Annons:
Etiketterartikelövrigt
Läst 10420 ggr
FeliciaS
2008-01-14, 20:13

Lär dig fotografera marsvin

Är det inte självklart att man vill ha bilder på sina marsvin? I den här artikeln får du som inte är superhaj på fotografering ett par tips om hur du fotograferar dina marsvin för bästa resultat!

Oavsett vilken kamera du har - kompakt- som systemkamera, är det Du som till största del påverkar hur bra bilden blir. Det kan vara små fel som faktiskt försämrar bilden mycket - t.ex. att bilden är tagen ur fel vinkel eller att det är motljus. Små fel som gör stor skillnad om man bara tänker på de små punkterna, för yttligare fotoförbättring.

Fotar du inte med manuella inställningar dvs. att du inte själv ställer in ISO-tal, brännvidd, slutartid och exponering, sköter kameran detta själv vilket är en stor fördel om du är nybörjare eller inte jätteduktig på att fotografera.

-> Liten ordlista för manuella inställningar:

ISO - Ljuskänslighet, desto högre ISO-tal desto ljusare men kornigare bild och desto lägre ISO-tal desto mörkare blid och tydligare bild.

Bländarvärde - Skärpedjup. Om man använder en stor bländaröppning/lågt bländarvärde släpps mycket ljus in i bländaren och en viss fokuspunkt (del av bilden) skarp medans bakgrunden blir oskarp/suddig. Detta är till stor fördel om man vill undvika rörig bakgrund och att fokus ligger på motivet. Används en liten bländaröppning/högt bländarväde blir stora delar av bilden helt skarp. Desto större bländaröppning eller lägre bländarvärde - desto ljusstarkare bild.

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

_En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.
_

Slutartid - Tiden då slutaren är öppen och ljuset träffar bildsensensorn. Långa slutartider ger mer liv åt bilder, man kan säga att de blir "suddigare", medans korta slutartider ger skarpa bilder där rörelserna är frysta.

Exponering - Det moment när bildsensorn i kameran utsätts för ljus. Om ljusa partier i ett fotografi är utfrätta, är bilden överexponerad. Bilden är underexponerad om de mörka partierna är väldigt mörka, nästan helt svarta - eller om bilden helt enkelt bara är för mörk.

De manuella inställningarna påverkar varandra och hör på så sätt ihop, har du en större bländaröppning/lägre bländarvärde) blir fotografiet mörkare, samma sak om du har en kortare slutartid.

~ * ~ * ~

Komposition:

Det är bra att tänka på hur man tar bilder av marsvin. Hur vill man att resultatet ska bli? Vad ska bilden användas till? Vill du ha en fin, bra eller söt bild att "bara ha" på dina marsvin (alltså ingenting speciellt uttänkt) så ta bilden ur en bra vinkel. Vad är då en bra vinkel? Ja, det beror försås mycket på tillfället, men ta inte bilder ovanifrån, bakifrån framifrån med huvudet som skymmer kroppen. Man vill att marsvinen ska se ut som de gör i verkligen, utan ett för stort huvud, rumpa eller likn. Något som är bra att tänka på är att komma ner till marsvinens nivå, på så vis blir bilden faktiskt bättre. Se till att få motivet i mitten, ögat dras till mitten av bilden och ett foto där marsvinet är i ena hörnet uppfattas inte bara felkomposinerad utan ofta tråkigt och ofta "oroligt".

Här ligger fokus på höbollen, som är i vägen, istället för marsvinet. Dessutom är inte vinkeln och den bästa, bilden är tagen för mycket uppifrån och bakgrunden är delvis störande.

Här ligger fokus på höbollen, som är i vägen, istället för marsvinet. Dessutom är inte vinkeln och den bästa, bilden är tagen för mycket uppifrån och bakgrunden är delvis störande.

Den här vinkeln är mycket bättre! Bakgrunden stör fortfarande lite, men höbollen är inte i vägen och fokus ligger mer korrekt.

Den här vinkeln är mycket bättre! Bakgrunden stör fortfarande lite, men höbollen är inte i vägen och fokus ligger mer korrekt.

Bakgrund:

En störande bakgrund ger en klart försämrad bild. Är marsvinet i buren är det svårt att få bra bakgrunder, särskilt om man har galler bur med ett galler i helt annan färg än väggen bakom. I många fall kan man sätta en pappskiva eller tygstycke (ex. handduk) i en trevlig och inte för framträdande färg bakom marsvinet. Fotar du inte med manuella inställningar - tänk på att materialet bakom ska vara rent, ytterst små smutsprickar syns tydligt (detta går lätt att klona bort i Photoshop om man kan det). Fotar du med manuella inställningar, välj en ganska stor bländaröppning. Fotar du marsvinet utomhus bland växtlighet får du med största sannolikhet en fin bakgrund som ger en trevlig känsla till bilden. Tänk på att inte fota mörka marsvin mot en mörk bakgrund, eller vita marsvin mot en vit bakgrund. För stora kontraster är inte heller bra, t.ex. ett vitt marsvin mot en svart eller mörkblå bakgrund. Så en "lugn" och ljus färg, ljusblå eller ljusgrå brukar vara bra.

Fokus:

Att få fokus på motivet är viktigt. Ibland är det lätt hänt att kamean har fokuserat på en annan del av marsvinet eller på bakgrunden. Då blir huvudmotivet suddigt och bildens utseende och kvalitet försämras. För att fokusera trycker du ner avtryckarknappen halvvägs så söker kameran efter rätt fokuspunkt.

Här ligger fokus bakom örat istället för på ögat eller nosen. Det gör att man uppfattar bilden som suddig och ögonen dras till en tråkig del av bilden - den delen som är skarp (i det här fallet nedra högra kanten).

Här ligger fokus bakom örat istället för på ögat eller nosen. Det gör att man uppfattar bilden som suddig och ögonen dras till en tråkig del av bilden - den delen som är skarp (i det här fallet nedra högra kanten). Den här bilden är dessutom överexponerad - några vita ställen är utfrätta.

När du fotograferar just marsvin:

Marsvin är levande varelser - de rör på sig: skuttar, springer iväg, snurrar runt… Det är inte alltid lätt att hinna få en bild av marsvinen. När du har de utanför buren och har ställt upp dem för fotografering och de inte vill sitta stilla, använd mat. Mat är en bra väg till att få marsvinen att göra vad man vill uppnå. Vill du att de ska sitta stilla, kan det funka med att ge dem en liten matbit och passa då på att ta en serie med bilder. De dåliga kan du radera i efterhand. Försök fånga marsvinens uppmärksamhet, gör små ljud med munnen eller prassla med en påse. Det är svårt att tala om exakt hur man får de perfekta bilderna, men en bra början är att fotografera mycket och ofta, i olika situationer. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för just dig, dina marsvin och framförallt - din kamera.

En bra marsvinsbild ur fotosynpunkter - marsvinet är dessutom uppmärksamt och tittar mot bilden.

En bra marsvinsbild ur fotosynpunkter - marsvinet är dessutom uppmärksamt och tittar mot Fotografen.

Foto: Felicia S

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 2023-02-02, 14:54 av Ljungåsen
Annons:
FeliciaS
2008-04-01, 00:14
#1

Sådär ja :) Då var den artikeln klar! Mycket nöje kära medlemmar ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Stormviskaren
2008-04-01, 00:17
#2

va bra :D Bra tips :)

FeliciaS
2008-04-01, 00:19
#3

Tack tack… ^^, Nu måste jag sova.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Abico
2008-04-01, 00:28
#4

Jag tycker du lyckats bra ^^
Jag är inte alls van vid min nya kamera, så det mesta har blivit pankaka hittils, men jag jobbar på och den här artikeln hjälpte nog lite :)

Hanna 

gulzebra
2008-04-01, 00:41
#5

Det kan nog även vara bra att veta att kortare slutartider leder till mörkare bilder iom att inte så mycket ljus hinner släppas in.

Gjorde misstaget när jag lånade en analog systemkamera och fotade på kortaste slutartiden… Har fortfarande inte orkat framkalla bilderna, de är förmodligen skitdåliga allihop x)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Creation
2008-04-01, 00:52
#6

Yay! Längtat efter den här artikeln ^^
Super! :D

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Annons:
Wiizy
2008-04-01, 01:03
#7

great, som alltid. :P

MikaTela
2008-04-01, 02:38
#8

Mycket bra tips på hur man fotar marsvin. Jag gillar även det du förklarar om ISO osv. Och ändå har jag gått foto A och äger en systemkamera, men ja minnet är inte det bästa och ofta är man lat och har på auto. :/

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Jappeloup
2008-04-01, 11:04
#9

Jätte bra artikel, har faktist hoppats på en, jag har lite svårt stt ta bilder på marsvin…

Blondi3
2008-04-01, 12:30
#10

bra artikel :)

[Dezederia]
2008-04-01, 12:51
#11

Tack för en bra artikel :D

parsley
2008-04-01, 13:08
#12

Har du några tips på hur man kan bygga en enkel "studio" som man kan ha när man fotar marsvin. Var ska man vara, vilken belysning är bäst osv? Nu menar jag inte proffsgrejor utan sådant som man har hemma.

aaa0julle
2008-04-01, 13:29
#13

bra atikel ;D

Annons:
TRASAN
2008-04-01, 13:37
#14

jättebra men man får ändå ta många kort innan det perfekta kommer tycker jag hihi (inte duktig på ta kort. ;) men man lär sig ju. ;) så ut o fota vidare nu ;)

Abico
2008-04-01, 13:40
#15

#12 - Jag brukar bygga upp lite studio på rummet faktiskt ^^ Och har även gjort det i trädgården en gång.. Men då tar jag min fåtölj - slänger en eller ett par handdukar över den i färger som "klär" marsvinet som ska fotas. Sedan ställer jag upp bygglampor som man har när man målar om och bygger å har sig - jättestarka iaf. Och sedan upp med stativ - kamera och marsvin. Nackdelen är att lamporna värmer något otroligt så det blir ganska korta foto stunder. Annar kan man utnyttja dagsljuset - det funkar också jättebra men då får man hålla sig nära ett fönster.

Hanna 

Bella-R
2008-04-01, 15:43
#16

Intressant läsning :) Bra artikel!

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

SoffanIsSmiling
2008-04-01, 21:51
#17

Bra skrivet

FeliciaS
2008-04-02, 19:24
#18

Tack för alla kommentarer! Kul att ni gillar den :)

#12 Jag, som har en abby med svart och vit päls, föredrar grå/ljusblå bakgrund eller likn. och använder numer min nyinköpta vetbed (se mina kommande bilder till Månadens marsvin april). Kameran placeras med fördel på stativ. Belysningen bör komma uppifrån, använd även takbelysning så att rummet blir så ljus som möjligt. Du kan göra en enkel "stomme" som blir som ett stort "hus" till marsvinen med tre "väggar" och "tak", där du har silkespapper på sidorna och ovanifrån. På bakre sidan kan du ha din bakgrund, t.ex. ett ljus tyg. Lycka till!

Kan avslöja att jag har använt blixt på många av fotona ovan, vilket man ska göra så sällan som möjligt. Du kan alltid fråga på Foto.ifokus eller Djurfoto.ifokus ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Fiona
2008-04-02, 22:34
#19

super artikel, får man kopiera ? (A) En bas fråga för mig numera xD

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Wiizy
2008-04-02, 22:41
#20

#19 - Hon har sagt i en annan artikel att du får kopiera alla hennes Artiklar utan att fråga nu. ;)

Annons:
FeliciaS
2008-04-04, 17:04
#21

#20 Precis, bra att du har koll på mig när jag inte har det ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Fiona
2008-04-04, 18:36
#22

#20 a okej en jag tror nog inte att jag har läst dt inlägget, men nu vet jag ;)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Skrotan
2008-04-05, 20:42
#23

underbar fakta! bra jobbat^^

ElinM
2008-04-07, 20:05
#24

Kanon bra artikel :)

MonaF
2008-04-07, 20:17
#25

GÄTTEbra

CamillaS
2008-06-24, 03:13
#26

Puttar upp denna, då det är så kul med fotografering (tycker iaf jag) så kan fler som inte läst den, få göra det. ;)

Felicia tänkte bara på en sak nu när jag själv börjat lära mig om detta:
Om man använder en stor bländaröppning/lågt bländarvärde släpps mycket ljus in i bländaren och stora delar av bilden blir helt skarp. **Används en liten bländaröppning/högt bländarväde blir endast en viss fokuspunkt, vilket man väljer, helt skarp och bakgrunden suddig.

**Dom två styckena ska vel vara tvärt om. Stor bländaröppning (beroende på hur stor)= skarpt motiv och suddig bakrund.

Liten bländaröppning (beroende på hur stor)= Stora delar av bilden blir skarp.

Ju kortare skärpedjup desto suddigare bakrund.
Ju längre skärpedjup desto skarpare bakrund.

idipidi
2008-06-24, 14:04
#27

#26 Du har helt rätt Camilla. Jag har inte läst artikeln förut…

Annons:
FeliciaS
2008-06-24, 14:12
#28

#26 Stor bländaröppning = lågt bländarvärde = oskarpare bakgrund, ja ;) Jag förstår inte riktigt, tror jag. Men du menar att det fetstilade stycket är fel? För det är det ju ^^, Det står rätt först och sedan motsatt fel…, hoppsan ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

FeliciaS
2008-06-24, 14:16
#29

#26 Gud så klantigt! Ändrat iaf :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

CamillaS
2008-06-24, 20:25
#30

#29 jupp, nu är det rätt. ^^,

FeliciaS
2008-06-25, 11:55
#31

#30 Ja :) Stör mig fortfarande hur jag kunde röra ihop det så *s* Aja.. ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

a1-eksandras
2008-11-09, 02:09
#32

Vilken kul artkel! Man borde nog också tänka på att inte använda blixt… Skrikandeshellre ett högt ISO om man fotograferar inomhus.

FeliciaS
2008-11-09, 12:49
#33

#32 Ja, det stämmer. Blixten förstör rätt mycket… Man vill ju ha naturligt ljus som inte är så hårt :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
2008-11-10, 19:09
#34

Bra artikel:) Ska försöka fotografera marsvinen mer nu^^

Annons:
Pink
2008-11-10, 19:18
#35

Bra artikel! Bra att veta när man gillar att fota men att de inte blir så bra! XD

Sannich
2008-11-21, 14:37
#36

Har en fråga. Har ett marsvin som är brindle, med mycket svart. Sen har jag en tös som är enbast svart, men undantag för några vita hårstrån. Va ska jag ha för bakgrundsfärg till dem? Har provat det mesta. Funderar på om orange/gult skulle funka till brindle? Men va ska jag prova till den svarta?

Snälla hjälp!

FeliciaS
2008-11-21, 15:10
#37

#36 Det beror på vad för sorts bild du vill ta… Grönt och blått tycker jag funkar utmärkt till det mesta ;) Orange/gult kan funka till brindlen men i så fall samma nyans marsvinet, annars kan det bli tvärtom istället - inte alls så fint. Vitt och svart funkar också till det mesta - förutom vitt mot vitt och svart mot svart, det är mindre bra ;P Testa ljusblått, ljusgrönt (inte för lysande) eller ljust turkos till den svarta :) Inte för dominanta färger.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Tindrar
2008-11-21, 15:15
#38

Det står dubbelt med:

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

för mig, kanske man kan ändra;P Men som sagt, en jättebra artikel:)

FeliciaS
2008-11-21, 15:39
#39

#38 Usch, ja, artiklarna som skrevs innan nya verisionen blev så fula och konstiga. Har inte hunnit/orkat ändra på alla.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Sannich
2008-11-21, 19:49
#40

#37 Har testat ljusblått, grönt men det blev inte bra.. Funderar på om grått kanske funkar? Har limegrön matta, kanske kan prova på den. :) Men jag tycker inte att hon "passar" på någon färg. Har en systemkamera, så det är inte fel på den. ;)

Jag vill bara ta en profilbild, sidbild och liknande.. Men inget funkar.

FeliciaS
2008-11-21, 23:38
#41

#40 Jag menar ljus- blått/grönt till den svarta, inte brindlen bara så du vet ^^, Grått till svart… Kan funka, blir säkert lite tråkigt. Man kan få fräcka svartvita bilder :) Men gräsgrön är naturlig färg samt buskbrun så det kan funka. Testa naturtrogna färger. Även fast du har systemkamera kan färgerna återges fel och bilderna kan bli långt ifrån perfekta ändå ;)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Sannich
2008-11-22, 16:10
#42

Förstod att du menade till den svarta. :) Provade som sagt med en grön filt, som ser lite ut som gräset, men det blev ändå inte bra.. Jajo, men en systemkamera hjäper iaf till lite. ;)

[donkeyqueen]
2011-04-08, 17:21
#43

Vad är det för ras på marsvinet som äter från höbollen?*Nyfiken*

[Strawberi]
2011-04-08, 18:57
#44

#43 - Coronet :-)

Upp till toppen
Annons: