänk på att känna på marken också, även om det är varmt i luften kan det vara kallt och fuktigt på marken. Vänta då ett tag till eller se efter igen senare fram på dagen om solen har tinat och torkat upp marken.

Det är viktigt att vänja marsvinen långsamt vid gräset innan du tar ut dom.

Förberedelser
Innan du tar ut marsvinen är det viktigt att vänja dom vid gräs. Marsvinsmagar är känsliga och en för snabb introduktion kan leda till diarré och döden. Ge dom små mängder gräs dagligen och öka långsamt mängden i ungefär två till tre veckor.

Allt gräs du ger och sedan har buren i ska vara oförorenat. Det vill säga att nyklippt gräsmatta inte är den bästa platsen eftersom det säkert finns spår av olja och liknande där. En gräsmatta precis invid en väg där bilar kör eller hundar rastas är heller inte bra.

Under tiden som du vänjer marsvinen vid gräset är det en bra idé att se över uteburen som dom ska gå i. Kanske behöver förra årets bur lagas eller så är det dags att köpa eller bygga en ny.

Vilken sorts bur?Kompostgallerburar är den klart enklaste modell av utebur. Genom att klä nederdelen av den hålls även de mindre och flytbenägna på rätt sida galler. En bur utan tak behöver dock ständig passning, rovdjur tar sig lätt in i buren.
Ett enkelt alternativ om man inte vill lägga ut jättemycket pengar på uteburen och inte vill bygga själv är att köpa kompostgaller. Kompostgaller finns att köpa på de flesta byggvaruhus och liknande för runt 100 kronor. Enkelt att sätta ihop, fälla ihop och flytta runt - tar nästan ingen plats alls hopfälld. Om du har små marsvin eller duktiga smitare är det ett bra tips att klä nedre delen av kompostgallret med småmaskigt höns/ kycklingnät.

Tänk dock på att en utebur utan tak kräver att du passar marsvinen hela tiden när dom är ute.

Om du vill bygga en egen bur så är det bara fantasin som sätter gränserna. Se till att nätet är så pass finmaskigt att det inte går att smita in eller ur buren. Samt att buren är stadig.

Viktigt när det gäller alla uteburar för marsvin är att det inte får ligga nät över marken. Marsvinen gräver sig inte ut även om dom går direkt på marken. Nätet kommer enbart att orsaka obehag eftersom marsvin har bara tassar (jämför det med att du själv går runt barfota på hönsnät en hel dag). Risken finns även att marsvinen fastnar i nätet med tassarna och då kan dom skada sig illa.

Ute i buren bör det finnas gömställen och eventuellt vattenflaska om dom är ute längre stunder och det är varmt ute.

Att ha marsvin i seleEn bra idé om man ska börja bygga egen utebur är att se efter vad som finns hemma. Här har en barnpool där man klippt ur bottnen förvandlats till en utebur på ett kick.
I djuraffärer säljs ofta så kallade marsvinsselar i olika modeller. Det kan tyckas smidigt att använda selar när man ska ha ute marsvinen men selar är ingenting för marsvin. För det första är väldigt många selar av dåliga modeller och att smita ur dom är ingen konst. Sedan är marsvin flyktdjur, en kråka som kraxar eller en bil som startar ute på parkeringen kan orsaka en panikflykt och då har du ingen som helst chans att hänga med. Detta kan sluta i att marsvinet antingen tar sig ur selen och störtar rakt in i grannens trädgård där grannens hund snabbt upptäcker den nya leksaken eller att det blir ett rejält ryck i kopplet och att marsvinets rygg skadas allvarligt.

Hur som helst finns det inget positivt med marsvinsselar, det är återigen bara ett sätt att tjäna pengar utan att riktigt se till djurens säkerhet.

Solen dödar!
Marsvinen måste alltid ha skugga att tillgå när dom är ute i gräset, en bur i direkt sol kan döda marsvinen på mindre än en timma! Detta då dom drabbas väldigt lätt av värmeslag.

Ett marsvin som fått värmeslag hyperventilerar, med öppen mun, och är helt apatiskt. Skulle ditt marsvin drabbas av värmeslag är det nerkylning som gäller så fort som möjligt, ett kallt (inte iskallt) bad till exempel eller invirning i en kall, fuktig handduk.

Bo ute dygnet runtPå bilden ses bara en tredjedel av hela buren. Under spånet, höet och gräset ligger plattor och hela buren är klädd i finmaskigt nät. Buren är förutom i ena hörnet också täckt av plåttak. I huset får dom fullständigt vindskydd.
Om man har en säker bur kan marsvinen absolut bo ute dygnet runt under de varmare månaderna. Se till att dom har ett par hus (beroende på antal marsvin), i vilka dom kan komma upp lite från marken, med mycket hö i. Även om marsvinen äter gräs behöver dom hö också. Sedan ska det självklart finnas vattenflaskor och som tidigare nämnts skugga i buren.

Regniga dagar är det bra att täcka över buren så att det inte regnar in. Om det ösregnar bör man överväga att ta in marsvinen så att dom slipper ifrån det, blöta marsvin är sällan glada marsvin.

Om marsvinen går ute är det ännu viktigare att ha en in- och utbrottssäker bur. Att gräva ner nät eller brädor runt buren kan vara ett bra sätt att hålla rovdjur ute. Hasp eller rentav lås på locket/ dörren är också väldigt bra.

En annan variant är att koppla ihop uteburen med till exempel en lekstuga i vilken man kan stänga in marsvinen om nätterna och släppa ut dom på dagarna.

När marsvinen bor ute dygnet runt, se då till att värmen aldrig sjunker under 10 plus grader. Nätterna kan vara kalla även en bra bit in i sommaren.

Ett tips för att undvika drag längsmed marken i uteburen är att sätta upp brädor runt om kanterna på utsidan av buren.

Även om marsvinen bor ute så är det viktigt, om inte viktigare än vanligt, att dagligen se över dom. Marsvin som fått små sår, ser hängiga ut eller tycks ha gått ner i vikt bör tas in tills dom ser bättre ut igen.

Så nu vet du precis hur du ska tillbringa Sommar Sverige: i trädgården, med marsvinen omkring dig, en härlig bok i handen (eller varför inte bara sitta och studera marsvinens lycka över allt gräs?) och en kaka i munnen - för på sommaren ska man ha kaka.

Bilder: Bild 1,2 & 5 av mig
Bild 3 från starlights
Bild 4 från Hayah
Tack för lånet av bilder!

*mouse-over på alla bilder*

Hanna 

Anmäl
2009-02-15 16:27 #1 av: Sandra-B

Bra initiativ Hanna!

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2009-02-15 17:40 #2 av: FeliciaS

Åh, jättebra!

Anmäl
2009-02-17 21:13 #4 av: Abico

Nu har ni en ny artikel att läsa igenom :) Hoppas att den kommer till nytta och at ni börjar skissa på sommarburar redan nu, det har jag gjort ^^

Hanna 

Anmäl
2009-02-17 21:20 #5 av: [jejjas]

kanon bra artikel Skrattande (tumme upp för Hanna)

SMF 456 Chocopop´s

Visa andra den respekt du själv vill ha.

Respektera andra så blir du själv respekterad.

Anmäl
2009-02-17 21:24 #6 av: Abico

#5 - Jag måste ju ha något att varva min biologiuppsats om Arv och Genetik med ^^ Kromosomer är kul i cirka tio minuter och sedan lessnar man och tar en paus för att skriva om marsvin ;)

Hanna 

Anmäl
2009-02-17 21:51 #7 av: TRASAN

jag tycker den var perfekt jag tycker några SKA läsa den jättebra text om utom o innehus, :) man ska tänka på sina djur i första hand. :)Skrattande

Anmäl
2009-02-17 21:58 #8 av: Fiona

Toppen bra artikel! Tänkte bara påpeka att fullvuxna marsvin lätt klämmer sig igenom kompostgallret så jag skulle ha nät den understa delen även om jag hade vuxna ej rymmningsbenägna marsvin i.

Jag ska göra en betesbur & en bur på ben till dom då dom ska bo ute dygnet runt när vädret tillåter det i sommar. Betesburen hade jag tänkt att sätta fast i marken med några slags tältpinnar eller likande så att inte något rovdjur kan välta buren. Och endast ha dom i betesburen när någon är hemma så att man hinner upptäcka om någon liten fuling försöker gräva sig in :P Så ska dom få sitta i en upphöjd bur på nätterna & dom dagar som ingen är hemma. Men funderar på vad jag ska ha för underlag i den upphöjda buren? Nät är ju såklart uteslutet men om man har trä känns det som att det kommer ruttna efter ett tag, eller?

Sen det där med skugga, räcker det att lägga en filt över burren så att det blir skugga i buren eller bör man ha buren stående på ett skuggit & alltid svalt ställe? ^^

Ojdå vad långt det blev Skäms

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-17 22:10 #9 av: FeliciaS

Jättebra ;)
Värt att nämna kan ju vara att fint sommarregn är väldigt nyttigt för friska marsvin, och gör att de håller sig friska och mår bra. Också att gömställen är ett måste om marsvinen är utomhus i längre perioder i inhägnader.

#8 Du kan lägga plastmatta ovanpå träet. Städar man regelbundet och håller buren torr (viktigt speciellt när de går utomhus) ruttnar det inte heller. Jag vet många kaninägare som endast har spån på träbotten, och deras burar har inte ruttnat ^^

Det räcker ofta med att lägga en ex. en filt över buren så det blir skugga. Ligger däremot solen på buren blir det väldigt varmt (det kan bli gått och väl uppåt 30 grader när solen ständigt ligger på och värmer) måste buren stå i skugga.

Anmäl
2009-02-17 22:20 #10 av: [starlights]

#9 "Värt att nämna kan ju vara att fint sommarregn är väldigt nyttigt för friska marsvin, och gör att de håller sig friska och mår bra"

På vilket sätt skulle regn kunna påverka ett marsvin så att det håller sig friskt/friskare och mår bra/bättre?
Berätta gärna var du fått reda på detta!

Anmäl
2009-02-17 22:36 #11 av: emelie92

Jag har alltid undrat över en sak

varför ska marsvin inte äta blött gräs?

Anmäl
2009-02-17 23:01 #12 av: Fiona

#11 Det gör dom väl om dom går ute och det har regnat ? Mina har aldrig mått dåligt av att äta blött gräs, däremot antar jag att det inte är bra om dom äter frostigt gräs eller? :P

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-17 23:05 #13 av: Abico

#11 - Det är ingen fara för marsvin att äta blött gräs. Kaniner är väl dom som inte får äta blöt mat eller något?
Däremot vill jag inte sätta ut mina marsvin i blött gräs eftersom dom då blir blöta om tassar och magar och kan då bli kalla.

Hanna 

Anmäl
2009-02-17 23:13 #14 av: Arcticas

He, he. Tittade nyss på temometern och den visade -27 grader så sommaren känns ganska avslägsen. Jag har planer på att göra en utebur där de kan vara ute dygnet runt, under sommaren alltså.
Är det någon som har en bra ide' på hus som står en bit ovanför marken?
Känner jag mig själv rätt så bör jag nog börja skissa på det här redan nu..

Anmäl
2009-02-17 23:16 #15 av: Abico

#14 - En liten sockel nertill borde väl fungera bra?

Hanna 

Anmäl
2009-02-17 23:33 #16 av: Arcticas

Om man sätter det på pålar så får man ju samtidigt ett tak. Det går inte att flytta på det men å andra sidan bör det stå ganska stadigt då.

Få se hur långt jag kommer i mina planer. Hips vips så är sommaren slut.

Anmäl
2009-02-18 01:50 #17 av: Creation

Bravo, Hanna! :) En jättebra artikel.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-02-18 01:55 #18 av: [Niike]

Jättebra artikel! *tummen upp*

Anmäl
2009-02-18 08:40 #19 av: Berlau

Bra artikel! :) (y)

Anmäl
2009-02-18 11:46 #20 av: Ziggi

Toppen bra artikel!:)

#10 jag har också hört om det. jag läste det i en marsvins bok om att skaffa marsvin. där står det att lätt sommar regn är helt ok för marsvin då det får ut dammet ur pälsen och sätter i gång blodcirkulationen. men då stod det att marsvinen skulle ha rätt till att söka skydd för det pytte lilla regnet. så dem kunde vara i regnet så länge dem ville. dock har jag inte en susning om det här stämmer^^'

Anmäl
2009-02-18 11:57 #21 av: Jappeloup

Jättebra artikel! :D

Anmäl
2009-02-18 16:27 #22 av: Thea-Cazzy

Jättebra! mina små grisar längtar nog efter lite gott gräs och att få vara ute Glad

Anmäl
2009-02-18 17:05 #23 av: MikaTela

Bra artikel MEN tänk på att blåst och drag är inte samma sak! Drag är skadligt för dom flesta djur och människor medans blåst bara obehaligt. Hur eller hur är det viktigt att iaf erbjuda lä åt alla håll för marsvinen så dom inte måste stå mitt i en vindby.

 

Jag brukade lägga ut fuktiga handdukar jag haft i frysen dom dagar då det var som varmast. :)

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2009-02-18 18:13 #24 av: Abico

#23 - Fast blåst kan ju vara skadligt också, det kyler ju ner.

Hanna 

Anmäl
2009-02-19 15:44 #25 av: Gnagge

jätte bra

Anmäl
2009-02-19 17:41 #26 av: FeliciaS

#23 Det måste ju ha blivit som isklumpar - om de var fuktiga när du frös dem?

Anmäl
2009-02-20 19:33 #27 av: Adina

Väldigt bra artikel :D

Anmäl
2009-02-20 21:55 #28 av: Berlau

Var är röret på bild fem köpt? :)

Anmäl
2009-02-20 22:28 #29 av: Abico

#28 - Det är köpt på Bauhaus, ett avloppsrör på ca. 1 meter för en bra bit under hundra kronor. Jag sågade ner det i småbitar och fick då 4-5 stycken smårör :)

Hanna 

Anmäl
2009-02-20 22:35 #30 av: FeliciaS

#29 Oj! Det var bra pris! ;) Fast iofs betalade jag inte nått alls för mitt - hittade det i farfars garage *s*

Anmäl
2009-02-20 22:42 #31 av: Abico

#30 - Haha ^^ Jo, med tanke på att man får ett rör i samma storlek i djuraffären för en bra bit över hundra kronor och då inte alls i lika hållbar plast så är det väldigt smidigt :P

Hanna 

Anmäl
2009-02-20 23:34 #32 av: FeliciaS

#31 Ja! Verkligen :) Bauhaus sa du... det ska jag skriva upp ^^

Anmäl
2009-03-16 13:49 #33 av: Ruffsen

Jättebra artikel!!!!!!!

Anmäl
2009-03-18 16:56 #34 av: queenlinnea

perfekt! tack :D

Anmäl
2009-04-04 13:52 #35 av: zuperzita

Bra artikel, Alltså jag har funderat på att ta ut mina marsvin idag och det är 21 plus i solen och jag hade bara tänkt att dom skulle få sitta i knä.. Är det en smart idé eller ska jag vänta ett par veckor/månader innan dom får gå ut?

Anmäl
2009-04-04 14:33 #36 av: Creation

#35 Känner du själv att du kan gå ut utan att frysa det minsta, kan du väl ta ut dem för att ha i knät. :) 
Jag har själv funderat i samma banor faktiskt, att ta ut marsvinen, fast då på gräsmattan en stund. Det är ju en så himla fin och solig vår här nu(äntligen har den kommit)! Men det är förmodligen jag som är för optimistisk för våra 10-15 grader här ;) Jag väntar nog tills att temperaturen går uppåt 20 grader och gräset blivit lite grönare.

21+! Åh, så härligt det måste vara. Vart bor du någonstans egentligen, som har sådan paradisvärme? =)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-04-04 16:38 #37 av: zuperzita

#36 - det var jätte varmt på våran baksida. Så såklart fick dom vara ute det kan väl ha varit upp mot 20-25 + Jätte härligt :)Jag bor i den kända staden köping.. :)

 

En bild kan vi gott bjuda på eller hur? :D

Anmäl
2009-04-04 20:10 #38 av: KAK67

Glöm inte att marktemperaturen och den i luften inte är samma sak så här på våren. Fukt och kyla dröjer sig kvar ganska länge i marken. Känn efter med handen och känns på tassarna när de varit på marken en stund.

Anmäl
2009-04-05 00:44 #39 av: FeliciaS

#38 Precis, det ska inte vara fuktigt på marken när marsvinen får komma ut. Som till exempel idag, +18 grader i skuggan här men rätt fuktigt på marken (gräset).

Anmäl
2009-04-05 18:05 #40 av: zuperzita

Det var jätte varmt på gräset.. Men solen hade legat på länge också.. Det var som en bastu. :)

Anmäl
2009-07-28 15:59 #41 av: fiffiluren

Min pappa har fixat en utehage åt mina pojkar, det var främst för att det var väldigt irriterande att behöva bära deras burgaller in och ut, men också för att vi har en del hundar, katter och rävar här där vi bor. Så det blev så här

inte så vacker kanske, men stadig och stor. Det är regnskyddat och vindtätt. Har börjat måla den men färgen tog slut så jag får fortsätta senare.

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-07-28 16:01 #42 av: fiffiluren

en bild till på den lilla delen, bamboo funkar lite som storleksjämnförelse

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-07-28 16:01 #43 av: fiffiluren

glömde säja att det brukar vara ett lock på den delen också men här har jag tagit av det så jag kunde fota grisarna i lådan

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-09-17 00:34 #44 av: Araminta

Äntligen är den klar!!!

Jag har ett marsvin som jag skaffade nu i somras. Och tyvärr så är min sambo allergisk! ='( Med tåren i ögat trodde jag ett tag att jag skulle vara tvungen att sälja iväg min älskade lilla Sudden, så fort de började bli kallt ute...

Men min sambo kom på en smart idé som vi jobbat på i ca: 2 månader.

Vi har byggt en tempurerad utomhusbur!!!!!

Överedelen är tempurerad och ligger ständigt mellan 20-25 grader. Du kan självklart ställa ner eller upp graderna om de behövs. så väggar och golv är det värme i. ;)

Nederdelen är den kalla lilla delen. så han kan själv bestämma om han vill ha de kallt eller varmt. :)

Helt underbar bur! Och Sudden älskar den redan nu!

 

Själva burbyggandet har kostat oss ungefär 4000-5000 kr.

varar värmen vi köpt är en inomhus värme matta som kostade ungefär 1800 kr.

lägger ut bilder imorgon när de blivit ljust ute. =)

Anmäl
2009-09-17 00:37 #45 av: FeliciaS

#44 Om ni öppnar buren, drar det inte kalluft på honom då? Marsvin är ju väldigt känsliga för drag.

För övrigt ska marsvin inte hållas ensamma, det är lag på att de ska bo med en annan artfrände då de är flockdjur och inte trivs ensamma.

Anmäl
2009-09-17 00:38 #46 av: fiffiluren

#44 sudden är väl inte ett ensammarsvin? Och om han är det, varför?

Shithäftigt med en tempererad utebur föresten, håll ett öga på den bara så att den inte går sönder eller nåt :)

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-09-17 00:58 #47 av: IAmPolly

Tack för en bra artikel :)

Anmäl
2009-09-20 21:28 #48 av: Araminta

Så här är det, Jag var till djurmagazinet och skulle kolla lite på marsvin. Då dom kom och frågade mig om jag var intresserad av ett äldre marsvin eftersom han var för gammal för att säljas, då en barnfamilj kommit på att deras 4årige son inte kunde ta hand om ett djur.

Så jag tyckte synd om honom eftersom han satt ensam i en bur, så tog självklart hem honom. Men imorgon ska jag och sambon dit igen för att hämta en burkompis till honom. Så jag har umgåts med honom i flera timmar dagligen just för att han inte ska känna sig ensam. =)

Så de var endast tillfälligt. självklart vet jag att dem är flockdjur och jag vet om den lagen. Man får ju inte vara efter ju. ;)

Vi ville bara få klart buren så att vi kunde skaffa fler.

Nej, :) drag blir inga problem. sen så temperatur mätaren visar om något skulle vara fel. Så vi har tänkt igenom allt, just eftersom att marsvin är väldigt känsliga djur som lätt blir sjuka om dom hamar i drag.

Jag har nästan målat klart buren nu. små detaljer som ska göras. men den blev riktigt fin. :P

Anmäl
2009-09-20 22:07 #49 av: fiffiluren

#48 ok, då är jag med. Va bra då :) Fin bur ni har gjort :)

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-09-21 00:50 #50 av: Araminta

man tackar. :)

Anmäl
2010-05-16 00:14 #51 av: J-M-M

FlörtJätte bra artikel,

Och fin bur #48!

Anmäl
2010-05-20 11:14 #52 av: smurfe-lina-89

Hur vart får de som max va ute då. vi har mellan 20 och 35grader beroende på vilken tid på dagen de är.

Anmäl
2010-05-20 16:41 #53 av: Creation

#52 Så länge marsvinen får beta i skuggan och har tillgång till vatten borde väl max 35 grader vara okej. Själv har jag bara erfarenhet av att ha marsvin ute i 32 grader som högst och det var inga problem. Hela buren var i skuggan då.

Men man får väl för säkerhets skull hålla koll och känna på marsvinen regelbundet så att de inte blir för varma. Sen kan man väl också erbjuda marsvinen detta, för att ytterligare minska risken för överhettning under heta dagar.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2010-05-20 16:52 #54 av: freddiie

Mitt hus ligger precis brevid stora vägen typ, men jag tänker placera uteburen så långt bort ifrån vägen som möjligt. Men jag kan tänka mig att gräset blir lite förorenat där också, är det okej? Hur påverkar det marsvinen?

Denna platsen ligger direkt i solen, är det okej om man lägger en presenning över där? :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.