Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 101 ggr
Ljungåsen
2022-11-21 15:29

Att välja hö

Det finns inte speciellt mycket information skrivet om marsvin på svenska på nätet. Om man, som jag, läser en del på amerikanska sidor om marsvin, så verkar det som om det bara finns två eller tre olika sorters marsvinshö: "timothy", "alfalfa" och möjligen också "orchard grass". På svenska blir det: timotej, blålusern respektive hundäxing. Samtliga dessa är vallfoderväxter, som odlas även i Sverige.

Hö

På de amerikanska sidorna är rekommendationerna också väldigt tydliga. Vuxna marsvin ska äta timotejhö (eller möjligen hö av hundäxing), och absolut inte hö av blålusern. Detta för att blålusernhö innehåller alldeles för mycket kalcium. Sant visserligen, men en förenklad bild av sanningen.

Det finns två stora skillnader mellan timotejhö och blålusernhö. Den ena är dess halt av råprotein. Timotej ligger typiskt på 8-11%, medan lusern kan ligga betydligt högre, ända upp till 26%. Ju tidigare höet skördas, desto högre proteinhalt får det - och det gäller för allt hö. Växande marsvin, eller marsvin som har svårt att hålla vikten, mår bra av en högre proteinhalt i kosten än vanliga, vuxna marsvin. 

Den andra, och viktigare skillnaden, är relationen mellan kalcium och fosfor, där timotejhö typiskt ligger på 2:1, medan lusernhö typiskt ligger på 6:1. Det ideala marsvinshöet bör ha en kalcium-fosfor-kvot på 1,5:1, vilket betyder att mängden kalcium ska vara en och en halv gånger högre än mängden fosfor för att mineralerna ska vara i balans. Båda typerna av hö ger alltså typiskt ett kalciumöverskott. Överskott av kalcium i kosten kan vara en orsak till urinsten. Det är därför det är viktigt att sträva efter en korrekt kalcium-fosfor-kvot i marsvinens kost. Olika marsvin verkar vara olika känsliga för ett kalciumöverskott.

Problemet kommer när man försöker översätta den amerikanska informationen till svenska förhållanden. Här odlas hö sällan i singelkultur, utan innehåller en kombination av olika vallväxter. Det går alltså inte att få tag på rent, svenskt hö som bara innehåller timotej. Däremot så är timotej den vanligaste odlade vallväxten, och den ingår nästan alltid i hö, ofta i kombination med med rörsvingel, engelskt rajgräs och rödklöver. I Sverige är det ovanligt med blålusern i hö. Den odlas, men används oftast till ensilage istället.

När man letar (svenskt) hö till marsvin så brukar det rekommenderas att välja hö anpassat för häst. Varför då? Jo, för att hö för häst oftast består av en kombination av olika gräs, och inga, eller få, baljväxter. Detta ger ett hö som har lägre proteinhalt, vilket passar bra för vanliga, vuxna marsvin. Växande marsvin som utfodras med hö med låg proteinhalt behöver få sitt protein någon annanstans ifrån, exempelvis genom tillskott av ärtplättar/valsade ärtor. 

Ärtplättar

En annan fördel med hö anpassat för häst är att hästar har ungefär samma krav på kalcium-fosfor-kvot, som marsvin. Det är därför hästhö oftast inte innehåller baljväxter då dessa innehåller mer kalcium i förhållande till fosfor.

Ofta är hästhö analyserat, vilket gör att man får bättre information om dess exakta innehåll rent näringsmässigt, även om man kanske inte har en aning om vilka växter som ingår i höet. Det är framför allt proteinhalten och mängden kalcium och fosfor som är de intressanta parametrarna. Med hjälp av kalcium- och fosformängderna som anges i analysen så kan man själv beräkna kalcium-fosfor-kvoten i höet. När det gäller proteinhalten så är det värdet för råprotein som är intressant, inte det för smältbart råprotein, som är ett värde anpassat för hästens matsmältningssystem.

Vet man exakt vad ens hö innehåller så kan man också veta hur marsvinets kost ska kompletteras för att vara balanserad. Ärtplättar/valsade ärtor innehåller 21% protein, och kan användas för att öka proteinnivån i maten. Kornkross har en kalcium-fosfor-kvot på 0,1:1 (den innehåller nästan 10 gånger mer fosfor än kalcium) och kan användas för att justera värdena om kosten i övrigt är för kalciumrik.

Kornkross

Källor:

http://www.guineapigsaustralia.com.au/nutrition.htm
http://www.guineapigcorner.com/hay-and-grass
https://www.anderson-hay.com/blog/nutrition-101-crude-protein
https://www.purinamills.com/rabbit-food/education/detail/alfalfa-versus-timothy-hay-for-rabbits
https://stud.epsilon.slu.se/5634/8/torner_m_130605.pdf
http://matkalkyl.se/se-gronaelgulaartertorkade.php
http://rsmustang.se/dok/Infoblad_Kornkross.pdf

  • Redigerat 2023-05-14 08:05 av Ljungåsen
Annons:
Maleficum
2022-11-21 23:24
#1

Vet inte hur känsliga marsvin är men vårt svenska hö (och annat som odlas i Sverige) har ofta låg selen halt (då många av våra jordar är fattiga på selen).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Ljungåsen
2022-11-22 07:26
#2

#1: Ett mycket intressant påpekande, som jag inte har något svar på. Definitivt värt att undersökas.

Ljungåsen
2022-12-20 17:33
#3

#1: Nu har jag grävt lite i marsvins behov av selen, och blev väl inte så värst mycket klokare. Tyvärr.

https://marsvin.ifokus.se/discussion/1555195/marsvins-behov-av-selen

På marsvin ifokus är alla välkomna att diskutera och avguda våra älskade husdjur - marsvinen. Oavsett om man avlar, ställer ut, har sina marsvin som sällskapsdjur eller bara älskar grannens härliga smådjur så har man hittat till rätt sajt!
Upp till toppen
Annons: