Annons:
Etiketterartikelgör-det-själv
Läst 12643 ggr
emmaaslund
2013-01-23, 21:24

Gör det själv: Utställningsplatta

På utställning visas marsvin efter marsvin framför domarna, på olika sätt i olika färger av olika utställare. För att underlätta visandet av marsvinen används en utställningsplatta som marsvinet står på framför domaren. Dessa plattor varierar i färg, form, höjd och bredd. Hur ser din utställningplatta ut, är du kanske sugen på en ny? Nedan följer en beskrivning av hur du relativt enkelt och snabbt kan gå tillväga för att skräddarsy din egen utställningplatta. Och du med tummen mitt i handen, detta fixar även du ;)

Ungefärlig tid: 30 minuter

Ungefärlig kostnad: cirka 150 kronor

Material:

  • 1 träskiva
  • 4 ben (t.ex. mindre träbitar, dörrknoppar)
  • Skruv eller spik
  • Överdrag (tyg, handduk eller filt)

Verktyg/redskap:

  • Såg, skruvdragare eller hammare
  • Skruvar eller spikar
  • Lim, häftpistol eller kardborreband för att fästa överdraget

Ritning/mönster: Plattans storlek beror på storleken på marsvinet som ska sitta på den. Måtten på plattan är alltså helt upp till dig att avgöra. Det finns inga bestämmelser gällande utställningsplattor men lämpligt är att marsvinet själv får plats och ytterligare lite utrymme. Värt att tänka på är att inte ha en för stor utställningsplatta då den riskerar att ta upp onödigt stor plats på domarbordet.

**Steg-för-steg:

**Först ska plattan byggas ihop och innan du far iväg för att inhandla något till bygget, se först över vad du har hemma. Kanske har du något överblivet virke i trä som ligger och skräpar, något du tidigare inte noterat men som skulle passa bra som utställningsplatta? Har du ej något passande hemma kan en bit trävirke exempelvis köpas på en byggvaruhandel och säkert också i mindre butiker av likande slag. Ett tips är att använda sig av en relativt lätt platta, du kommer att bära omkring en del på den och dessutom med marsvinet sittandes på. Till ben finns det flera olika alternativ: fyra mindre träbitar, två längre eller vanliga dörrknoppar. Dörrknoppar kan inhandlas på exempelvis ÖoB, skruvar och spik likaså men även Clas Ohlson har dessa material till försäljning.   

När du har inhandlat det du behöver, börja med att placera ett marsvin på den osågade, omätta träbiten för att avgöra vilket mått du vill ha. Om du har ett yngre marsvin du ska ställa ut och vill kunna behålla samma platta i framtiden, tänk då på att göra den ytterligare lite större. Marsvin växer både på längden och bredden och ibland mer än vad man tror. Det finns som tidigare nämnt inga bestämmelser gällande mått men några förslag är 20x30 cm, 30x30 cm eller 35x30 cm. Har du ett långhårigt marsvin bör plattan vara så pass stor att dess päls får riklig med plats att ligga utkammad. En utställningsplatta behöver nödvändigtvis inte vara kvadratisk eller rektangulär utan kan även vara formad som en cirkel.

Då du ritat upp måtten på virket sågar du till dem och sedan är det dags att fästa benen. Här bestämmer du själv om du vill använda dig av skruv och skruvdragare eller spik och hammare. Benens längd avgör du själv, cirka 5 cm är ett förslag. Skruva/spika från plattans ovansida ner i dörrknoppen som du placerat på plattans undersida. Har du en väldigt tunn platta så arbeta längre in på plattan så minimerar du risken för att plattan spricker. När benen är på plats är plattan i stort sett klar. När jag byggde mina egna plattor valde jag även att måla dem i vitt, enbart för att jag tycker att det var finare när plattorna inte har överdragen på.


Hur ska plattan kläs och med vad?
När du har din platta klar så är det dags för tankar om vad du ska klä plattan med. Ej heller här finns det bestämmelser men rekommenderat är att ha ett material som ger bra fäste för marsvinet så att det inte halkar runt på plattan. Du bör också undvika ett alldeles för uppseendeväckande material så som neonfärger, mönster eller paljetter. Detta riskerar att störa domarna när de bedömer ditt marsvin och tanken är att tyget på din utställingsplatta ska lyfta fram färgen på ditt marsvin och förbättra presentationen. Välj en färg som framhäver ditt marsvins färger, färger lurar gärna ögat och detta kan absolut användas med fördel här. Det finns olika material att använda sig av och flera sätt att fästa det på. Nedan följer alternativ på material och fästmetoder:

Tyg/Filt
Tyg kan du köpa i ett tygvaruhus eller i en hobbybutik. Tyget bör vara neutralt och inte av något luddigt eller ruffsigt material. När du ska fästa tyget på din platta kan du göra detta genom att limma eller använda dig av en häftpistol och fästa på undersidan av plattan. Ett alternativ till det “vanliga tyget” är att använda filtmaterial, detta kan fästas genom att kardborreband limmas fast på plattan (antingen på hela eller i hörnen) och sys fast på tyget. På detta sätt sitter tyget kvar på plattan men går samtidigt lätt att byta.

Handduk
Smidigt och varmt rekommenderat är att endast lägga en handduk över din platta. På så sätt kan du enkelt byta handduk och färger mellan dina marsvin eller om det skulle ske en olycka på handduken. Vill du fästa handduken på plattan men ändå ha möjlighet att byta handduk så kan använda dig av samma kardborre-metod som beskrevs under tyg/filt.


När tyget är fäst eller handduken lagd är plattan klar och nu kan ditt marsvin skina som aldrig förr framför domarna :) Lycka till!

(Delar av information gällande mått och tygval är hämtade ur diskussioner på Marsvin i Fokus, men i denna artikel sammanfattad med andra ord)

Allt gott!
/ Emma     http://ettlivmedsvin.blogspot.se

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

  • Redigerat 2023-01-23, 15:48 av Ljungåsen
Annons:
idipidi
2013-01-23, 21:33
#1

Å nej, en påminnelse om att jag måste bygga nya plattor till korthåren. Mina långhårslattor är för stora. Men jag ooorkar inte. Är så dålig på att såga. Tungan ute

Men kul idé och snyggt med vitt!

emmaaslund
2013-01-23, 21:38
#2

Haha, sorryyyyy ;) Jag gjorde också rätt stora, skinnysarna ser lite små ut men de kommer ju växa till sig haha.
Ja, jag hade sågstuga i köket och råkade såga i matbordet hahaha!

Tack! :)

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

idipidi
2013-01-23, 21:43
#3

Hur stora gjorde du? 20x30 är rätt bra tror jag. Tänkte sikta på det. Om jag orkar…

emmaaslund
2013-01-23, 21:46
#4

Jag gjorde en 20x30 och två 30x35. De större får lite marginal samt blir kalas när jag ställer Frans i klippt långhår senare :)

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

Teddymarsvinet
2013-01-23, 21:47
#5

Super snygga, måste bygga fler plattor kom jag på mig nu. Har bara en som jag gjorde lite snabbt i somras! ;)

Primas - Uppfödning av Nonself Golden Agouti  Primasmarsvin.weebly.com 

/p>

idipidi
2013-01-23, 21:49
#6

Ja, de större är ju väldigt rejäla. Mer i stil med mina långhårsplattor tror jag.

Annons:
emmaaslund
2013-01-23, 21:51
#7

#6 Haha jag får kanske såga av dem i så fall. Har redan funderat på det. Tur att jag inte satt ben på de större än ;)

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

idipidi
2013-01-24, 09:29
#8

Ett tips också. Det finns inget mer störande än vickiga plattor. (Okej nu överdrev jag lite kanske.) Marsvinen känner sig otrygga och det ser allmänt irriterande ut. Flört Om de bara vickar litegrann kan man sätta små möbeltassar på dem, det funkar jättebra, plus att de inte slamrar så i bordet.

_Charlie
2013-01-24, 09:43
#9

Vad snygg den blev! Enkel och stilren, och lätt att personifiera med överdrag. Bravo emmaaslund! Glad


moalarsson99
2013-01-24, 11:26
#10

Åh vilken bra!! Jag som jätte gärna vill börja ställa ut i framtiden :D super duper bra skrivet, snygg va den oxå :D

emmaaslund
2013-01-24, 14:26
#11

#8 Jag förstår det, jag tyckte t.o.m att det var irriterande här hemma och marsvinen gillade det inte heller. Så jag var steget före och köpte tassar idag :) Jag kan dock inte förstå hur det kan bli ojämnt när benen är likadana och plattan är…platt!

/ Emma
Nidos marsvinsuppfödning - Rex och Self DE white

Upp till toppen
Annons: