Annons:
Etiketteraktiveringövrigtartikel
Läst 22164 ggr
FeliciaS
2008-03-31, 18:23

Träna konster och tricks

Våra marsvin är inte dumma djur, tvärtom. De är utmärkta små smarta varelser, och med tålamod kan de komma hur långt som helst. Det svåra brukar vara att få de till att göra det vi begär av dem... Aktivera dina marsvin och låt deras hjärnor få jobba! I den här artikeln ska jag tala om hur du ska göra och vilka de bästa knepen är för att hitta rätt väg till marsvinens inlärande!

Logiska förklaringar!
Kanske har du hört någon säga att marsvin bara är dumma och tråkiga? För någon som inte förstår sig på marsvins beteende kan det vara en vanlig uppfattning. Motiverigen kan vara att de bara sitter stilla på golvet när man tar ut dem. Varför gör dem det?

Marsvin är bytesdjur och därför naturligt försiktiga och skygga, vilket är avgörande för deras liv i det fria. När de i fångenskap, som husdjur, har samma beteende anses de vara dumma och inte särskilt läraktiga, men vinner man ett marsvins förtroende lär man sig snart motsatsen genom de erfarenheter marsvin ger en.

belöning

**Den rätta vägen till inlärandet
**Att marsvin har förkärlek till mat är inget okänt, därför är just mat och godsaker något av ett "hjälpmedel" vid träning och aktivering. Marsvin blir mer intresserade av att utföra det du vill om du har någon belöning. Använd någonting som dina marsvin tycker om, ex. sallad, gurka eller persilja, som brukar vara bland det som alla marsvin uppskattar. Under våren och sommaren finns mycket färska växter utomhus att använda, som grässtrån, maskrosblad och klöver. Belöna marsvinen med små bitar efter varje gång de gör rätt, istället för att de dem en gurkskiva som tar ett tag att äta upp. Under den tiden hinner kanske marsvinet tappa fokus och bli intresserad av någonting annat istället, och det vill vi inte ska hända under ett träningspass. Ett tips är att träna dem innan utfodring, då är de lite extra hungriga och sugna på någonting gott. Det gör att marsvinen vill ha godbitarna ännu mer än om de precis har fått mat.

Träna ett marsvin åt gången, istället för att låta andra marsvin vara i närheten och distrahera. Befinn dig i välbekanta omgivningar när du tränar med dina marsvin, där inga främmande dofter drar till sig uppmärksamhet eller gör marsvinet oroligt. Marsvinen blir tryggare om de känner sin egen lukt, därför är det ett mycket bra knep att gnida in sina händer i deras bottenmaterial innan träningspassen. Marsvin som är mellan 9-10 månader har särskilt lätta att lära sig nya tricks och konster, då de befinner sig i utvecklings- och inlärningsstadiet. Yngre djur är ofta lite för skygga och busiga, och har lättare för att tappa fokus. Vuxna djur är inte lika lekfulla och det kan vara svårare att locka dem till inläring. Däremot har studier visat att kastrater ofta är betydligt mer lekfulla, och även om jag bara har haft en kastrat håller jag med. Man får självklart utgå ifrån marsvinens olika personligheter, de har olika personligheter.

Tips under träningspasset
Placera marsvinet framför dig, gärna på en handduk eller liknande, som du använder vid varje träningspass. Marsvin känner sig tryggare (mindre utsatta och synliga för rovdjur och fåglar) på mörka ytor än ljusa, där de tydligt syns. Ha godsakerna nära dig, utan att marsvinet enkelt kan nå dem. Visa marsvinet godsaken och utöva tricket samtidigt som du lockar med matbiten och säger ett ev. kommando (ex. snurra runt, marsvinets namn). Prata med lugn och lågmäld röst så känns det tryggare för marsvinet. Kom ihåg att belöna marsvinen när de gör rätt, försök igen om de gör fel utan att säga till dem. Det är effektivare att belöna bra beteende, och undvika dåligt. Går marsvinen iväg lyfter du bara tillbaka honom/henne till träningsplatsen igen och börjar om, som om ingenting har hänt. Träna ca 10 minuter åt gången så att marsvinet inte blir överanträngt (det är mycket nytt att ta in, speciellt i början). Upprepa inte samma övning i rad mer än ca 10-12 gånger. Marsvin har ett någorlunda bra långtidsminne och kommer ihåg vad de lärt sig om du tränar dem regelbundet.

maskrosblad som belöning

**Tricks och konster att lära dem
** Inkallning
Vill du lära marsvinet att komma till dig och lyssna till sitt namn? Gör som jag har beskrivit ovan och säg namnet samtidigt som du tydligt visar belöningen. Det gör att marsvinet förknippar en god matbit med det du säger. Börja på ett kort avstånd och öka det sedan när förståelsen förknippas med namnet.

Snurra runt
Du gör på samma sätt som ovan, visar matbiten och låter marsvinet följa efter din hand. I början kan du öva på att snurra ett halvt varv och ge då godbiten. När marsvinet har lärt sig det kan du utöka träningen och snurra ett varv, samt åt både höger och vänster.

Gå på gungbräda
Sätt marsvinet framför gungbrädan och visa godbiten. Se till att marsvinet följer handen upp på gungbrädan och stanna när den har tippat över på andra sidan. Då kan marsvinet gå ner och få sin belöning väl nere på golvet igen. I början kan du dela upp övningen i två delar - belöna först när marsvinet står stilla på gungbrädan som tippar över på andra sidan, och sedan igen när marsvinet har gått ner. Till den här konsten kan det vara svårt att använda kommando, klickerträning lämpar sig bättre (se nedan).

• Stå på bakbenen
Att stå på bakbenen är någonting som marsvinen gör naturligt och brukar vara lätt att lära dem. Använd lockbete som du håller i noshöjd och rör det långsamt uppåt. När marsvinet reser sig på bakbenen säger du ett kommando (ex. stå/hopp) och ger godbiten.

• Hoppa över hinder
Använd ett hinder av något slag, ex. en låg tegelsten, två toarullar med en blomsterpinne emellan som bom (inte för högt!), och ställ marsvinet en bit ifrån hindret (max ca 30 cm). Tryck på marsvinet i baken (löst) för att få honom/henne att springa mot hindret. Hoppar marsvinet berömmer du, förstår h*n inte vad som begärs kan du visa noga genom att lyfta marsvinets framdel över hindret. Var noga med att inte hoppa för mycket med marsvinen eftersom att deras ben inte är gjorda för det.

• Tvätta sig
Varje gång marsvinet tvättar sig (för upp tassarna mot nosen) säger du något kommando och ger marsvinet en godbit (till en början kan det vara i buren). Gör det varje gång du ser marsvinet göra detta. När du märker att marsvinet har börjat förstå kan du börja öva utanför buren genom att säga kommandot eller göra någonting för att marsvinet vill tvätta sig/föra upp tassen till nosen (det kan vara att du borstar pälsen på nosen, sätter någonting mot nosen eller liknande).

• Putta på boll
Ställ en liten boll framför marsvinet. När h*n går fram och nosar på bollen säger du "bra" och belönar med en godbit. Använd bollen som symbol för att marsvinet ska putta på den, alltså ska du (när marsvinet har förstått vad h*n ska göra) visa bollen och marsvinet ska putta på den.

gungbräda

**Att använda sig av Klickerträning
**Klickerträning är ett roligt och enkelt sätt att få marsvinen att förstå vad de ska göra. Du visar marsvinet vad du begär och när marsvinet gör rätt klickar du på klickern och ger fort en godbit som belöning. Det hela går ut på att marsvinen förknippar klicket med att göra rätt och till en början även en godbit (belöning) som väcker marsvinens starka matlust. Klicket används alltså som belöning när marsvinet lärt sig förknippa signalen med mat.

Och kom ihåg - övning ger färdighet!

Källa:
"Marsvin - lyckliga och friska" av Immanuel Birmelin (ICA Bokförlag)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

  • Redigerat 2022-07-18, 15:16 av Ljungåsen
Annons:
FeliciaS
2008-06-17, 23:50
#1

Så där ja, nu är den klar! :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

emmsaaan
2008-06-18, 00:32
#2

Rolig läsning :)

Creation
2008-06-18, 00:37
#3

Jättebra artikel! =)

Haha, ofta att grisarna sitter stilla :P Springer ju omkring och utforskar allt så fort de satt tassarna på golvet här. ;D En av anledningarna till att jag har lite svårt att lära dem nånting. De springer ju iväg så fort man försöker x) Det är nog lite tidigt än. Jag kan vänta tills de är 9-10 månader istället. Fast hur får man dem uppmärksamma om de är lika pigga då? =/

När är det meningen att man ska säga kommandot förresten, om marsvinet ska snurra? Är det innan eller under tiden grisen gör det?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

paronskrutten
2008-06-18, 01:06
#4

Jag lärde blondie jättefort, tog en bit paprika tror  jag, drog den runt henne och sa runt, den kunde hon i princip. jag övar när dom är i buren

