Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 89 ggr
Ljungåsen
2022-12-20, 16:52

Marsvins behov av selen

I Sverige har vi selenfattiga jordar, vilket betyder att det hö som odlas här har låga halter av selen. När det gäller häst är medvetenheten hög om att det behövs tillskott för att djuren ska få i sig tillräckligt, men vad gäller egentligen för marsvin?

En studie av innehållet i producerat hö som utfördes på svenska och norska gårdar under perioden 2010-2011 visade på stora variationer av olika makro- och mikromineraler, däribland selen. Av 124 prov var det bara 20 som hade högre värden av selen än detektionsgränsen på 30 µg/kg.

Tyvärr har det inte gjorts några systematiska studier för att säkerställa vilket selenbehov marsvin egentligen har. De studier som finns har mestadels utförts på laboratorieråttor, genom att mäta aktiviteten av glutation och peroxidas i levern. Att göra motsvarande på marsvin är svårt, eftersom aktiviteten hos det enzymet hos marsvin är 4-6% jämfört med aktiviteten hos råttor och möss. Det här fenomenet verkar inte ha någon koppling till hur mycket selen som behövs i kosten. Även om marsvinen fått en diet med mer selen än vad råttor behöver (140-200 µg/kg foder) så var fortfarande aktiviteten i levern mycket låg.

Trots det så anges det i Nutrient requirements of the guinea pig att selenbehovet hos marsvin kan anses vara likvärdigt med råttors, 150 µg/kg foder utom vid dräktighet och digivning, då behovet är 400 µg/kg foder.

En studie gjord på växande marsvin säger att behovet är mer än 200 µg/kg foder. En annan studie sätter behovet till 100 µg/kg foder, och anger att högre värden inte är bättre.

Alldeles oavsett vilket värde man tror på, kan man nog dra slutsatsen att marsvin som utfodras med svenskproducerat hö sannolikt lider av selenbrist. Vad man ska göra åt det har jag dock ingen aning om.

Källor:
https://hastsverige.se/hastens-miljo/grovfoder/mineral-i-grovfoder/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK231932/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19506806/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24163954/

Bild från Pixabay.com.

Annons:
Lona
2022-12-20, 17:25
#1

Finns det någon direkt fara med att ge tillskott med selen? Vad händer vid överdosering, selen är väl dessutom relaterat till vitamin E på något sätt?
/Hästmänniska 😘


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Ljungåsen
2022-12-20, 17:31
#2

#1: Jättebra frågor, som jag inte heller har något svar på.

Överdosering är garanterat inte nyttigt, och eftersom man egentligen inte verkar veta hur stort behovet är, så känns det som en större risk att börja ge tillskott än att inte göra någonting alls.

Nephi
2022-12-20, 17:46
#3

#1: Google hade svar: här är ett av dem på engelska 😁 Jag tänker att det är lika bra att anta att liknande symptom på överdos gäller för resterade djurslag

https://aaep.org/horsehealth/selenium-equine-diet


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

<p class="p1">By Amanda House, DVM ,DACVIM, University of Florida College of Veterinary Medicine</p><p class="p1">Selenium is a trace mineral that is essential for cellular function in the body. Fortunately, large doses of selenium causing acute toxicity and death are uncommon in the horse. In fact, more often the opposite situation is problematic. Many areas of the United States produce selenium deficient forage including parts of the Pacific Northwest, the Great Lakes, and down the Eastern Seaboard into Florida.
Ljungåsen
2022-12-20, 18:01
#4

#3: Mycket intressant artikel, tack för länken!

Maleficum
2022-12-20, 18:36
#5

#1: E-vitamin gör selenet (eller upptaget?) mer effektivt så det verkar vara en bra kombo (dock vet jag att det nämnts att hos kaniner kan ett för högt E-vitamin intag leda till fetma runt organen som inte är "synlig" fetma). Läste någonstans också att iaf hos kanin så verkar selenbrist inte vara lika stor fara (eller ge lika mycket problem) så länge de får tillräckligt med E-vitamin. Men det är ju inte säkert det är liknande hos marsvin.

Man får ju hoppas de ändå får i sig tillräckligt med selen om de äter pellets och/eller får importerade grönsaker (då de ofta har högre selenhalt än våra svenska).

När min förra kanin hade en lång period då han inte åt pellets så groddade jag gröna linser åt honom (främst från Kanada då de groddade bäst och Kanada har bra med selen i sina jordar) det verkade funka bra för han hade inga problem under de åren (sen var det bla bekvämlighet som gjorde att jag övergick till pellets när han blev äldre).

Men det är verkligen synd det inte finns mer info om hur stor risk det är för brist hos våra svenska smådjur (med tanke på bristen i våra jordar) med tanke på att det, iaf hos kaniner, kan rekommenderas strikt hödiet av veterinärer (och det är ju ytterst sällan man har höanalys till kanin).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Ljungåsen
2022-12-21, 14:34
#6

#5: Groddade linser lät intressant! Det ska jag testa, vid tillfälle. Sen får vi se om mina små vänner kan tänka sig att äta sådant.

Jag tror att du är något på spåren med att E-vitamin är väldigt mycket viktigare än selen. Hittade en studie på marsvin, där man delade in dem i tre grupper. En som fick varken selen eller E-vitamin, en som fick selen men inte E-vitamin och en som fick E-vitamin men inte selen.

I gruppen som varken fick selen eller E-vitamin fick ett antal djur avlivas i förtid, på grund av svaghet i benen. Det skedde inte i någon av de andra grupperna.

Slutsatsen från studien är att det är mycket allvarligare med både selen- och E-vitaminbrist, än bara brist på E-vitamin.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11385070/

Selenium and vitamin E deficiencies were studied as part of an evaluation of oxidant defenses in guinea pigs. Male guinea pigs (100-120 g) were fed a control diet (C) or the diet without selenium (0 Se), without vitamin E (0 E), or without either selenium or vitamin E (0 Se-0 E). Between d 30 and 35 …
Annons:
Maleficum
2022-12-21, 22:08
#7

#6: Tror en liknande studie gjorts på kanin med liknande resultat.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: