Skötsel

Tassar och klor

2008-03-26 15:11 #0 av: Abico

Här är tips och råd om hur du ska göra för att hålla tassar och klor fina på dina marsvin.

För att marsvinen ska kunna springa runt, busa och skutta så måste dom har välskötta tassar och klor. I den här artikeln hoppas jag kunna ge lite tips på hur du ska sköta om dina marsvins tassar.

tassar.jpg

Klorna
Det är viktigt att klippa marsvinens klor, både för marsvinets och för din skull, klor.jpgregelbundet. I det vilda så sliter marsvinen själva ner sina klor - tammarsvin har sällan samma möjlighet till detta då dom går på mjuka underlag och därför måste vi hjälpa till.

Klipp hellre lite och ofta än mycket och sällan, själv föredrar jag att klippa mina marsvins klor varannan vecka - men det är en smaksak. Låt det inte gå mer än en månad mellan klippningarna, klipper man för sällan så växer inte bara klon utan också pulpan (se nedan). Växer sig klorna långa börjar de skruva sig (se till höger) och det blir en plåga för marsvinet att röra på sig. Är man ovan vid att klippa klorna så är det lättast om man är två. En som håller marsvinet och en som klipper. Men med lite erfarenhet går det precis lika bra att göra det ensam.

Inuti varje klo finns en Marsvinets tassar ska vara mjuka och smidiga utan förhårdnader och    torra områden.blodpulpa, tillskillnad från i resten av klon så har marsvinet känsel i denna. Då man klipper så ska man klippa ett par millimeter ifrån pulpan - aldrig i den. Om man skulle råka klippa i pulpan så börjar det blöda och marsvinet kanske piper till - men det ser långt mycket värre ut än vad det är, pressa en papperstuss mot det en stund så slutar det blöda.

När du klipper klorna på dina marsvin så ska du alltid använda en klosax för smådjur/ katt. Dessa finns att köpa i de flesta djuraffärer och har lite olika utseende och pris. Det är viktigt att du håller stadigt i marsvinet och framförallt i tassen, så att marsvinet inte rycker undan denna eller något sådant när du ska klippa.

Tassarna
Tassarna ska alltid vara mjuka och hela. Egentligen är det inga större problem att hålla dom så heller, det handlar om att hålla efter dom bara så att det aldrig blir för mycket förhårdnader eller för torra trampdynor.
En tass med en förhårdnad.
Det är inte alls ovanligt att marsvin får hudförhårdnader på tassarna, snarare
tvärtom - de flesta marsvin över året har
mer eller mindre förhårdnader.
Det är viktigt att aldrig låta förhårdnaderna växa sig stora för då finns risken att marsvinet råkar slita av sig dom självt och det gör ont.
Ta och klipp ner förhårdnaden med en vanlig nagelklippare och fila sedan den sista biten in till tassen med en vanlig nagelfil.

Torra tassar smörjes in med något mjukgörande såsom försvarets hudsalva, helosan eller vanlig matolja.

Om marsvinet går på smutsigt underlag och är överviktigt så kan trampdynorna bli röda och irriterade. Om tassen dessutom svullnar upp och marsvinet börjar halta och har svårt att stödja på tassen så kan det ha drabbats av klumpfot. Klumpfot är en infektion i tassen som får den att svullna upp och bli öm. Överviktiga, stillasittande marsvin i en skitig bur drar lätt på sig sådana här infektioner. För att bli av med det så måste buren städas mycket noga och ofta. Tassen måste behandlas med bakteriedödande och marsvinet kan till och med behöva antibiotika (veterinär måste skriva ut det åt marsvinet).

klumpfot.jpg
Klumpfot

Polydaktyl
Ett marsvin ska ha fyra tår på de båda framtassarna och tre på de båda baktassarna, sammanlagt 14 stycken tår. Det finns dock undantag.
Polydaktyl är när marsvinet har fler tår än vanligt på tassarna. Främst är det cuy marsvin som har dessa polydaktyla tassar, hos cuyar är det inte alls ovanligt med detta. Vanliga marsvin kan också få någon extra tå men det är betydligt mer sällsynt.
Oftast orsakar de extra tårna inte marsvinet obehag och då växer dom bara där intill de andra och ger marsvinet lite större tassar än normalt. Men polydaktyl är trots allt en missbildning och inget som ett marsvin ska ha. Sålänge tårna är placerade jämt och fint så känner marsvinet inte av det men dåligt placerade tår kan orsaka problem. På grund av det så ska man aldrig para två polydaktyla djur med varandra och ett marsvin med dåliga fötter ska inte användas i avel.

En polydaktyl tass har fler tår än en vanlig tass. För det mesta så störs marsvinet inte alls av de extra tårna.
Polydaktyl

Foto:
1,3,4 - Hanna Johansson (Abico)
2 - Elsa (Chayar)
5,6 - Jessica Berg (jejjas)
7 - Therese Larsson

Hanna 

Anmäl
2008-10-10 23:04 #5 av: Abico

Sådär, då har ni något att fördriva tiden med en fredagkväll som denna ^^

Hanna 

Anmäl
2008-10-10 23:09 #6 av: marsvin2008

Oh tack

Glad

Anmäl
2008-10-10 23:10 #7 av: Stormviskaren

Nemen mycket trevligt :D

Anmäl
2008-10-11 01:39 #8 av: Cuyi

Bra artikel ;) Ser det ut som. Har inte läst igenom, ska göra det!

Anmäl
2008-10-11 01:55 #9 av: tantnett

Det är inte lätt alla gånger att ensam både hålla marsvinet och samtidigt få grepp om dom små framtassarna.Rynkar på näsan Tur att man har tålmodiga vänner som ställer upp som marsvinshållare.

Bak klorna brukar gå lätt att ta själv. Passar på då dom är lagomt dåsiga efter en kväll i sofffan. Fast har dom tur så har jag själv somnat först.

 

 

Anmäl
2008-10-11 12:10 #10 av: trocadero

Jag tycker att det skulle vara bra om du lägger till att polydaktyl ändå är en missbildning och inget marsvin ska ha. Alla marsvin lider ju inte av det men i många fall har dom även för många ben i benen och det har dom även oftast ont av.

Anmäl
2008-10-11 12:33 #11 av: Abico

#9 - Prova att linda in marsvinet stadigt i en handduk, så att huvudet och framtassarna sticker fram i ena änden och baktassarna + rumpa är inne i handduken. Jag tycker själv att det blir mycket enklare att hålla i en sprattlig gris på det sättet.

#10 - Det ska jag lägga till, tack. Jag har funderat på om någon mer kunnig på området skulle kunna skriva en helt egen artikel om polydaktyl, det förekommer ju en hel del idag och jag tror att det skulle vara mycket intressant att få läsa mer om det.

Hanna 

Anmäl
2008-10-11 12:44 #12 av: tantnett

#11 Skall testa med "Marsvinsrulle" Tack.  Skrattande

Anmäl
2008-10-11 12:56 #13 av: Angelica-Russin

Jättebra artikel ;D

Har du något tips för kloklippning på marsvin med svarta klor? Det är väldigt svårt att veta ungefär hur långt man kan klippa innan pulpan.

Anmäl
2008-10-11 13:19 #14 av: Abico

#12 - Gör det :)

#13 - Jag har själv ett gäng svarta klor här hemma och mitt enda tips är att klippa lite och ofta. Jag har hört att det kan hjälpa att hålla klon under en lampa men för mig funkar det inte alls ^^ Det kan fungera att ta tag runt klon en bit in och klämma försiktigt, rycker dom undan klon så är det troligen för att pulpan är nära. Problemet som jag märkt med detta är att vissa marsvin skriker och rycker undan tassen så fort dom känner att något håller tag i den och då funkar det ju inte i vilket fall som helst :P Jag klipper "mina" svarta klor en gång i veckan, väldigt lite, eftersom jag själv är osäker på hur mycket som skall tas annars.

Hanna 

Anmäl
2008-10-11 13:28 #15 av: Arcticas

Fin artikel, Abico .

Anmäl
2008-10-11 13:33 #16 av: Abico

#15 - Kul att du tycker det :)

Hanna 

Anmäl
2008-10-11 19:33 #17 av: Creation

#14 Haha, känner igen Dianthus beteende när du säger att vissa marsvin alltid rycker undan klon vad som än händer ;P Min lilla gubbe är ganska känslig och rädd av sig. :/ Idag visade han sig dock ha rätt i att dra undan tassen med en klo. Jobbigt att han beter sig likadant med alla sina klor, vare sig jag håller på att klippa i pulpan eller ej(han har ju svarta klor, du vet) -.-' Så nu har han officiellt upplevt hur det är att bli klippt i pulpan. Dock pep han inte ens hälften så högt som en gång när jag bara skulle klippa udden av en klo - falskt alarm alltså. Han verkar tycka att det är roligt att lura mig. *s*

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-10-11 20:13 #18 av: Caspia

# 17. Känner igen det där. Min hona med svarta klor är den riktig drama-queen.

Anmäl
2008-10-12 14:10 #19 av: marsv1n

#14 Min Tyra rycker undan klorna och tassarna så fort hon ser att klosaxen närmar sig klorna D: Och hon har svarta och bruna klor så det är en utmaning att klippa henne ;P

Anmäl
2008-10-12 14:27 #20 av: Abico

Jag säger bara en sak till alla som har problem med fjantiga marsvin vid kloklippning - gurka räddar dagen ;P

Hanna 

Anmäl
2008-10-12 14:33 #21 av: paronskrutten

Haha, är det bara mina marsvin som inte favoriserar gurka? :P

Anmäl
2008-10-12 16:09 #22 av: tantnett

#20 påminner mig om ett tillfälle då jag skulle bjuda vänner på middag. Allt var förberett gurkan var skivad  m.m och gästerna kom.

Jag satte fram allt på bordet och tar till sist fatet med GURKAN!! Då kastar sig 6 st marsvin skrikandes fram på burgallren. Ha Ha.

Det blev att skära upp mera gurka innan vi kunde få lite matro.

 

Anmäl
2008-10-12 18:43 #23 av: FeliciaS

#21 Nejdå, absolut inte. Jag har ett konstigt marsvin som inte ens gillar gurka ;P

Anmäl
2008-10-31 01:39 #24 av: stjernfall

Bra artikel Glad Jag ska klippa klorna på mina imorgon faktiskt.

Anmäl
2008-12-21 12:09 #25 av: frido

Super ska använda tipsen då jag får mina marsvin.Skrattande 

Anmäl
2009-01-04 14:58 #26 av: [Tootikki]

Jag har läst på andra hemsidor att det går bra att klippa klorna med en vanlig nagelknipsare. Men andra säger att det kan göra så att klorna spricker. Vilket stämmer? :o

Jag har, som jag har skrivit innan, inga marsvin ännu men ska adoptera från eragons ganska snart. Det är bra att lära sig så mkt man kan redan innan :)

Anmäl
2009-01-04 15:02 #27 av: Abico

#26 - Jag tycker absolut att man ska välja en klosax framför nagelklippare, har själv varit med om att klorna spricker och blir missformade efter att man klippt med nagelklippare.

Hanna 

Anmäl
2009-01-06 11:07 #28 av: [Tootikki]

#27 Ok. Tack. Då ska jag absolut använda klosax! :)

Anmäl
2009-01-09 21:14 #29 av: Cuyi

Biggans snea klor är på framtassarna, så om jag ska klippa precis vid pulpan ska jag använda en nagelsax för tårna eller för händerna? Vi har en "grov" nagelsax som är större och en mindre för barnnaglar. Antar att barnnagelsaxen inte är tillräckligt stark?

Anmäl
2009-01-09 21:21 #30 av: FeliciaS

#29 Just framklorna är väldigt runda, jag skulle köpt en klosax och klippt med. Det är mycket enklare och smidigare, framförallt till små framtassar. De kostar inte mycket, ca 30 kr.

Anmäl
2009-02-19 15:43 #31 av: Gnagge

pappa råkade klipa ett av mina marsvin

Anmäl
2009-02-19 23:47 #32 av: [Kamillah]

Jättebra artikel. Jag ska skaffa marsvin snart och det enda jag någonsin klippt förut är dvärghamsterklor och de kan man ju hålla i med två fingrar. Nu vet jag iaf lite mer om hur det går till, och vi har ju hund så min mamma får väl hjälpa mig om jag inte riktigt lyckas ^^


"You meet thousands of people and none of them really touch you. And then you meet one person, and your life has changed.. Forever."

Anmäl
2009-02-20 09:31 #33 av: Berlau

Bra skrivet :)

Anmäl
2009-02-22 17:11 #34 av: Markegard

Alla dessa artiklar är jätte bra såhär för en ny marsvinsägare.

Igår klippte jag mina marsvinsklor för första gången . Jätte svårt och ovan /skakis som jag var råkade jag klippa i pulpan, men som sagt i artikeln så pep Lille Suprise till sen blödde det lite sen var det inge mer. En jäkla tur det. dem andra gick det bättre, men kan tyvärr inte klippa så mycket eftersom pulpan med har växt, så förhoppningsvis så kommer den också minska när jag nu tänker klippa oftare som tips från artikeln..

Tack för bra artikel! ..

Anmäl
2009-02-22 17:31 #35 av: Abico

#34 - Man får in tekniken efter ett tag :) Kul att du gillar artikeln!

Hanna 

Anmäl
2009-04-03 16:02 #36 av: ellenbellen

min hona har nytt fött, och hon är liksom lite röd på benen, på undersidan, är det farligt? vad kan jag göra?

Anmäl
2009-04-03 17:24 #37 av: Abico

#36 - Men det är väl bara lite blod från födseln? Om det är mycket så skulle jag försöka tvätta av det med ljummet vatten, annars blir ju bebisarna kladdiga. Om det inte är så mycket så tvättar hon nog sig ren själv rätt fort.

Hanna 

Anmäl
2009-04-03 17:59 #38 av: FeliciaS

#36 Du får gärna skapa en ny tråd om det istället för att skriva i artikeln om något som inte alls har med ämnet att göra :)

Anmäl
2009-04-03 18:37 #39 av: ellenbellen

okej, nej det är mer som, inte skrapsår, men jaa :P

Anmäl
2009-04-03 23:00 #40 av: idipidi

Den här bilden kanske passar i den här tråden? Såhär kan förhårdnader bli om man inte gör något åt dem. Nästan som en extra klo eller nåt.

Anmäl
2009-04-03 23:01 #41 av: idipidi

#39 Röda tassar med sår är inte bra. Det brukar de nästan bara få om de går på skitigt eller hårt underlag. Om de får infektion kan det bli riktigt otrevligt och svårt att bli av med.

Anmäl
2009-04-03 23:27 #42 av: Abico

#40 - Det var en väldigt tydlig och bra bild :)

Hanna 

Anmäl
2009-04-03 23:59 #43 av: FeliciaS

#40 Ja, precis! Sådär hade faktiskt Calypso och Sera när de kom :P

Anmäl
2009-04-04 00:05 #44 av: ellenbellen

inte sår är det.

Anmäl
2009-05-16 00:39 #45 av: Ebba-A

Ska fixa lillpojkens tassar imorgon. Det är i princip det ända som inte här helt bra.

Förhårdnader, röda fläckar.

Han har tyvärr otroligt lång pulpa, så man får klippa klorna lite och ofta för att det ska vara så bekvämt som möjligt.

Anmäl
2010-01-03 12:36 #46 av: Padma

bra inlägg!Cool padma

Anmäl
2010-01-04 14:46 #47 av: Dressan

haha.. deras tassar är så söta^^

Mvh Caroline

Medarbetare på Svåra Tider

Anmäl
2010-01-11 09:08 #48 av: Royalz

Hur håller man i marsvinet när man klipper klorna? :p För måste klippa på mina idag då dom har långa.

Anmäl
2010-01-11 10:07 #49 av: Marsvinlove

#48 Man kan lägga de på rygg i knäet, eller så kan nån annan hålla i dem medans du klipper (kan jag rekomendera nybörjare;) för det är långt ifrån alla marsvin som sitter still vid kloklippning. Jag håller i själv & klipper men när jag skaffade mina första så fick nån alltid hjälpa mig. Mina gillar dock inte att ligga på rygg så jag har utvecklat ett annat sätt & hålla, först sitter de med baken i mitt knä & så har jag framtassarna i ena handen & klipper med dem andra (var försiktig!) Och sen lägger jag marsvinet mot mig och klipper baktassarna. Fast det är inte så enkelt men det funkar:)

Anmäl
2010-01-11 10:11 #50 av: Royalz

Jag klippte klorna på dom själv nu och det gick bra :)

La en i taget i knät och sen hållde jag i ena tassen och klipte en klo i taget. Båda två satt stilla, var bara ena som ryckte liiite men annars vad dom snälla :)

Anmäl
2010-01-11 11:08 #51 av: Marsvinlove

Va bra att det var enkelt:) Skönt för dig att du inte har sprattelmarsvin;) Mina är väldigt svåra att lägga på rygg:S De kanske är lugnare?:P

Anmäl
2010-01-11 11:16 #52 av: Royalz

#51 Jag la dom inte på rygg utan dom stog helt vanligt i mitt knä på alla 4 tassarna och så hållde jag i en tass i taget och klippte^^

Anmäl
2010-01-11 11:26 #53 av: Marsvinlove

Jaha ok:P Trodde du menade la dem på rygg när du skrev "la en i taget i knät" Men bra att det funkar bra iaf^^

Anmäl
2010-03-02 17:47 #54 av: FrippeKurre

Superbra:)

Anmäl
2010-04-18 15:43 #55 av: Chayenne

Om man nu har marsvin med för långa klor då? Mina var 2,5 år när jag köpte dem, och klorna var för långa redan då. Sedan har jag inte vågat klippa för mycket åt gången, eftersom jag vet att även pulpan blir längre med klon. Nu undrar jag hur snabbt pulpan drar sig tillbaka? Ska köra stenhård på att få klorna korta nu. Om jag klipper någon millimeter varannan dag, är det för mycket, eller hinner pulpan med?

Anmäl
2010-04-18 16:00 #56 av: Royalz

Lys med en ficklampa på klon så ser du vart pulpan är :)

Anmäl
2010-04-18 16:03 #57 av: Chayenne

De har svarta klor, så det blir nog lite svårt...eller? :)

Anmäl
2010-04-18 16:25 #58 av: Royalz

Det är ju på svarta klor man lyser för att se pulpan.

Anmäl
2010-04-18 16:38 #59 av: Chayenne

Är det så? Då ska jag testa. Ska köpa handskar också, eftersom Freja vill bitas :P

Anmäl
2010-07-20 21:45 #60 av: Abico

Artikeln är uppdaterad med ett par nya bilder.

Hanna 

Anmäl
2010-12-11 21:52 #61 av: alva-m-t

Bra att man kan se så att tassarna ska se ut så, och se ifall se ens egna marsvinstassar är sådana, då kan man lätt förhindra dåliga saker:D 

Anmäl
2010-12-11 22:31 #62 av: Misarn

Fick hem en liten kille på 7 veckor och undrar när ska man börja klippa klorna!? Glad

Anmäl
2010-12-11 22:53 #63 av: FeliciaS

#62 De växer lite olika fort, men du kan börja ta någon/ett par mm redan när han är 7-8 veckor.

Anmäl
2012-04-08 14:48 #64 av: Emoy

Hej! jag har en fråga! Jag har tre marsvin. Mitt äldsta marsvin är 5 år gammal. Märke i går att hans ena fram tas hade svullnat upp. Vet inte om det kan vara infektion. Ser ut som han kan ha svamp som växer nera vid tasen. En kompis till mi rekomenderade att jag skulle sätta hans tas i varmt vatten med lite salt i.

Anmäl
2012-04-08 15:10 #65 av: dumlekola

#64 Har du möjlighet att ta en bild så är det lite lättare att säga vad det kan vara? Glad

Anmäl
2012-04-09 10:37 #66 av: Emoy

Japp det kan jag göra! :)

Anmäl
2012-07-20 23:08 #67 av: Sagaelf

Superbra artikel Skrattande

Anmäl
2012-07-30 14:22 #68 av: Teddymarsvinet

Abico >  Jätte bra artikel! Detta med förhårdnad hud. Är det bara att klippa så långt det går & sedan fila utan att det börjar blöda? Mitt marsvin har nämligen det & det är väldigt svårt att ta bort. Jag har testat att klippa & fila lite med då blir hon som en luten Sprallemaja!

Anmäl
2012-07-30 15:59 #69 av: Abico

#68 - Ja använd en nagelsax och klipp bort så mycket som möjligt. Det är inte nödvändigt att fila ner det helt, syftet är att ta bort så mycket så att marsvinet inte kan fastna och/eller rycka bort en förhårdnad själv.

Hanna 

Anmäl
2012-07-30 16:13 #70 av: Teddymarsvinet

#69 Okej, tack!

Anmäl
2013-03-20 23:20 #71 av: fam hagström berg

Tack, jag undrade just om förhårdnad! Men då hjorde jag tätt som klippte ner - bra!

Anmäl
2013-05-30 01:22 #72 av: emeliebengtson

#13

Med svarta klor så är det enklast att hålla koll på hur mycket vitt det bildas i klon, ju mer vitt det är i mitten av klon ju nämre är du pulpan.  

Anmäl
2013-05-30 16:15 #73 av: tantnett


#72 Bra tips. Ler

Anmäl
2015-04-27 11:49 #74 av: [AnimeV4]

Efter att ha haft marsvinen passade av mamma i två veckor har nu min äldsta hane ömma tassar med förhårdnader. På ena framtassen har han 2 förhårdnader. Den ena hängde bara, så jag pillade bort den utan problem. Under den är det en röd fläck som jag antar är blod precis under huden (inget öppet sår). Den andra förhårdnaden är halvt av och under den är det ljust rosa och den förhårdnaden sitter fast i en del av det. Det ser ut som om man skulle kunna pilla bort den också, men den verkar sitta ändå.

På övriga tassar sitter det inget löst, på andra framtassen är det bara en väldigt tunn skorpa och en liten svullnad. På baktassarna är det tunna förhårdnader som påminner lite om frätskador av urin. Kanske efter stillasittande då han inte var helt kry i ett par dagar.

Han verkar inte ha ont, förutom att han ömmar lite och han haltar inte. Han är som vanligt i allmäntillståndet. Han går omkring i buren som vanligt och ligger inte uppburrad i ett hörn och är apatisk.

Jag har läst på om klumpfot som är det närmaste jag kommer och vet följderna av en obehandlad tass med sår, men min fundering går till rengöringen. Vad ska jag använda? Jag har jodopax hemma, men denna länk sa att man inte skulle använda det: http://www.evidensia.se/djurkliniken-norrkoping/tips-och-rad/sarvard 

Är tvål och vatten eller koksalt tillräckligt med tanke på bakterierna? Ska jag försöka lägga en kompress eller hålla såret öppet?

Jag har ingen affär i närheten så det bästa skulle vara tips om vad som kan göras med de sakerna jag redan har.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.