Helena

[Liinda]
2008-06-18, 02:01
#5

Man ska säga kommandot samtidigt som dom snurrar. Det var iallafall så jag gjorde när jag lärde Konrad runt. Han kan ju både stå på bakbenen och snurra runt :)

FeliciaS
2008-06-18, 11:43
#6

#3 Haha, okej ;) Jo, Sera satt blickstilla förutom när Calle var med. Men hon var väldigt försiktig av sig. Calypso är jätteduktig på at snurra. Jag använder klickern och visar honom först en godbit, då snurrar han ett varv, jag klickar och han får godbiten :) Men så har vi övat ett tag nu med. Säg kommandot samtidigt som de gör konsten, sedan när de har blivit ännu duktigare ska det räcka med att man säger det så snurrar det.. ^^,

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
Currymarsvin
2008-06-18, 11:45
#7

Jättebra artikel! har bara en liten synpunkt, och det är sista meningen. Klicket används inte som kommando utan som belöning. Ett kommando kommer ju innan ett beteende och berättar var djuret ska göra, till skillnad från klicket som kommer då marsvinet gör rätt, dvs som en belöning.

Annars jättebra!

FeliciaS
2008-06-18, 11:55
#8

#7 Okej, då ändrar jag det. Ja det har du rätt i :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Skrotan
2008-06-18, 17:51
#9

bra artikel:D

ElinM
2008-06-21, 02:12
#10

Värkligen en jätte bra artikel :)

Fiona
2008-06-21, 21:00
#11

toppen som vanligt :D (Y)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

aliciia
2008-06-23, 11:49
#12

" max en halvmeter"  kan de hoppa så högt :O mina hoppar inte ens 7cm X)

FeliciaS
2008-06-23, 16:30
#13

#12 Tänkte lite fel ;) *ändrat*  Men visst kan de det, men det är ju inget att rekommendera.

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Annons:
marsvinlover
2008-06-26, 18:54
#14

jättebra artikel det här ska jag prova!

Jenny_S
2008-07-27, 17:50
#15

Super artikel!! Mina marsvin kan inte några tricks, har inte ens haft en tanke att träna dom men det här ska testas ! :o)

FeliciaS
2008-07-27, 23:35
#16

Haha, då får ni ta och testa då :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Hamzter95
2008-11-07, 19:58
#17

Jättebra :D det här måste jag testa nån gång då jag har tid :)

[findusen]
2008-11-07, 20:25
#18

jättebra artikel =) mina marsvin kan även tass och puss =)

Hamzter95
2008-11-07, 20:28
#19

#18 naw :D .. är det Tass som med hundar ?
Kan du inte skriva nånstans hur du lärde dom Tass ?
Det skulle jag jättegärna vilja kunna <333333

Naloo
2009-03-12, 15:01
#20

Kul ideer Glad

Man borde kunna träna marsvin med klickerträning också, som man gör med hundar Glad

Jag testade det på mitt ena marsvin och det gick fint!

Annons:
Anema
2009-05-04, 20:17
#21

Jättebra artikel ;D

Moa-15
2009-05-04, 20:26
#22

Super bra!.

Mina marsvin springer runt på golvet jätte mycket när jag släpper ut dom står lång ifrån stilla;-o

Men det bror ju på hur mycket man håller på med dom.

Om dom bara sitter i sin bur blir dom ju skygga förstås.

Bella-R
2009-05-13, 16:55
#23

Jättebra artikel Felicia! (som vanligt Flört)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Ruffsen
2009-05-13, 17:08
#24

Bra artikel nu ska mina marsvin inte få en lugn stund^^

freddiie
2009-12-06, 17:31
#25

Superbra artikel :)

Blomfrun
2010-09-08, 02:10
#26

Kanonbra tips och tricks. Ska börja med träning för mina grisar.Skrattande

Fridaaaa
2010-09-08, 11:17
#27

bra artikel! :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Annons:
TeenyTiny
2011-07-25, 16:53
#28

Så bra artikel att jag måste skriva "putt"!

Om du vore en blomma, och jag vore en ko,

så skulle äta upp dig för du är så go´Tungan ute

Ljungåsen
2022-07-18, 15:18
#29

Puttar upp den här artikeln. Den må vara gammal, men definitivt läsvärd.

Marsvin mår bra av aktivitet, på deras villkor.

Upp till toppen
Annons: