Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 111148 ggr
FeliciaS
2007-12-02, 19:28

Handla rätt till marsvinen

Ibland är det svårt att veta vad man kan köpa till marsvinen när man står vid grönsaksdisken. Det är inte svårt att ge marsvinen en varierad kost och inte behöver det bli dyrt heller. Här följer tips på grönkost som du kan variera mellan att ge dina marsvin.

Marsvin mår bäst av en varierad kost med olika näringsämnen men som ändå är anpassad till deras näringsbehov. Att marsvin måste ha c-vitamin vet de flesta, men vilka grönsaker innehåller mest c-vitamin? Har du inte fantasi nog att komma på mer än kål och morötter att ge till marsvinen, ta en titt i artikeln och variera kosten med förslagen som näms här. Allt i artikeln kan ges, och är bäst att ge, färsk och rå.

Grönsaker - vitaminrika och nyttiga!
Kålsorter (savoy-, spets-, vit-, grön-, röd-, blom-, bryssel-, sallads-) är bland det populäraste marsvin brukar få i grönsaksväg då det är billigt, innehåller oftast ganska mycket c-vitamin och de flesta marsvin äter det med god aptit. Grönkål är den kålstort som är bäst för marsvinen ur c-vitaminsynpunkt. Kålsorter innehåller i regel relativt lite energi och fett men ganska mycket vatten (ca 80-90g/100g). Dock kan kål ha lite av samma effekt som hos människor - äter man för mycket kan man få ont i magen. Man bör därför vänja marsvin vid lite kål i taget men man kan ge ca 35g/marsvin och dag. Brysselkål och blomkål brukar inte uppskattas av marsvin, förutom bladen från blomkål. Vitkål finns att köpa billigt året om och innehåller hyffsat mycket c-vitamin.

Paprika är också ganska vanligt att ge till marsvin. Det finns många olika färger och skillnaden mellan de olika sorterna är bland annat innehållet av c-vitamin. Gul paprika innehåller mest c-vitamin, alltså är det helst den man bör ge marsvinen. Paprika är syrligt och kan orsaka munsvamp, marsvin är olika känsliga. Ge inte för mycket, ½ normalstor paprika till 3-4 marsvin tycker jag är lagom.

Broccoli
Broccoli

Broccoli tillhör kålsläktet och är en nyttig grönsak som nästan alla marsvin uppskattar! Även den innehåller mycket c-vitamin. Var noga med att skölja mellan buketterna, det kan finnas lite Ohyra som gömmer sig där. Broccoli kan ges i samma mängd som kål per dag. Man kan ge både stammen och blombuketterna till marsvinen.

Blad-/stjälkselleri lär inte vara den vanligaste marsvinsmaten, men det är en bra grönsak att variera kosten med. Selleri innehåller varken jättemycket c-vitamin, energi, fett, protein eller kostfibrer utan ganska mycket vatten. Men som variation går det utmärkt att ge selleri. Det är ganska billigt och en själk till två-tre marsvin är lagom per gång någon till ett par gånger varje vecka.

Tomater innehåller också mycket vatten och är dessutom ganska syrliga och kan orsaka munsvamp. Man kan ge tomat ca två ggr/v utan att behöva oroa sig och då en körsbärstomat/marsvin eller ½ normalstor till en liten tomat till två marsvin. Jag rekommenderar dock enbart tomat som godis eller variation i måltiden vid enstaka tillfällen - det finns bättre alternativ.

**
Rotfrukter** - bra att variera kosten med, mättande, näringsrikt och billigt!
Rotselleri är en bra rotfrukt med varierande näringsämnen men ganska snålt med c-vitamin. Den brukar gå hem hos de flesta marsvin och mättar bra. Utmärkt att ge samtidigt som någon annan c-vitaminrik grönsak, i samma mängd som morötter ungefär.

Morötter ges ofta till marsvin, främst eftersom att de är billiga. Dock innehåller de mycket socker vilket omvandlas till fett och energi hos marsvinen och kan göra marsvin som har lätt för att gå upp i vikt för tjocka. Morötter har också en hög fosforhalt vilket är mindre bra för marsvinen. Man bör kanske inte ge morötter varje dag direkt utan några gånger i veckan är lagom.

Persiljerötter är ganska ovanligt (men oerhört goda att rosta i ugn för marsvinens ägare!), de ser ut som vita morötter som är väldigt tjocka upptill och smala nedtill. Det kan vara svårt att skilja på persiljerötter och palsternackor, men enkelt att komma ihåg är att persiljerotens stjälk växer uppåt direkt medan palsternackans skaft mer liknar morotens. Persiljarötter innehåller faktiskt mer c-vitamin än vitkål, 40mg/100g. Även det kan ges i samma mängd som morötter och ska inte tros vara persiljans rötter.

Palsternacka är mycket likt persiljerötter, det som skiljer dem åt är främst smaken och doften. Palsternacka är mättande och kan ges i samma mängd som morötter det med. Dock är innehållet av kalcium relativt högt, vilket kan vara värt att ha i åtanke om man har marsvin som har eller har haft problem med urinsten.

Kålrot är en rund, gulaktig rot som luktar likt vitkål. Den innehåller lika mycket c-vitamin som vitkål, ganska mycket fibrer och lagom mycket kolhydrat. Därför är det en utmärkt rotfrukt att mätta marsvinen med.

Rödbeta går utmärkt att ge till marsvin, om man inte gör det för ofta eller i för stor mängd. 1-2 rödbetor i veckan kan man ge till 2-3 marsvin. Det har en tendens att färga kisset svagt rött, så var inte orolig om det inträffar efter att marsvinen ätit rödbeta.

Potatis innehåller mycket stärkelse och ska därför ges i en mycket liten mängd och sällan. En halv potatis/marsvin varannan vecka ger jag ungefär, för att vara på den säkra sidan. Gröna potatisar och blasten är giftiga!

**
Kryddor**Persilja
Persilja (blad- eller krus-) innehåller väldigt mycket c-vitamin, mer än grönkål. Dock väger inte persilja särskilt mycket och mängden c-vitamin i lika stora delar grönsaker blir svår att mäta. Tänk på den höga halten av kalcium i persilja och ge i måttlig mängd. Undvik persilja helt till marsvin med ökad risk för urinsten.
Varning! Köp inte persilja som är odlad i Asien då den kan innehålla gifter som orsakar sjukdomar.

Dill innehåller ganska mycket c-vitamin, ungefär lika mycket som blomkål. Men dill är inget man bör ge som enda c-vitaminkälla då det krävs ganska mycket av de lätta stjälkarna för att det ska bli någon mängd.

Ett knippe bladpersilja.

Basilika och Koriander brukar också vara ganska populärt bland marsvin och det går bra att ge nästan hur mycket som helst av det. Vissa marsvin gillar dock inte något av de då båda kryddorna har ganska mycket smak.

**Frukter
**Äpple och Päron är båda två frukter som marsvinen kan få små godisbitar av emellanåt. De innehåller dock ganska lite c-vitamin. De är syrliga och bör inte ges i för stor mängd eller för ofta.

Banan innehåller mycket socker och energi, samt även en del kalcium. Bör inte ges i för stor mängd, då den inte innehåller så mycket kostfibrer. Bra att ha i kligröt om marsvinen gillar det och inte tycker om smaken av bara kli.

Melon är som godis för marsvinen, sött och gott. Nätmelon innehåller ganska mycket c-vitamin och alla melonsorter innehåller ganska mycket vitaminer. Honungs- och nätbmelon brukar vara bäst i marsvinsväg, men ge det som godis eller vid enstaka tillfällen.

Apelsin och clementin innehåller ganska mycket c-vitamin och andra vitaminer som är nyttigt. Dock är även det syrligt och kan orsaka munsvamp.

**Grodda marsvinsmat
**Alfalfagroddar är vitaminrikt och lätt samt billigt att så själv. Bara att köpa frön och göra som det står på förpackningen. Eller så köper man färdiga.

Calyoso äter alfalfagroddar ur skål.

**Övrigt
**Om du i första hand köper ekologiska eller KRAV-märkta varor så slipper du att de är besprutade eller odlade med konstgödsel. Ekologiskt frukt och grönt innehåller mer näringsämnen än de som har besprutats, så marsvinen (och du) får i er mer nyttigheter på mindre grönfoder. Finns det inte ekologiskt/KRAV-märkt är det bäst att köpa varor från Sverige, som har förhållandevis bra standard på varor. Ut miljösynpunkt är det dessutom bättre att köpa ekologiskt, KRAV-märkt och/eller närodlat. Det ställs även en hel del andra krav på KRAV-odlat som gör varorna nyttigare och bättre för dig och samhället omkring.

Tänk på att ge marsvinen så mycket mat som de behöver. Marsvin som rör väldigt mycket på sig behöver kost med mer energi än de marsvin som är ute en timma om dagen och sitter i en bur resten av tiden. Marsvin ska inte vara för smala eller för tjocka p.g.a fel kost!

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 2023-03-22, 15:23 av Ljungåsen
Annons:
Abico
2007-12-02, 19:58
#1

Jättebra!

Hanna 

Systertt
2007-12-03, 08:51
#2

Bra artikel!

paronskrutten
2007-12-03, 19:11
#3

Ger du potatis för c-vitaminerna? :) Tycker att potatis innehåller för mycket kolhydrater.

Selleri älskar både jag och grisarna^^ Dom brukar främst få dom fina, gröna bladen, dom få gångerna vi har det hemma.

Helena

Wiizy
2007-12-03, 23:15
#4

good!

Cuyi
2007-12-04, 15:54
#5

Mjo, bra artikel :D

CoNo
2007-12-04, 17:33
#6

(Y)

Annons:
Thea-Cazzy
2007-12-04, 19:05
#7

Jättebra artikel!

FeliciaS
2007-12-05, 20:26
#8

Tack allihopa!
#3 Nej, absolut inte. Jag ger ingen rotfrukt för c-vitamins skull utan mest för att de ska få en varierad kost och hålla sig mätta :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Skrotan
2007-12-06, 13:06
#9

mycket bra:D bra att du nämner dom här olika grönsakerna mest dom vanliga och det är bra, för det mesta hör man bara "persilja är bra för marsvin" och så ger folk det. men du förklarar vad det innehåller m.m. tummen upp!;D jobbar på en egen artikel faktiskt:)

ciss
2007-12-06, 19:16
#10

Jättebra!

/ Cissi, medarbetare på Kanin
    www.frihetenskaniner.se

Bella-R
2007-12-12, 16:32
#11

Toppenbra artikel :)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Cazs
2007-12-13, 09:41
#12

jätte bra artikel Cool

mina marsvin är lite konstiga de äter med glädje blomkål? :P
och mina 3 yngre pojkar vägrar äta broccoli, de bara tuggar sönder de eller bara låter de vara O.o
och mina två åldre pojkar gör detsamma med morötter O.o

Blondi3
2007-12-27, 22:28
#13

Kanon artikel ! Passar perfekt nu innan man ska ut o handla hem mat :)

Annons:
Fiona
2007-12-27, 22:58
#14

går det bra att kopiera denna artikel så man kan skriva ut den ? (A)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

NikitaOMichellin
2008-01-01, 16:35
#15

kan man inte ge spenat?

paronskrutten
2008-01-01, 17:43
#16

Jo, spenat kan man ge, men inte så mkt

Helena

FeliciaS
2008-01-02, 11:05
#17

#14 Ja, visst :)
#15 Precis som Helena säger, i liiiten mängd kan man ge spenat.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

katiz
2008-01-02, 14:44
#18

niceKyss

FeliciaS
2008-01-02, 15:51
#19

Tack tack ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Thea-Cazzy
2008-01-05, 18:38
#20

Thea och Cazzy gillar blomkål, alltså buketten xD Fasr dom gillar ungefär allt :P

Annons:
FeliciaS
2008-01-06, 01:29
#21

#20 Jaså, gör dem? En veterinär och jag pratade om det där med marsvin och foder och kom då in på blomkål. Han sa att marsvinen är mycket smartare än oss såsett, bladen är det nyttigaste men de äter inte vi, men marsvinen föredrar hellre bladen.. :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Hatasallad
2008-01-06, 12:22
#22

Vill dock påpeka om man ska ge marsvin potatis, så ska den vara rå. Då är det som mest c-vitaminer i dem. När potatisen är kokt, då har c-vitaminerna försvunnit.

FeliciaS
2008-01-06, 13:35
#23

#22 Potatis innehåller knappt några c-vitaminer så det kan ju inte vara av den anledningen. Dessutom har jag skrivit i artikeln att "Allt i artikeln kan ges, och är bäst att ge, färsk och rå."

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Hatasallad
2008-01-06, 13:37
#24

#23 det innehåller visst c-vitaminer….

FeliciaS
2008-01-06, 13:41
#25

#24 Ja, men inte alls mycket. Bara 0,011g per 110g. Alltså nästan ingenting..

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Hatasallad
2008-01-06, 13:43
#26

Näringsinnehåll.
100 g potatis innehåller 70 - 85 kcal, 11 mg C-vitamin och 1,2 mg järn. Den innehåller bara lite fett och proteinet är av god kvalité. Färsk potatis innehåller mer vitaminer än lagrad.

 Källa: http://www.odla.nu/vegt/potatis.shtml

Sen beror det på hur stora potatisarna är också, ju större dessutom mer näring

Yogi
2008-01-06, 14:28
#27

Jag skrev ner allt! jag ska snart ner till affären och handla det som var nyttigast(Jättebra artikel) =D jag ska ner o handla grönkål, gulpaprika, broccoli, morötter, persilja, basilika 6 koriander, groddar, nät eller vattenmilon. Glad låter det bra ?

kramizz // Lova Yogi o puffen =)=)

Annons:
FeliciaS
2008-01-06, 14:46
#28

#26 Ja, jag har ju skrivit att de innehåller samma mängd c-vit. som dig. Vad är då felet? :)

#27 Tack ska du ha :) Låter toppen!

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

AmandaF
2008-01-06, 15:12
#29

Riktigt bra artikel med mycket fakta :)

FeliciaS
2008-01-06, 18:29
#30

#29 Tack tack ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Thea-Cazzy
2008-01-06, 18:50
#31

#21 Har inte provat att ge bladen… Det ska jag göra =)Har ett blomkålshuvud här hemma ^^

FeliciaS
2008-01-06, 19:08
#32

#31 Har du inte? Okej :) Ja, testa det.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

ElinM
2008-01-08, 21:06
#33

Mycket bra artikel :)

MoaL
2008-01-21, 17:53
#34

Bra artikel! :) Hur vanligt är det med munsvamp? Och varför bara pyttelite spenat? *nybörjare på marsvin som försöker lära sig*

Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
paronskrutten
2008-01-21, 18:50
#35

Jag ger bara blomkålsbladen :P

Helena

FeliciaS
2008-01-21, 20:32
#36

#34 Jadu, vad var det nu som spenat innehöll *tänka* Kommer inte riktigt ihåg, men något näringsämne som inte är bra i förstor mängd eller likn.
#35 Resten kan man ju äta upp själv *mums* :D

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

idipidi
2008-01-22, 16:42
#37

Spenat innehåller mycket oxalsyra. Jag vet en tjej vars kanin (en stor fransk vädur) dog efter att ha ätit för mycket spenat. Det konstaterades vid obduktion alltså. Så man ska vara lite försiktig.

paronskrutten
2008-01-22, 16:50
#38

Jag har gett rätt mycket spenat, men med tanke på att mina grisar inte äter så mkt grönsaker kanske det inte var för mkt ändå. Har lite jobbigt med att dom inte äter upp sina grönsaker..

Helena

FeliciaS
2008-01-22, 18:08
#39

#37 Just det! Oxalsyra hette det :) Tack!

Mina marsvin gillar inte spenat…

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[starlights]
2008-01-22, 18:14
#40

Mina har fått smaka bladspenat 2 gånger, och oj vad det är populärt!=)

Då har jag delat en 70g påse på 7 marsvin…. så de har inte fått så jätte mycket var=P

MoaL
2008-01-23, 11:58
#41

Tack för era svar!
Och munsvamp då?

Mvh,
Moa

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
Jappeloup
2008-01-25, 14:09
#42

Hallå! en JÄTTE bra artikel! jag e en tjej på 12 år som vill ta hand om mina älsklingar på bästa sätt, men dom är snart 3 år och vill inte ha så ´mycket av det jag ger dom, bara gurka äpple paprika sallat och tomater, nån som har lite tips på hur ja kan lura dom?

Abico
2008-01-25, 15:31
#43

#42 - Det gäller att vänja dom vid ny mat. Vissa grönsaker tar ett tag innan dom är helt bekanta med. Och sen finns det vissa grönsaker som blir ratade av de flesta marsvin också..

Hanna 

idipidi
2008-01-25, 15:43
#44

Det beror på att om de får såna godisgrönsaker så vill de bara ha det. Tänk om ett barn får välja på att äta mat eller godis, då brukar barnet välja godis, eller hur? :)

 Om man börjar ge dem bara nyttiga grönsaker så kan de ibland matvägra i böjan eftersom att de tror att du ska ge med dig och ge dem godis istället. Om man bara är "hård" och ger dem det man tycker att de ska äta så kommer de äta de du serverar dem efter ett tag. Jag har vant om ett antal marsvn som kommit från hem där de är vana vid att äta mest sallad. Det tar någon vecka men sen ropar de efter vitkålen precis osm de andra marsvinen.

FeliciaS
2008-01-25, 15:50
#45

#42 Eftersom att de mest får sådana grönsker är de kanske lite kräsna… Men ta bort gurka, sallad och tomat ur foderstaten och ge de av grönsakerna i artikeln så lär du dig veta vad de gillar. Ge dem det och inte annat så blir det ju så att de äter det tillslut ändå :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Mossedal
2008-02-02, 18:28
#46

Kanonbra med alla dessa informativa Artiklar!!!

Men i denna artikel sår "Selleri innehåller varken mycket c-vitamin, energi, fett, protein eller kostfibrer utan ganska mycket vatten"…. bifogar därför denna information nedan, som går att finna på nätet.

SELLERI
Selleri är en nyttig rotfrukt, eller snarare ört, rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter. Seller i butikerna är någon av de odlade varianterna rotselleri och bladselleri (blekselleri). Den har en aromatisk doft och använde tidigt som medicin.

Selleri odlades redan 600 f.v.t. i Italien. På den tiden användes inte selleri som grönsak utan som medicin. Senare började selleri användas mer exklusivt i matlagningen och 1632 i Frankrike är det dokumenterat att selleri finns med i recept.

Idag är selleri en förhållandevis vanlig grönsak.

Näringsämnen i selleri

Selleri är mycket god källa till många vitaminer och mineraler och det är få grönsaker, rotfrukter och frukter som kommer i dess närhet:

Näringsämne

Mängd / 100 g

K-vitamin

29,38 mcg

C-vitamin

7 mg

Kalium

287 mg

Folat

28 mcg

Mangan

0,1 mg

B6-vitamin (pyridoxin)

0,083 mg

Kalcium

40 mg

B1-vitamin (thiamin)

0,05 mg

Magnesium

11 mg

A-vitamin

134 IU

Fosfor

25 mg

B2-vitamin (riboflavin)

0,042 mg

Järn

0,40 mg

Förutom att vara rik på vitaminer och mineraler innehåller selleri lite kalorier men mycket fibrer. Andelen fibrer som vi har nytta av är 1,7 g per 100 g selleri.

Bitterämnen stimulerar matsmältningen

Selleri innehåller naturliga bitterämnen. Bitterämnen stimulerar matsmältningen genom att sätta fart på galla och lever.

Selleri är verkar också urindrivande.

Selleri mot högt blodtrycket

Selleri är mycket rik på kalium och innehåller mycket kalcium och magnesium. Dessa tre mineraler kan medverka till ett lägre blodtryck när vi får dem naturligt via kosten.

Selleri innehåller fler ämnen som medverkar till att sänka blodtrycket. Ämnen som kallas ftalater hjälper till att få musklerna runt artärerna att slappna av. Resultatet blir att de vidgar sig och blodtrycket minskar.

Selleri innehåller mer natrium än många andra grönsaker. Natrium kan medverka till ett högt blodtryck. Två stjälkar ger emellertid inte mer än ungefär 100 mg att jämföra med att vi inte bör äta mer än 5 - 6 g natrium per dag.

Starkare skelett med selleri

Kalcium och magnesium tillsammans med andra vitaminer och mineraler kan medverka till starkare skelett och förebygga benbrott.

För att förebygga benskörhet hos äldre är det viktigt att äta en kost rik på dessa mineraler. Kosttillskott har inte visat sig kunna ersätta detta.

Selleri normaliserar syra-bas-balansen

Allt fler intresserar sig för syra-bas-balans i kroppen. Prover på urinen visar att många äter mycket av suraämnen. Ett för kroppen "balanserat" pH-värde tros kunna vara bra för vår hälsa.

Eftersom selleri är rik på magnesium, kalium och kalcium är det ett livsmedels om verkar svagt basiskt på syra-bas-balansen.

Vitaminer och mineraler i selleri Foto: Bilden är försedd med copyright Daniel

Här kan du läsa mer om några av de vitaminer och mineraler som finns i selleri:

Mer om antioxidanter hittar du här:

Antioxiderande

Selleri är rik på antioxidanter som C-vitamin och A-vitamin och en grupp ämnen som kallas för coumariner. Coumariner är kraftigt antioxidernade och finns också i bl.a. gurkmeja.

Coumariner tros också vara bra för immunförsvaret och underlätta de vita blodcellernas arbete.

Fler positiva effekter av selleri

I studier på djur har man sett att selleri kan sänka halten av kolesterol. Här gäller det givetvis att kombinera med en kost som är bra i övrigt.

Effekten på kolesterolet kan hänga samman med ökad gallutsöndring. Selleri innehåller bitterämnen som stimulerar gallan.

Risker med selleri

Allergi mot selleri förekommer. Olja från sellerifrön ökar känsligheten för solen.

Vi lever alla under samma himmel, men vi har inte alla samma horisont.

Må väl,
Maria

FeliciaS
2008-02-02, 18:48
#47

#46 Men den innehåller inte så mycket c-vitamin, energi, fett, protein eller kostfibrer. 95g vatten/100g selleri alltså mycket vatten… :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Creation
2008-02-02, 18:49
#48

Mina marsvin älskar bladspenat, men verkar må illa efter för stora mängder :S Så jag ger dem inte det alltför ofta

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
NikitaOMichellin
2008-02-03, 13:47
#49

Kan marsvin äta kiwi?

Bella-R
2008-02-09, 20:57
#50

#49 Ah, det kan dom :)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

marsvinlover
2008-03-08, 12:10
#51

jätte bra artikel!

FeliciaS
2008-03-08, 13:38
#52

Tack tack :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Swea
2008-03-08, 20:05
#53

Kan marsvin äta aberjiner o persiljarötter?

Wiizy
2008-03-19, 12:11
#54

Inte för att jag vet vad "aberjiner" är då men, menar du Apelsiner? ^o)

Caspia
2008-03-19, 12:57
#55

kanske aubergine?

Envishet och drömmar

Annons:
FeliciaS
2008-03-19, 16:32
#56

#53 Det står ju i artikeln att de kan äta persiljerötter. Jag antar att du menar Aubergine? Nej, det kan dem inte äta (finns en tråd om detta).

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Fairytail
2008-03-20, 17:03
#57

Verkligen jätte bra artikel!! Glad

marsv1n
2008-04-19, 18:27
#58

*Putt* ^^

Amandalo
2008-06-24, 14:00
#59

Super bra artikel!

FeliciaS
2008-06-24, 14:18
#60

Tack tack ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
2008-07-20, 15:43
#61

Jättebra artikel:) Men när det gäller persilja… Odlar ni själva eller köper ni per kg/knippe?

Abico
2008-07-20, 18:14
#62

#61 - Jag har sått själv iår men det har bara kommit ett litet grönt strå. Däremot köpt mamma en persilja på kruka i våras och satte den i kruka utomhus och den har tagit sig grymt bra. Så mina får därifrån nu. Men visst köper jag på knippe ibland om det är bra pris.

Hanna 

Annons:
Tindrar
2008-07-20, 19:08
#63

Tack för svaret:) Morötter och annat då som går att odla lätt själv? (Och blir billigt alternativ av ekologiskt)

Danuta
2008-08-13, 17:30
#64

Kan man ge gurka?

FeliciaS
2008-08-13, 17:41
#65

#63 Vi odlar egna morötter men köper också. Just ekologiska morötter (mycket rotfrukter) kostar inte mindre än de som är odlade med konsgödsel osv.

#64 Ja, absolut. Men det bör mest ges som godis och inte tillhöra den dagliga absoluta grönfodergivan då det innehåller till störst del vatten, väldigt lite vitaminer m.m.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Skrotan
2008-09-10, 12:02
#66

jag saknar kiwi på listan:) kiwi är rikt på e och c vitamin även fast inte så många marsvin tycker om kiwi så vore det bra om det stodd på listan:)

FeliciaS
2008-09-10, 23:14
#67

#66 Eftersom att det handlar om att "handla rätt" till marsvinen skrev jag med det som kan ingå i marsvinens kost dagligen, och lite avvikelser som är ganska vanligt att ge också. Kiwi är en söt oc lite syrlig frukt, innehåller inte så fruktansvärt mycket c-vitamin (hälften så lite som broccoli) så därför har jag inte med det. Och som du säger, inte många marsvin gillar det. Så det är inget jag anser ingår i ett marsvins kostbehov.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

MikaTela
2008-09-10, 23:39
#68

Menar du verkligen persiljerot för det har jag aldrig hört talas om men din beskrivning är läskigt lik palsternacka. :p

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Skrotan
2008-09-11, 17:05
#69

67# var har du läst att det innehåller hälften så lite cvitamin som kiwi? hoss humlans så står det att kiwi inehåller 74mg c vitamin och broccoli 72?:)

Annons:
Currymarsvin
2008-09-11, 18:32
#70

#68 Jodå, det finns persiljerot. Den ser ungefär ut som palsternacka men smakar helt annorlunda. Har du inte provat borde du göra det, den är jättegod!

FeliciaS
2008-09-11, 21:13
#71

#69 Sorry, såg fel ang. c-vitaminen, 20 mg mindre ;P

#70 Precis! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

marsvin2008
2008-10-05, 19:10
#72

Intressant tråd!

Mna bebisar älskar dill och alfaalfagrobbar bäst! Och hö förstås i mängder…

Hur ofta får era marsvin frukt/grönt? Jag ger mina bebisar två tre gånger om dagen och försöker alltid ge minst två olika sorter. Nått extra gott som en vindruva och en halv klyfta äpple/marsvin brukar de få när jag tar upp dem i famnen.

"att klaga är som att gunga gungstol... man kommer ingen vart men man har något att göra för en liten stund"

FeliciaS
2008-10-05, 22:27
#73

#72 Tack :) 2 gånger/dagen ger jag, mindre än så anser jag inte att man bör ge.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
2008-10-07, 19:49
#74

Artikeln ser jättekonstig ut för mig numer :/ Stora delar av början på varje mening är borta..

Hur är det med palsternacka, hit eller shit?

Hanna 

FeliciaS
2008-10-07, 23:56
#75

#74 Skumt, för mig ser den ut som den ska :)

Oj, har jag inte skrivit om palsternacka! Det är ungefär som persiljerot, lite annan smak. Alla mina marsvin har gillat det lika mycket som morötter. Alltså, du kan ge det lika begränsat också… ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
2008-10-07, 23:59
#76

#75 - Då blir det palsternacka och paprika ikväll :)

Hanna 

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2008-10-08, 01:30
#77

Inlägget är borttaget

emput
2008-10-19, 13:26
#78

Jätte bra artikel!

Kan man ge marsvin & kaniner svarta vinbär? det fanns med i näringstabellen så tänkte bara höra om man kunde ge det till dom :)

FeliciaS
2008-10-19, 15:33
#79

#78 Ja, det kan man. Det flesta bär går att ge, men det är inte säkert att de gillar det.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

[Borttaget]
[Borttaget]
2008-10-19, 15:51
#80

Inlägget är borttaget

marsv1n
2008-10-19, 16:02
#81

#44 Mina marsvin brukar matvägra vitkålen oftast, och jag försöker att inte ge dem så mkt godismat(gurka etc..), men mina föräldrar tkr så synd om dem när dem inte får någon gurka så dem ger det till marsvina ändå xD Jag har försökt att ha ett snack med dem men de säger bara: Jajaja

emput
2008-10-20, 03:02
#82

#79 - okej tack :) måste prova det sen då ! har massa sådana buskar hemma på gårn, kanske dom kommer till användning då :)

a1-eksandras
2008-11-21, 21:34
#83

Ikväll köpte jag bland annat kålrot till grisarna, är det bra mat? Skäms

(De tycker om det!)

Annons:
FeliciaS
2008-11-21, 23:27
#84

#83 Javisst, rotfrukter är jättebra mat (undantag för potatis och rödbeta, eller alltså det är också bra, men ska ges mer sällan) :) Vänj de försiktigt i början bara, en liten bit var.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

a1-eksandras
2008-11-22, 00:15
#85

#84 Så bra! Jag har bara gett dem litegrann, men det åts upp!

frido
2008-12-19, 15:23
#86

Super artikel. Jag lärde mig massor!!Skrattande

[Borttaget]
[Borttaget]
2008-12-19, 15:53
#87

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2008-12-31, 13:29
#88

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-01-01, 05:04
#89

Inlägget är borttaget

Cuyi
2009-01-09, 19:23
#90

Fanns gurka med? Såg inte..

Annons:
VikkanSpike
2009-02-05, 03:19
#91

en fråga hur e det med aburgine och sguash?

FeliciaS
2009-02-05, 17:18
#92

#90 Nepp, eftersom det handlar om att handla rätt till marsvinen har jag med sådan mat som kan kallas daglig kost, inte gurka som innehåller ca 95% vatten ;P Detta är en artikel för tips om mer näringsrik och bra mat till grisarna, så de slipper endast sallad, gurka och vitkål etc ^^

#91 Aubergine/äggplanta ska man undvika då den inte bör ätas rå. Sqaush/zuccini är som gurka men med lite mer näring och lite mindre vatten. Däremot brukar inte marsvin uppskatta det på samma sätt som gurka.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Olofsberg
2009-02-19, 22:58
#93

Är inte Vindruvor också bra? Vi har några i växthuset, mina marsvin älskar det!

Bra artikel.

FeliciaS
2009-02-19, 23:02
#94

#93 Visst, vindruvor kan man ge som godis precis som gurka. Det har inte någon hög halt av någonting viktigt näringsämne precis, utan innehåller väldigt mycket vatten.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Hennum
2009-03-16, 18:23
#95

och väldigt mycket socker dessutom, inte att förglömma. Åtminstonde våra vindruvor. Dom är riktiga sockerbomber, i princip socker och vatten. Så jag skulle nog skippa det där med vindruvor helt, utom som godis varannan vecka. (inte för att jag kan något om marsvin, men ska man undvika socker så borde man verkligen undvika vindruvor)

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

FeliciaS
2009-03-16, 23:08
#96

#95 Jovisst. Mina får smaka en vindruva var när vi har hemma, och det är betydligt mer sällan än varannan vecka ^^ Fast vi har vindruvor i trädgården förstås men bara till sensommaren.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

a1-eksandras
2009-03-22, 16:03
#97

Hur är det med krasse, sån vi kallar smörgåskrasse?

Annons:
fia-mia
2009-10-29, 14:34
#98

Bra artikel. Skrev precis ut den, superbra att ha.

MVH Mia (miisasphoto.tk)

medarbetare på cocker spaniel ifokus

elin85
2009-10-29, 14:40
#99

Någon som vet något om näringsinnehållet i blomkålsblast/blomkålsblad? Jag har läst att det är det nyttigaste på blomkålet och eftersom marsvinen verkligen gillar det och det är gratis så är det deras basgrönsak som de får varje dag. Men jag skulle jättegärna vilja veta vad den innehåller.

FeliciaS
2009-10-29, 15:19
#100

#99 Blomkål är ju en kålsort, de skiljer sig inte så mycket i näringsinnehåll. Men det känns som om bladen borde vara mer åt broccolihållet, alltså som broccolins blad - lite mer c-vitamin än vitkål skulle jag tro.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Cuyi
2009-11-01, 16:21
#101

Kan marsvin äta squash?

FeliciaS
2009-11-01, 22:24
#102

#101 Det kan dem, men ingen utav de grisar jag har gett det till har tyckt om det. Konstigt då det är i princip detsamma som gurka :P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

fia-mia
2009-12-05, 19:12
#103

Kan de äta majs?

MVH Mia (miisasphoto.tk)

medarbetare på cocker spaniel ifokus

Sandra-B
2009-12-05, 19:17
#104

#103

Ja det kan de.
Mina uppskattar det väldigt de gånger jag ger dem det .-)

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Annons:
FeliciaS
2009-12-05, 20:35
#105

#103 Ja, det kan dem. Däremot så är fryst majs, eller burkmajs inget att rekommendera - det förstnämnda innehåller mindre näringsämnen eftersom det varit fryst och den senare innehåller socker. Men färska majskolvar går bra - dock har inte mina grisar gillat det.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Sandra-B
2009-12-06, 00:52
#106

Mina marsvin får konserverad maj (det som blir över från vår middag) flera gånger i veckan, ofta dagligen.

De får även rester av djupfrysta (upptinade) grönsaker samt kokta.

Men givetvis ersätter det inte deras vanliga grönsakskost utan de får även färska grönsaker dagligen.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-03-16, 19:38
#107

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-03-16, 21:49
#108

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-03-16, 23:03
#109

Inlägget är borttaget

FeliciaS
2010-03-19, 21:45
#110

Då var den här lite omgjord :P

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Lusthan
2010-03-20, 00:06
#111

Oh, det där var precis vad jag behövde. Jag har såklart läst en massa innan men det kändes som att här var det mesta samlat på ett bra sätt. Det gillar vi. Jag testar mina fortfarande på vad de gillar och inte gillar. Gurka är nog den absoluta favoriten men det går ner lite allt möjligt som palsternacka, sallad, tomat, paprika och morötter. Jag hittade lite frusen persilja som jag gav innan bara för att testa. Det gick ner och då tänkte jag att det är väl lika bra att köpa färsk persilja och nu sitter de och skriker hela tiden så fort jag går mot köket. Flört

Tydligen var persilja riktigt uppskattat. Det är ju bra att veta. Då ska jag fortsätta att köpa persilja faktiskt.

Annons:
Misarn
2010-11-16, 22:41
#112

Superbra artikel Glad

Fridaaaa
2010-11-16, 22:52
#113

hört och läst att röd paprika innehåller mest c-vitaminer:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Blomkrukan
2010-11-16, 23:41
#114

Jag brukar ge mina solrosgroddar ibland och det älskar dom! Är det farligt för dem att äta sånt?

Dessutom älskar dom blomkål. Dom äter hellre det än broccoli.

Hur är det med zuccini? Dom gillar det också. Brukar köpa det till dom istället för gurka.

Testade att ge dom varsin klyfta clementin för någon vecka sedan. Dom var lite fundersamma först. Andra gången jag testade åt dom upp men dom såg lite lustiga ut när dom tuggade i sig det : )

Sandra-B
2010-11-17, 18:29
#115

#113

Det stämmer inte (enligt livsmedelsverket), men det skiljer inte mycket mellan gul och röd.

Enligt livsmedelsverket innehåller röd paprika 200 mg C-vitamin/100 gram men gul paprika innehåller 205 mg C-vitamin/100 gram enligt dem. Grön paprika innehåller 115 mg C-vitamin/100 gram enligt samma källa.

#114

Mina marsvin älskar också blomkål, speciellt blasten :-)

Zuccini kan man ge om marsvinen gillar det, har testat det några gånger men det är inte speciellt uppskattat här.

Jag hade en hona innan som var helt galen i clementin.
Kände hon doften av en blev hon helt till sig i buren så jag var tvungen att ta ut henne och ge henne en bit. Hon åt den väldigt lustig, började högst upp på klyftan och "öppnade" den och åt sedan upp fruksköttet men lämnade ofta "skinnet", speciellt om det var lite segt. Såklart drogs läpparna upp också när hon åt clementinen så hon visade tänderna ordentligt. Riktigt härlig var hon <3

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Emmsann
2010-11-17, 18:32
#116

Sockerärtor, vad tror ni om det?

//Emma

FeliciaS
2010-11-18, 20:54
#117

#116 Som godis, eftersom det är rätt energirikt och sött. Mina grisar brukar få under säsongen (sommaren) när vi ändå har massa hemma eftersom vi odlar det. Dock inte så populärt.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Emmsann
2010-11-18, 22:04
#118

#117 Tack för svaret :-)

//Emma

Annons:
Fridaaaa
2010-11-23, 17:11
#119

#15 okey! Då skiljer det inte så mycket :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

nimroda
2011-01-18, 01:41
#120

dunder bra artikel :)

M.v.h Johanna www.nimroda.n.nu/

Misarn
2011-03-23, 13:03
#121

Nu får fisarna lite mer variation i kosten Glad toppen tack!

Cazzos
2011-07-14, 11:59
#122

Tack för en jättebra artikel Glad

Kan man ge sparris till marsvin?


imoon
2012-01-12, 20:49
#123

Så himla bra artikel! Puttar och passar på att säga att just brysselkål och blomkål är några av favoriterna hos mina grisar!

imoon - medarbetare på Marsvin i Fokus

fam hagström berg
2012-02-19, 09:55
#124

Toppenfakta!

Fam Hagström-Berg / http://emsmarsvin.blogg.se

Aristarcos
2012-07-29, 08:15
#125

Bra fakta…

Annons:
Zakaraa
2013-07-13, 20:22
#126

Fungerar fryst broccoli lika bra som färsk till marsvinen?
Köper fryst till råttorna så finns redan hemma ett gäng frysta grönsaker :P

Och bör det vara färsk persilja eller fungerar torkad?

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

_Charlie
2013-07-13, 20:50
#127

#126 En del marsvin tycker inte om upptinade frysta grönsaker, medan andra (mina som är vana) gluffsar i sig med god aptit. Tycker dom om det kan de äta det absolut. :)


jossan...
2013-08-16, 09:55
#128

igår när jag var på ica så kollade jag vid gnagar grejerna..och där fans det en såndär gnagarpinne med frön och grönsaker och det stog att den var anpassad för hamster, kanin och MARSVIN! men när jag kollade vad den innehöll så fans både gullök och purjolök med på listan. och som de flesta här säkert vet så är lök giftigt för marsvin! så se upp med vad ni köper!

Gud vad bra jag stavar…

Julip
2013-12-21, 01:06
#129

Hur är det med kålrabbi?

Mirinda
2013-12-21, 01:16
#130

#129 Våra är jätteförtjusta i kålrabbi, inte minst om det finns blad/blast kvar på. Har inte kollat hur hög C-vitaminhalten är, men så vitt jag vet är all kål bra mat för marsvin.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

[Glitterregn]
2014-03-06, 11:39
#131

Nu kommer mina grisar få mer variation i kosten, mycket bra artikel! Någon kanske redan har frågat men för man skriva ut denna artikeln och bara använda hemma?

Zakaraa
2014-03-06, 12:30
#132

#131 För privat bruk får man ta vad som helst i stort sett från nätet, det är bara om du vill publicera det igen som du behöver tillstånd och källa :)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
alice_01
2015-06-04, 21:46
#133

Har bara en snabb fråga som jag undra om någon skulle kunna besvara. jag har två hann marsvin som är ungifär 4 år och jag gav dom lite ingerfära men sen kom jag på att det är ganska starkt så jag blev orolig i fall att dom skulle bli sjuka eller dåliga av det. Jag har inte sätt att dom är dåsga eller så men vill bara veta i fall att. så kan marsvin äta ingerfära eller inte?🤔

Sandra-B
2015-06-04, 21:57
#134

#133 Ingefära ska vara helt okej att ge. Som med allting annat bör man dock vara lite försiktig i början när man introducerar något de aldrig har ätit innan. Likaså kan det vara bra att hålla koll på dem efteråt så att de inte reagerar negativt. Hur känsliga marsvinen är för olika saker är ofta individuellt.

//Sandra, sajtvärd påMarsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
**SMF 237 Sweet Dream's 
**Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Upp till toppen
Annons: