Etikettskötsel
Läst 41 ggr
Ljungåsen
2022-11-15, 15:51

Sex fakta om marsvin

Australiensiska tv-veterinären Katrina Warren sprider information om vad man bör tänka på innan man skaffar marsvin som husdjur.

Marsvin kan bli upp till tio år gamla

Medellivslängden för marsvin är 5-7 år, medan enstaka marsvin kan bli tio år gamla. Eftersom marsvin ofta skaffas som husdjur till barn, hinner deras intresse falna långt innan marsvinet dör.

Marsvin är inga bra djur för mindre barn

Marsvin är ömtåliga och kan lätt skadas av yngre barn. Äldre barn kan förstås hjälpa till med matning och städning, men ansvaret måste alltid vara den vuxnes. Blygare marsvin kan bli stressade av barn.

Marsvin ska aldrig hållas ensamma

Marsvin är sociala djur och ska alltid ha sällskap av en artfrände. Bästa nybörjarkombinationen är en kastrerad hane med två honor.

Marsvin kan lätt få värmeslag

Marsvin är känsliga för extrema temperaturer, och bör hållas inomhus när det är som varmast på sommaren. Kylklampar eller frusna vattenflaskor invirade i handdukar kan ge dem svalka. De ska alltid ha tillgång till kallt, fräscht vatten.

Marsvins tänder växer hela livet

Det är väldigt viktigt att marsvin får rätt kost så att tänderna slipas ner ordentligt. Hö och gräs sköter den saken. Övervuxna tänder orsakar obehag och leder till döden, då marsvinet inte kan äta ordentligt.

Man kan adoptera marsvin

Det finns massor med begagnade marsvin. Funderar du på att skaffa marsvin så vänd dig till en omplaceringsorganisation.

Källa:
https://honey.nine.com.au/pets/guinea-pigs-pets-dr-katrina-warren-what-to-know-explainer/88e40949-1404-4bf4-b328-9d4fc42be493

Bild från Pixabay.com.

Dr Katrina Warren explains six things you should know about guinea pigs and keeping them as pets, and the c...
  • Redigerat 2022-11-15, 15:53 av Ljungåsen
E
2022-11-17, 10:03
#1

Det är väldigt bra information. Hoppas hon når fram med budskapet

Ljungåsen
2022-11-17, 10:15
#2

#1: Det hoppas jag också!

Upp till toppen