Annons:
Etiketterfoderartikel
Läst 84 ggr
Ljungåsen
2023-05-20 13:58

D-vitamin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När det gäller marsvin och vitaminer så pratas det absolut mest om marsvinets behov av C-vitamin. Det är rimligt eftersom C-vitaminbrist hos marsvin kan vara förödande, men kanske borde vi prata mer även om D-vitamin, som är ett annat mycket viktigt vitamin.

Våra D-vitaminnivåer påverkar hur bra vi tar upp det kalcium vi får i oss. Det gäller oss människor, och det gäller för marsvinen också. Det finns två sätt för oss och marsvinen att få i oss D-vitamin. Det ena är genom att vara utomhus och utsätta oss för solbestrålning, det andra är genom kosten. 

Hur mycket D-vitamin marsvin behöver är inte speciellt väl studerat, men det finns en studie från 1990 som jag tycker är intressant. Där visade man att marsvin som fått en diet med en kalcium-fosfor-kvot på 1:1 (idealt är 1,5:1 - så marsvinen fick alltså en diet med för lite kalcium) drabbades bland annat av urkalkning av skelettet; det som brukar kallas för benskörhet (osteoporos). Genom att ge marsvinen ett tillskott på 15 IU (= 0,375 mikrogram) av vitamin D3 varannan dag, så förhindrades urkalkningen. Alltså spelar D-vitaminet en stor roll för hur mycket av kalciumet i kosten marsvinet tar upp, och vi vill ju att marsvinet tar upp och använder det kalcium det äter. 

Så vad är det som kan orsaka D-vitaminbrist? Dels handlar det förstås om hur mycket Utevistelse vi får. Marsvin kan, av förklarliga skäl, endast vara ute under sommarhalvåret. Och dels handlar det om vad vi äter.

För att göra saken lite mer komplicerad så finns det dessutom två olika sorters D-vitamin: D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). Vitamin D3 är det D-vitamin som bildas i huden när den utsätts för solbestrålning. Det brukar anges att vitamin D3 bara finns i animaliska produkter (som marsvin ju inte äter), men nyare studier har faktiskt visat på förekomst av vitamin D3 även i en del växter, som tomat och paprika. Innan har man trott att det enda D-vitamin som funnits i växter har varit vitamin D2, som ofta anses vara mindre effektivt för kroppen.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, som lagras i fettcellerna hos marsvinet, till skillnad från C-vitamin, som är ett vattenlösligt vitamin. Eftersom fettlösliga vitaminer lagras i fettcellerna så kan halterna där bli för höga om marsvinet får i sig för mycket D-vitamin. För höga halter av D-vitamin i fettcellerna kan vara direkt livshotande. Glädjande nog går det inte att överdosera D-vitamin genom att utsättas för solbestrålning, eftersom huden själv reglerar hur mycket vitamin som tillverkas. Och eftersom marsvin inte äter speciellt D-vitaminrik kost (typ fet fisk) är det ingen risk att de får i sig en överdos genom maten. Multivitaminer däremot, kan lätt ge livsfarligt höga doser.

En studie på kaniner som hålls endast inomhus har visat att ett stort antal av dem lider av D-vitaminbrist, och att D-vitaminbrist kan ge upphov till tandproblem, hjärtproblem och ett försvagat immunförsvar. Genom att ge kaninerna tillgång till konstgjort UVB-ljus ökade deras D-vitaminnivåer, på liknande sätt som om de fått vistas utomhus. Marsvin lär få liknande problem. Om de aldrig någonsin får gå ut och utsättas för direkt solljus så är det sannolikt att de lider av D-vitaminbrist, och alltså behöver tillskott. Det enda säkra sättet att ge tillskott är genom UVB-ljus, som inte kan leda till en överdos.

I fågelvärlden verkar medvetenheten om vikten av D-vitamin vara större än bland oss smådjursmänniskor, och det är relativt vanligt att fåglar får tillskott i form av UV-ljus på daglig basis. Jag är övertygad om att marsvin skulle må bra av samma omsorg, speciellt om de aldrig någonsin får gå ut.
Källor:

http://www.guinealynx.info/diet.html
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK231932/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651966/
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/06/20/vitamin-d-deficiency-rabbits.aspx
http://www.bristguiden.se/d-vitaminbrist/vad-orsakar-d-vitaminbrist/
http://veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/fragor-om-uv-ljus

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder
  • Redigerat 2023-11-28 07:13 av Ljungåsen
Annons:
Maleficum
2023-05-20 14:13
#1

Mycket viktigt och intressant!

Håller med om att "vi" inom fågelhobbyn ofta har bättre koll på detta med d-vitamin brister och många (men fortfarande är okunskapen ganska stor även i fågelkretsarna stor) har speciella UV lampor till dem (tror kunskapen är ännu bättre på reptilfronten).

Brukar själv tänka på det men har inte haft större problem med mina kaniner då de alltid fått vistas utomhus under somrarna (och vissa har bott ute året om).

Vad jag lärde mig för nog mer än 20 år sedan i skolan så, iaf hos kor, så räcker den d-vitamin de får i sig genom Utevistelse sommartid även under vinterhalvåret så man får väl anta lite att det även kan gälla andra djur. Men kan man inte erbjuda mycket Utevistelse sommartid är det nog klokt att skaffa en liten lampa att ha tänd några timmar per dag.

Sen innehåller även soltorkat hö mer D-vitamin än skulltorkat (eller för den delen ensilage/hösilage) men däremot förlorar det innehåll av betakaroten (a-vitamin) (så mer D-vitamin i solblekt hö än grönt hö).

Ger man pellets får man väl anta också att de får i sig rätta mängderna D-vitamin.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Ljungåsen
2023-05-20 14:22
#2

#1: Det där med att det räcker med att vara ute sommartid har jag också hört, men jag har inte lyckats hitta någon källa på att det verkligen stämmer.

Mycket intressant påpekade om hö! Att vitamininnehållet ändras beroende på hur det torkas låter logiskt, men det hade jag ingen aning om.

Smihast
2023-05-20 17:16
#3

Det här ska jag komma ihåg!


/ en djurälskare 😝

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Maleficum
2023-05-20 19:03
#4

#2: Den källan jag har är från vår lärare (zoolog) på gymnasiet (och eventuellt att det nämndes i foderkompendiet som Kålmordens veterinär Bengt Röken skrivit och som vi använde oss av på foderlära kursen).

Väldigt intressant just hur vitaminerna ändras i hö beroende på hur det torkas.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Upp till toppen
Annons: