Allmänt om marsvin

Fästingar på marsvin

2017-05-16 18:45 #0 av: Pigsmatte

Gräs till marsvinen.

Är mycket noga med att kolla igenom skörden när jag kommer hem, för att se, så att ingen giftig växt eller annat otyg kommit med. Ett par gånger har jag fått med någon mördarsnigelbaby och 2 ggr har jag till min fasa hittat en fästing nymf bland gräset (1 mm lång). Eftersom de kan sprida borrelia, anaplasmos och TBE i alla stadier blev jag lite svett. Nu undrar jag: Är det någon, som har fått fästingar på sina marsvin antingen av plockat gräs eller när de är ute och om någon har haft det, har de blivit sjuka och i så fall hur yttrade det sig och vilken behandling sattes in?

Anmäl
2017-05-17 15:48 #1 av: Ljungåsen

Det här var en intressant fråga, tycker jag. Jag bor mitt i skogen, och det finns definitivt fästingar här. Jag och övriga mänskliga familjemedlemmar brukar få åtminstone ett par fästingar var per säsong. Marsvinen och kaninerna är ute mycket sommartid, och jag plockar in gräs och övrig utomhusmat till dem dagligen när det är säsong. Trots det så har de aldrig fått fästingar.

Jag googlade lite och hittade en intressant artikel, som bl.a. nämner att marsvin och kaniner verkar kunna skaffa sig ett eget inbyggt skydd mot fästingar. Första gången de blir bitna så reagerar de som vanligt, men kommande gånger kommer fästingarna inte att trivas, och ramla av inom 12-24 timmar.

https://www.researchgate.net/publication/235620820_Vaccination_against_Lyme_disease_past_present_and_future

Iscapularisticks feed successfully on guinea pigs and rabbits, the laboratory models of non-reservoir hosts, at first infestation, but subsequent infestations result in dramatic reduction in feeding and ticks fall off or die within 12–24.

Ovanstående skulle kunna förklara varför jag inte sett några fästingar på marsvinen.


Anmäl
2017-05-17 16:48 #2 av: Wijnja

Inte jag heller

Anmäl
2017-05-21 17:53 #3 av: Pigsmatte

Tack, då kanske man inte behöver oroa sig så mycket.Skrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.