Annons:
Etiketterhälsaartikel
Läst 36767 ggr
Sandra-B
2013-10-01, 19:23

Marsvinens medicinskåp

I de allra flesta hushåll finns det någon form av medicinskåp så att de klarar sig ett tag om de skulle bli sjuka eller råka skada sig. Kanske innehåller det bara några få grejer som plåster, några panodil, ett nässpray och någon form av sårtvätt. Andra medicinskåp är kanske utrustade med lite mer och innehåller även sterila kompress, kirurgtejp, bandage och ögondroppar. Frågan är då vad man kan och bör ha till sina marsvin; vad kan de egentligen behöva? Här får du några tips! Givetvis behöver man inte ha allting hemma, speciellt inte receptbelagda läkemedel vilken man får vid behov efter veterinärbesök.

Tassvård

Läs mer om tassvård här.

Klotång – behövs för att kunna klippa klorna. Det finns små klosaxar som är gjorda för smådjur.

Blodstopp – om man skulle råka klippa i pulpan så att det börjar blöda kan det vara bra att ha någon form av blodstopp. Om man inte har riktigt blodstopp hemma kan man använda sig av potatismjöl.

Salva – man behöver någon form av salva för att smörja in trampdynorna om de blir torra eller får förhårdnader. Helt vanlig olja (exempelvis oliv- eller rapsolja) fungerar också väldigt bra.

Nagelfil – används för att finslipa klorna och för att kunna fila bort förhårdnader på trampdynorna.

Öronvård

Tops – för att rengöra marsvinens öron från smuts och öronvax kan man använda sig av tops (bomullspinnar) som man använder försiktigt.

Våtservett – det är enkelt att använda en våtservett när man behöver torka av öronlappen lite; både på över – och undersidan. 

Salva – för att hålla öronen mjuka kan man behöva smörja dem med lite salva eller vanlig olja, vilket också fungerar utmärkt (olja kan man dessutom använda om det finns mycket smuts i örat då smutsen lossar lättare med olja).

Matvägran/ dålig mage

_Läs mer om stödmatning här.
_Läs mer om dålig mage här.

Critical Care – om marsvin slutar äta är det viktigt att de håller igång magen. Critical Care innehåller det som marsvinen behöver i sådana allvarliga situationer.
För att förlänga hållbarheten kan man förvara påsen med pulvret i frysen.

Sprutor – för att kunna få i matvägrande marsvin mat och vätska är det bra att ha lite sprutor i olika storlekar, till exempel 1 ml, 2 ml och 5 ml.

Fiberplex – om tarmfloran är rubbad kan man ge Fiberplex för att försöka återställa den.

Askorbinsyra – som de allra flesta marsvinsägare vet så måste marsvin få C-vitamin varje dag. Om de är sjuka och inte vill äta sina grönsaker måste man ge dem det på annat sätt och då är ren askorbinsyra det bästa. Askorbinsyra hittas vid kryddorna i vanliga matvarubutiker.

Druvsocker – marsvin slutar inte äta förrän det har gått väldigt långt och när de slutar äta blir de ofta slöa (eller tvärtom; de blir slöa och slutar äta). För att ge en energikick för att försöka att få igång dem kan man, med hjälp av en spruta, ge druvsocker utspätt i lite vatten eller lite fruktjuice.

Fortimel – är en näringsdryck för människor som köps på apoteket. Den fungerar bra att mata matvägrande marsvin med, speciellt bra fungerar den till små bebisar som av en eller annan anledning inte diar som de ska. Fortimel finns i flera olika smaker, de flesta marsvin brukar föredra den som smakar skogsbär.

Minifom – se under receptfria läkemedel. 

Skador

Alsolsprit – köps på apoteket och används för att rengöra öppna sår. 

Alsollösning – kan man också köpa på apoteket och använda för att rengöra sår.

Väteperoxid – ytterligare någonting som man köper på apoteket för att ha till sårrengöring.

Jodopax – köps även det på apoteket och används för att rengöra sår.

Klorhexedin – en sak till att använda vid sårtvätt. 

Koksaltlösning – för att rengöra skador kan man även använda vanlig koksaltlösning. Man kan antingen köpa koksaltlösning på apoteket eller göra egen hemma.
Recept på koksaltlösning hittas här.

Bomull – kan man ha när man rengör sår.

Sterila kompresser – används om man behöver lägga ett förband eller för att försiktigt kunna ”torka av” skadade ytor.

Handskar – kan vara skönt att ha när man behöver syssla med sårvård så att man inte behöver pilla på det direkt med sina händer.

Sprutor – kan vara bra att ha för att kunna komma åt att tvätta rent ordentligt.

"Plastpip" – sätts på en spruta för att kunna spola rent exempelvis en varböld ordentligt.  

Dräktighet

Läs mer om avel här.

Critical Care – se Matvägran/ dålig mage

Fortimel – se Matvägran/ dålig mage

Druvsocker – se Matvägran/ dålig mage

Askorbinsyra – se Matvägran/ dålig mage

Sprutor – se Matvägran/ dålig mage

Handskar – se Skador

Kalcium/kalk – en hona kan få kalkbrist, vilket resulterar i kramper, under dräktighet/ digivning. Då kan det vara bra att ha kalcium så att man kan häva kramperna innan honan dör. 

Glidslem – det kan hända att honan behöver hjälp med att få ut ungarna eller så och då är glidslem nästintill nödvändigt.

Digital köksvåg – både för att kunna se så att honan ökar ordentligt i vikt under dräktigheten, men även för att kunna ha koll på ungarnas vikter och utveckling när de föds.

Rena handdukar – man kan exempelvis behöva hjälpa till att befria ungarna från fosterhinnorna eller hjälpa till att få igång deras andning och då underlättar det om man har några handdukar.

Sanering

VirkonS – Köps på exempelvis Granngården eller apoteket, är bland annat bakteriedödande och tar också bort svampsporer. Används om man behöver sanera burar och tillbehör vid exempelvis Ohyra eller Ringorm.

Läkemedel


Receptfria

Minifom – medicin som kan ges vid gasig/ uppblåst mage.

Pevaryl – salva man använder mot bland annat munsvamp. Köps på apoteket. 

Noviform – ögonsalva som man köper på apoteket. Används vid lättare irritationer i ögat.

Receptbelagda


Bactrim/Eusaprim – medicin som är den som marsvin ofta får utskrivet vid sjukdom eller skada som kräver behandling, exempelvis urinvägsinflammation, varbölder och lunginflammation. Bactrim är flytande och smakar banan/vanilj.

• Baytril – medicin som också används till marsvin som behöver behandling vid sjukdom eller skada, exempelvis urinvägsinflammation, varbölder och lunginflammation. Kan ges oralt i flytande form (injektionsvätska) eller som tablett. De flesta får den flytande varianten, men det finns de som säger att det är bättre att ha tabletterna då magen inte blir lika påverkad.

Imaverol - är en av de två preparat som man kan använda för att behandla marsvin mot Ringorm. Det är en lösning som man badar marsvinen i, tyvärr kan den vara svår att få tag på i Sverige. 

Itrafungol - är det andra av de preparat som används för att behandla Ringorm. Det är en lösning som man ger oralt (i munnen).

• Ivomec - kan användas vid behandling av pälsätare och sellnick. Numera är det dock mycket vanligare att använda StrongHold. Ivomec ges antingen oralt (i munnen) eller som en injektion i nacken. Många veterinärer ordinerar fel dosering, den rätta doseringen är 0,2 ml/kg (0,02 ml/hg).

Strong Hold - det är ett spoton-preparat som man droppar i nacken på marsvin som är angripna av Ohyra, exempelvis sellnick eller pälsätare.

Metacam – flytande medicin som är smärtstillande.

Fucithalmic - ögonsalva som man använder vid ögonskador. 

Terracortil med Polymyxin B - ögon - och örondroppar som används vid skador/ irritationer.

Sebacil - används mot vissa sorters Ohyra. Blandas med vatten, varpå noga blöter ner hela marsvinet. Var noga med att det inte kommer i ögon, öron, nos och mun. Marsvinet måste självtorka, man får alltså bara torka av dem lite lätt med en handduk.

Övrigt


Försäkring - om olyckan skulle vara framme och marsvinen blir sjuka eller skadade kan det vara bra att ha en försäkring så att man har råd med veterinärbesöket. Man kan försäkra marsvin hos Sveland och Agria, det kostar runt 300 kronor per djur och år. Var dock noga med att jämför villkoren och vad försäkringen täcker - vissa saker faller tyvärr utanför försäkringen. Om man har många marsvin, eller inte vill lägga pengar på en försäkring så bör man ha ett sparkonto för just veterinärvård där man har åtminstone 5'000 kronor (helst det dubbla) så att man aldrig står där och tvingas avliva sitt djur eller drar sig för att söka vård för att man inte har råd.

Digital köksvåg – används för att regelbundet väga marsvinen så att man snabbt märker om de mår dåligt och inte äter ordentligt.

Papper och penna – för att kunna föra anteckningar på marsvinens vikter och annat som rör deras hälsa.

Har du några tips?

=========================

Har du några tips på vad som bör ingå i marsvinens medicinskåp, eller ett marsvinsapotek om man hellre vill kalla det så? Dela gärna med dig här nedan, det kan hända att ditt tips flyttas upp till artikeln.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

På marsvin ifokus är alla välkomna att diskutera och avguda våra älskade husdjur - marsvinen. Oavsett om man avlar, ställer ut, har sina marsvin som sällskapsdjur eller bara älskar grannens härliga smådjur så har man hittat till rätt sajt!
  • Redigerat 2021-01-19, 21:16 av Cireea
Annons:
Sandra-B
2013-10-01, 22:06
#1

En artikel med tips om vad man kan ha i marsvinens medicinskåp och även en lista med läkemedel som används till marsvin och lite information om vad de är till för.

Har ni några andra tips på vad som kan vara bra att ha?
Dela i så fall gärna med er här i kommentatorsfältet. Det kan hända att några av era tips flyttas upp i själva artikeln.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

[Marsvinsliv]
2013-10-01, 23:49
#2

Tack så mycket Sandra-B för tipset 👍

[Gladamarsvin]
2013-10-02, 09:05
#3

Å så smart  har knappt inget till marsvinen 🙂

Mirinda
2013-10-02, 10:57
#4

Det här var efterlängtat.🙂

Många frågor om mediciner har det varit i trådarna. Här får man svar på det mesta. Det enda jag fortfarande undrar är om det finns något receptfritt smärtstillande man kan ge marsvinen i en akut situation och i så fall hur man doserar det.

Det finns ju flytande Alvedon för spädbarn. Så kanske man kan använda det? Men jag vågar inte om ingen kan berätta att det är ofarligt. Vill ju inte ta några risker.

Är det någon som har ett tips?

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

kodex
2013-10-02, 11:27
#5

Jättebra artikel!

[[tjattehonung]]
2013-10-02, 14:54
#6

Superbra!😃

Annons:
Isnona
2013-10-03, 18:15
#7

Jättebra artikel Sandra! Vilket jobb att samla ihop allt! 👍

#4: Tveksam till om man kan ge flytande alvedon, men det vore intressant att veta :)

Mvh /Simona - Medarbetare på marsvin.ifokus

godisgrisen
2013-10-04, 08:21
#8

Sandra-B det blev ju perfekt! En utmärkt sammanfattning och så himla trevligt och bra med bilder på allt. Guldstjärna till dig.✨

[Cocomo]
2013-10-04, 14:33
#9

'viktigt att tänka på med terracortril är att den bara håller i en månad efter att man har öppnat den så efter man har behandlat klart så bör man kasta den och köpa en ny nästa gång det behövs.. Att använda en gammal SVIIIIDER ganska rejält och det vill man ju inte utsätta sina bebisar för. Det är många som inte vet att den håller så kort tid och oftast så glömmer vet/läkare att berätta det också.

Lilje
2013-10-05, 22:38
#10

Toppen-artikel! 😃

Men vill bara PETA in att varken alsolsprit eller alsollösning ska användas kontinuerligt som sårtvätt. Är det ett riktigt smustigt sår kan man skölja/torka ur det med alsolsprit men därefter bör det rengöras med något mildare och mer bakteriehämmande, typ Klorhexidin. Alsolspriten/lösningen torkar ut för mycket och luckrar upp den friska huden runtomkring, den är alltså bara till för vätskande sår som behöver torkas ut.

Jag som fått höra att Noviformen har gått ur sortimentet tidigare.. 🤔Men nu verkar den ju finnas, det måste köpas hem. Har ett paket Chloromycetin som är oöppnad kvar i kylskåpet, också bra ögondroppar till skadade marsvinsögon.

Suskiv
2013-10-06, 22:38
#11

#4 Absolut inte alvedon, det är livsfarligt för djur. Magnecyl kan man ge, men fråga vet efter dos.

//Mamma till både vilddjur och tamdjur. :-D

Sandra-B
2013-10-07, 03:42
#12

Kul att artikeln blev rätt uppskattad! :-) Själva texten var inte så farlig att få till, däremot framplockning och fotografering av allt, bildredigeribg och infogande i artikeln tog rätt mycket tid - och det var inte alltför roligt heller för den delen ;-) Men det blev faktiskt riktigt bra och det behövdes en sådan här artikel här så jag är glad och nöjd :-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

KAK67
2013-10-10, 20:44
#13

Jag skulle absolut vilja lägga till Aloe Vera Gel (juice) från Forever living till t ex äldre marsvin som har lite problem med urinsten och/eller är dåliga på att dricka, innehåller bl a askorbinsyra. Ett par ml morgon och kväll i några dagar gör underverk. Kom i håg att inte ge den kylskåpskall.

Annons:
[silkesnosen]
2013-10-30, 22:32
#14

Alltså Alsolsprit och lösning ska man definitivt inte ha i öppna sår då det svider ngt fruktansvärt. Det är bra om ngt är infekterat, men är det inte det så använd klorhexidin.

mansonreznor
2013-10-30, 23:26
#15

Jag hade också tillagt att man måste hålla koll på marsvin som har fått tassarna insmorda med t ex olja, en del tycker att det smakar gott och börjar slicka/tugga och äta upp pälsen på tassarna. Iallafall om de är ovana.

Nåt som jag tycker är viktigt att informera om är att Topz INTE ska stickas in i hörselgången på djuret, då man kan skada trumhinnan. Till öronrengöring kan man ju också använda Öronrens avsett för husdjur som innehåller t ex aloe vera.

Bomull är inte alltid så bra att använda, då det inte är sterilt och kan ludda. Medicomp Höggradigt rena kompresser som är till för sårrengöring och inte luddar av sig är lämpligare.

Som #14 skrivit: Alsolsprit är uttorkande och klådstillande. Och svider… Det bästa för rengöring av sår är klorhexidindiglukonat (Klorhexidin eller Desivon, finns även som 4Ess sårspray på Granngården om marsvinet har mycket ont och man inte gärna rör såret), jag antar att det är Jodopax Hud & Sår du menar? Det finns olika sorter. Det kan verka irriterande på huden och veterinären jag hade kontakt med senast rekommenderade klorhexidinglukonat främst. För sår i munnen/nära munnen ska man använda fysiologisk saltlösning och inget av de andra.

Metacam är också avsvällande och antiinflammatoriskt.

Istället för glidslem så funkar oxå vattenbaserat (ahem…) glidmedel lika bra, och i nödfall funkar också Klöver Vaselin… Har själv blivit tvungen att använda det för att flytta en unge som låg fel=(

Virkon S säljs mig veterligen enbart online (apoteket.se) och på Granngården i dagsläget, jag var in på 4 olika apotek och letade-_- Det enda de hade var Dax Ytdesinfektion Plus. 

Jag pratade med 4 olika veterinärer (3 olika vet.stationer) när jag behövde behandla mina grisar mot Static Lice, jag frågade om Sebacil och ingen av dem ville skriva ut det åt mig… Jag fick StrongHold utskrivet (åt 16 marsvin) och problemet var som bortblåst efter tre (!) dagar.

Hur tusan har de som har Sebacil fått tag i det?

Du glömde termometer! Så man kan ta tempen på marsvinet=)

Hoppas något var av nytta=) Jag har värsta djurapoteket hemma=P

mansonreznor
2013-10-30, 23:27
#16

Ursäkta för långt inlägg=/

Mirinda
2013-10-31, 00:18
#17

#16 Tack för informativt inlägg! Du får gärna skriva ännu lite mer om du kan svara på min fråga om receptfritt smärtstillande, som man kan ha till hands hemma om marsvinen får akut ont. Det kan ta väl lång tid innan man får dem till veterinären eller når ett öppet apotek. Vill gärna kunna dämpa svår smärta snabbt.

Vilken sort är ofarlig och hur stor dos kan man ge ett enkilos marsvin?

Flytande Alvedon för bebisar skulle inte alls vara bra enl #11. Är Magnecyl bättre? Är ju inte bra för känsliga människomagar i a f. Men det är ingen idé jag försöker trassla in mig i den farmaceptiska djungeln. Jag anar att det har med den verksamma substansen att göra. (?) Är nyfiken på hur det där hänger ihop.

Jättetacksam för svar

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

chokladtassen
2013-10-31, 00:29
#18

Bra artikel!

Checka in @gnagarboden på instagram Skämtar

idipidi
2013-10-31, 09:17
#19

Flytande barnipren vet jag de som är väldigt kunniga som ger.

Angående Sebacil så ja… det handlar nog mest om personer som har personliga kontakter med veterinärer som är mer av "gamla skolan".

Mirinda
2013-10-31, 11:22
#20

#19 Tack för tipset, idipidi!🙂

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Annons:
Upp till toppen
Annons: